Kovačević: Za mjesec i po promjene koje građani očekuju

"Neki direktori su već napustili svoje pozicije zato što su doveli neke firme u veoma teško stanje, tu prije svega mislim na Vodovod i kanalizaciju, ostavili su dugove, kredite i otišli su, tako da ih ne moramo smjenjivati. Oni su već 'pobjegli', a mi ćemo se truditi da nađemo najbolje rješenje da se sve to sanira i sredi“, obećao je Kovačević

15667 pregleda 215 reakcija 28 komentar(a)
Kovačević, Foto: Svetlana Mandić
Kovačević, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 03.06.2021. 19:39h

Od lokalnih izbora u Nikšiću prošlo je više od dva i po mjeseca, a u gradu pod Trebjesom još uvijek se čeka na nova imenovanja od strane skupštinske većine. Za sada su jedino izabani predsjednici Opštine i SO, Marko Kovačević i Nemanja Vuković, iz koalicija „Za budućnost Nikšića“ i „Mir je naša nacija“, dok će ostala kadrovska rješenja, prema riječima Kovačevića, biti poznata najkasnije za mjesec i po.

„Nijesmo dogovarali kome će šta da pripadne u onom smislu kako ljudi očekuju. Izabraćemo nove ljude u upravnim odborima javnih preduzeća i ustanova, one ljude u koje imamo povjerenje i za koje smatramo da mogu tim ustanovama da upravljaju kako treba. Onda će oni na osnovu javnih konkursa i kvaliteta izabrati direktore. Vrlo brzo će doći do onih promjena koje građani očekuju“, poručio je Kovačević.

Prema njegovim riječima revanšizma neće biti, ali će upravni odbori procijeniti rad dosadašnjih direktora javnih preduzeća i ustanova, a biće urađene i revizije koje će pokazati kako se do sada radilo.

„Neki direktori su već napustili svoje pozicije zato što su doveli neke firme u veoma teško stanje, tu prije svega mislim na Vodovod i kanalizaciju, ostavili su dugove, kredite i otišli su, tako da ih ne moramo smjenjivati. Oni su već 'pobjegli', a mi ćemo se truditi da nađemo najbolje rješenje da se sve to sanira i sredi“, obećao je Kovačević.

Nakon što podnese ostavku na mjesto poslanika u Skupštini Crne Gore izabraće potpredsjednike, a o njihovim imenima nije želio da govori. Kako je kazao, to će se desiti najkasnije za desetak dana, dok će za mjesec i po biti postavljeni novi sekretari sekretarijata, urađena revizija, ali i nova sistematizacija radnih mjesta u Opštini.

„Pravimo pripremu terena za ono što treba da uslijedi u narednom periodu. Napravićemo presjek stanja. Vrlo brzo treba da angažujemo dobru revizorsku kuću. Takođe i da vidimo u samoj Opštini da li je taj aparat preglomazan i da li ga treba 'skraćivati' i onda u skladu sa tim da postupamo, a sve u skladu sa standardima EU“, kazao je predsjednik opštine.

To što još uvijek nije podnio ostavku na mjesto poslanika, Kovačević objašnjava time što je zamoljen od kolega i od strane predsjednika Skupštine da “iscrpi” zakonski rok od 30 dana, do kada mora podnijeti ostavku, kako bi završio obaveze koje ima kao predsjednik Zakonodavnog odbora, ali i da prisustvuje sjednici na kojoj treba da bude donesen budžet.

„Želim da ostavim čistu situaciju za onoga ko bude umjesto mene došao i na mjesto poslanika i na mjesto Zakonodavnog odbora“, kazao je Kovačević.

Novi konstituenti vlasti u Nikšiću, pored koalicija “Za budućnost Nikšića” koja je osvojila 11 odborničkih mandata, i “Mir je naša nacija”, sa deset mandata je i “Crno na bijelo” koja ima jedan odbornički mandat.

„URA će takođe učestvovati u upravnim odborima. Vidjećemo da u nekim od tih upravnih odbora damo njima da delegiraju većinu i procjene ko će najbolje da rukovodi javnom ustanovom ili preduzećem“, kazao je Kovačević ne precizirajući o kojim javnim preduzećima i ustanovama je riječ.

Iako još uvijek ima obaveze u Skupštini, prvi čovjek objašnjava da ni u lokalnoj upravi nije “sjedio skrštenih ruku” – u Goliji se nasipaju putevi, učestvovao je na konferenciji UN o bezbjednosti puteva, razgovarao sa radnicima Željezare, Metalca, Boksita…

Do kraja mandata riješiti deponiju Mislov do

Jedan od najvećih ekoloških problema u gradu pod Trebjesom je nelegalna deponija Mislov do, na kojoj godinama često izbijaju požari, a od septembra, u manjoj ili većoj mjeri, na pomenutoj deponiji gori. Na taj problem godinama upozoravaju predstavnici ekoloških nevladinih organizacija, ali i građani. Kovačević obećava da će nova vlast riješiti problem deponije.

„Obavio sam razgovor sa resornim ministarstvom i sa nikšićkim komunalnim preduzećem i traži se najbolje rješenje. Nije ga jednostavno izmisliti, odmah za deset dana, ali mislim da ćemo imati jednu dobru osnovu da se to trajno riješi, jer to jeste veliki problem koji ne traje od septembra, već godinama. Mislim da bi do kraja mandata trebalo da napravimo najbolje rješenje da ta deponija krene da se sanira, da se Mislov do vrati u prvobitno stanje. Onda bismo vidjeli kako bismo čitav problem odlaganja smeća na prostoru teritorije opštine Nikšić riješili ubuduće“, kazao je Kovačević.

Bonus video: