Bečić: Na večeri kod Joanikija nisam pričao o politici

On je na konferenciji za novinare nakon sjednice Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje kazao da vodi računa o odvojenosti države od vjerskih zajednica

43799 pregleda 950 reakcija 119 komentar(a)
Bečić, Foto: Boris Pejović
Bečić, Foto: Boris Pejović

Predsjednik Skupštine Crne Gore i Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić je kazao da je sinoć prisustvovao večeri kod novoizabranog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na njegov poziv i da poštujući Ustav o odvojenosti države od crkve - nije pričao o politici.

On je na konferenciji za novinare nakon sjednice Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje kazao da vodi računa o odvojenosti države od vjerskih zajednica

"Večeri sam pristustvovao zato što je to bila želja novoizabranog mitropolita crnogorsko-primorskog, uvažio sam domaćina, pa ni jednu, jedinu riječ nisam progovorio na toj večeri, a koja se tiče politike. Ja apsolutno nijesam vodio nikakve političke razgovore, a Vi znate da sam ja zagovornik tog pristupa, mogla me javnost testirati i u prethodnim mjesecima i godinama, da ja dobro vodim računa o Ustavu i o poštovanju odgovojenosti države od crkavama i vjerskih zajednica i da ja na tim mjestima na tim skupovima ne vodim razgovore o politici, niti sam to ikada činio", kazao je Bečić.

On je dodao da ne može analizirati da li je mitropolit Joanikije uticao na smanjenje tenzija između Demokratske Crne Gore i Demokratskog fronta (DF).

Predsjednik Demokrata je istakao da se ne zalaže za nove izbore, iako bi izbori najviše odgovarali partiji na čijem je čelu, zbog rasta njenog rejtinga.

"Kaže Vam predsjednik partije koja je u Herceg Novom sama pobijedila, imali smo više glasova u istoriji od Demokratske partije socijalista, partija koja je u Nikšiću napravila najbolji rezulat i prema nekim rezulatima javnog mijenja najjača smo partija u Crnoj Gori", rekao je Bečić.

Naglasio je da Vlada ima njegovu podršku, uprkos sve češćem izražavanju nezadovoljstva političkih partija parlamentarne većine njenim radom.

"Svako bira svoj politički put i odnos, politički put moj je da ova Vlada ima podršku, jer smo je iskreno podržali četvrtog decembra. Iako mi kao najveća parlametntarna partija većine, nemamo ni jednog predstavnika u toj Vladi, ali smo iskreni, otvoreni i partnerski nastrojeni prema Vladi. Tako da ova Vlada ima punu podršku, svako ko drugačije misli, ponavljam, ima mogućnost da testira legitimitet ove Vlade u Skupštini, a svako ima mogućnost da podnese odgovornost za sve ono što su posljedice političkih odluka. Ja smatram da su građani Crne Gore svoj sud izrekli 30. avgusta i da su galsali za promjene. Da mi kao konstruktivni partenri za ovih devet mjeseci nijednom nismo ucjenjivali ni uslovljavali", istakao je on.

Na pitanje da li će biti dijaloga između Demokrata i Demokratskog fronta radi prevazilaženja političke krize, Bečić je kazao da svakodnevno razgovaraju.

"Mi svakodnevno u Skupštini Crne Gore se srijećemo i naši poslanički klubovi se sastaju, ima mnogo pitanja na dnevnom nivou koja se analiziraju, tako da Demokratska Crna Gora nikada nije bježala i predstavnici Demokratske Crne Gore nikada nisu bježali od bilo kog razgovora od subjekata parlamentarne većine, a ni od opozicije", rekao je Bečić.

Novi pregovarački model, manje zatvorenih poglavlja

Bečić je istakao da prihvatanjem novog pregovaračkog modela, nijesu zatvroili šest ili sedam poglavlja.

"Rekao sam evropskim parlamentarcima da smo bili sebični vjerovatno bi drugačije razmišljali, jer da mi nijesmo prihvatili novi pregovarački model već bi u ovom trenutku mogli da zatvorimo kako sam informisan od strane predsjednika i članova Vlade nekih šest ili sedam poglavlja, ali smo prihvatili novi način razmišljanja evropske administracije i negdje smo sagledali i dogovorili se da hajde ono što je najteže prvo rješavamo", kazao je Bečić.

On je evropskim parlamentarcima prenio da je ponosan na rezultate koje je Skupština postigla za devet mjeseci, među kojima otvaranje parlametnarnog kanala, onlajn prenosa sjednica, nove internet prezentacije...

"Govorili smo o nekim ciljevima i rezultatima ovog parlamenta od kojih su velika očekivanja domaće i međunarodne javnosti i od mnogih će značajno zavisiti evropski put", zaključio je Bečić.

Bonus video: