Careviću, šta je sa "herojima proljeća"

Obaveza nove vlasti je da procesuira sve koji su u Budvi sproveli lokalni državni udar, a potom nezakonito radili, sprovodili silu, zastrašivali, ucjenjivali i prijetili radnicima i građanima, ocijenio Krsto Rađenović (SNP)

30551 pregleda 29 reakcija 31 komentar(a)
Kordoni policije danima bili u Budvi lani, Foto: Vuk Lajović
Kordoni policije danima bili u Budvi lani, Foto: Vuk Lajović

Gradonačelnik Budve Marko Carević do sada nije mnogo uradio kako bi odgovarali krivci za brutalno prebijanje građana i prošlogodišnje nasilno preuzimanje vlasti, ocijenio je lider budvanskog odbora SNP-a i odbornik Krsto Rađenović.

On je istakao da Carević pod hitno mora da obavijesti građane Budve šta je uradio po tom pitanju, naglasivši da ni nakon godinu od nasilne smjene vlasti, uz brutalnu primjenu sile i logistiku državnih institucija, niko od odgovornih nije procesuiran.

“Ostao sam uskraćen za odgovor koji sam prije nekoliko dana zatražio na sjednici parlamenta od Carevića. Zatražio sam da mi se odgovori da li je iko od takozvanih ‘heroja proljeća’, kako je bivši premijer Duško Marković nazvao one koji su učestvovali u nasilnoj smjenili legitimne vlast u Budvi, procesuiran. Mislim da je naša obaveza prema građanima Budve i prema odluci Skupštine opštine da se procesuiraju svi oni koji su učestvovali u prevratu”, kazao je Rađenović za “Vijesti”.

On je rekao da će SNP, koji u lokalnoj Skupštini ima dva odbornika, insistirati da gradska uprava procesuira sve nezakonitosti koje su se, kako tvrdi, prošle godine dogodile za vrijeme dvoipomjesečnog “nezakonitog upravljanja gradom kriminalne većine okupljene oko DPS-a”.

“Ovo se naročito odnosi na Nikolu Divanovića, Predraga Jelušića i Snežanu Kuč koji su bili komandanti Budve i nalogodavci prebijanja građana Budve. Smatram da smo do sada malo napravili po tom pitanju, zbog toga sam tražio od Carevića da nas obavijesti dokle se stiglo sa tim. Jer, on je taj koji treba da procesuira u ime Opštine. Nažalost, prema mojim informacijama nije se daleko otišlo. Stoga apelujem na Carevića da u najkraćem roku procesuira sve koji su to zaslužili i obavijesti građane Budve šta je preduzeo”.

On je ocijenio da je obaveza nove vlasti da procesuira sve koji su u Budvi sproveli lokalni državni udar, a potom nezakonito radili, sprovodili silu, zastrašivali, ucjenjivali i prijetili radnicima i građanima.

“Građani moraju da znaju ko je bacio suzavac u salu Mediteranskog sportskog centra dok su djeca imala trening”, poručio je Rađenović.

SNP je dio koalicije “Za budućnost Budve”, koju je na lokalnim izborima predvodio Carević. Ta partija je, zajedno sa odbornicima Demokrata, Pokreta za promjene i Prave Crne Gore, potpisala je incijativu nezadovoljna kako Carević upravlja gradom.

Budvu već mjesec trese politička kriza zbog neslaganja u vladajućoj koaliciji...

Nekoliko krivičnih prijava koje su još prošle godine u vrijeme političkih previranja podnosile partije, tužilaštvo je odbacilo, te niko od učesnika u nasilnoj smjeni vlasti nije odgovorao.

Specijalno državno tužilaštvo odbacilo je krivičnu prijavu odbornika budvanskog DF-a koji su optužili sedamnaestočlanu navodnu kriminalnu grupu, uglavnom iz redova DPS-a i Crnogorske, da je milionskom korupcijom uspjela da pridobije bivšeg odbornika Pokreta za promjene Stevana Džakovića da prošlog ljeta smijeni legalno izabranu lokalnu vlast.

Tužilaštvo je odbacilo i krivičnu prijavu budvanskih Demokrata protiv tadašnje ministarke javne uprave Suzane Pribilović i inspektora za zloupotrebu službenog položaja.

Odbačena je i krivična prijava budvanske URA protiv direktora Službenog lista Momčila Vujoševića zbog, kako su tvrdili, nezakonitog objavljivanja odluka sjednice u “Slovenskoj plaži” o razrješenju opštinskih čelnika i imenovanja za vršioce dužnosti predsjednika Opštine i Skupštine, Vladimira Bulatovića i Snežane Kuč.

Stara uprava i dalje na društvenim mrežama

Na društvenim mrežama i dalje postoje dvije zvanične stranice Opštine Budva - jedna koja se svakodnevno ažurira i na kojoj se predstavljaju rezultati rada Carevićeve administracije, a druga iz vremena Divanovića.

Druga je kreirana u vrijeme dok je DPS upravljao gradom, a posljednja objava je iz avgusta, uoči lokalnih izbora.

Do tada su redovno objavljivani video-zapisi sa izjavama tadašnjih rukovodećih ljudi iz redova DPS, SD i Crnogorske...

Bonus video: