Kandidati za sudije US 17. juna pred Ustavnim odborom

Kasim Dizdarević i Jadranka Joksimović nisu dostavili potpune podatke, te nisu prošli administrativnu provjeru Odbora

8375 pregleda 0 komentar(a)
Sjednica Ustavnog odbora, Foto: Printscreen YouTube
Sjednica Ustavnog odbora, Foto: Printscreen YouTube

Kandidati za sudije Ustavnog suda biće intervjuisani 17. juna pred Ustavnim odborom Skupštine Crne Gore.

To skupštinsko radno tijelo je danas usvojilo Izvještaj o ispunjenju opštih uslova za zasnivanje radnog odnosa u državnom organu propisanih Zakonom o državnim službenicima i namještenicima kandidata za izbor dvoje sudija Ustavnog suda Crne Gore.

Javni poziv za izbor dvoje sudija raspisan je 7.avgusta 2020. godine. Prijavilo se 12 kandidata, od kojih je jedan povukao prijavu.

Razmatrane su kandidature koje su podnijeli Zdenka Perović, Ranko Vukić, Jadranka Novaković-Mandić, Nikola Medojević, Mirjana Popović, Tatjana Ljujić, Ivan Radojičić, Kasim Dizdarević, Enesa Rastoder, Sulejman Guči i Jadranka Joksimović.

Predsjednica Ustavnog odbora Simonida Kordić kazala je da Kasim Dizdarević i Jadranka Joksimović nisu dostavili potpune podatke, te nisu prošli administrativnu provjeru Odbora.

Andrija Popović (LP) rekao je da je Ustavni sud ostao na pet sudija i punopravno odlučuje u veoma otežanim okolnostima.

“Znamo da je to namjerno zbog svih opozicionih predloga koji su otišli prema Ustavnom sudu prije pet mjeseci. Ustavni sud ćuti o tome”.

Istakao je da je dobro da je započet proces izbora dvoje sudija US i pitao da li je dvoje kandiata eliminisano, jer nisu dostavili kompletnu dokumentaciju i ko je od njih blizu ispunjavanja uslova za penziju.

Kordić je odgovorila da ta dva kandidata nisu dostavili potpune prijave, pa ih ne mogu ni uzeti u razmatranje.

“Sledeći korak je intervju sa kandidatima koji su podnijeli potpune prijave. Tada ćete dobiti i svu dokumentaciju...”, kazala je Kordić.

Branko Radulović (DF) je rekao da će pokušati da dođu do širokog konsenzusa zato što je za mnoge funkcije u tužilaštvu i sudstvu potrebno dvije trećine, odnosno, tri petine glasova u Skupštini:

“Sada parlamentarna većina ima 41, što znači da je neophodno 54 glasa, uz zadovoljenje osnovne stvari - da to mora biti uistinu profesionalac”.

Odbor je razmatrao i predloge za ocjenu ustavnosti Zakona koji su donijeti na sjednici 20.januara , a čiju ocjenu ustavnosti je pred Ustavnim sudom tražila opozicija.

To su Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o državnim službenicima i namještenicima, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o kreditnim institucijama, Zakon o izmjenama Zakona o sanaciji kreditnih institucija i Zakona o izmjeni Zakona o radu.

Kordić je kazala da je na toj sjednici utvrđen kvorum, a zatim konstatovana ostavka poslanika GP URA Filipa Adžića i konstatovan početak mandata poslanici Suadi Zoronjić.

“Sjećate se da je tog dana i večeri Državna izborna komisija (DIK) izvela jedan manvar u kojem je pokušala da ospori izbor poslanice Zoronjić, uvodeći neku novu, a realno protivustavnu praksu glasanja o sopstvenom izvještaju”, kazala je Kordić.

Ona je kazala da je uloga DIK-a da samo formalno obavijesti ko je naredni poslanik na spisku sa liste koalicije kod koje dolazi do promjene poslanika.

Podsjetila je da je nakon konstatovanja mandata Zoronjićevoj Skupština nastavila sa radom i donijela zakone, koje osporava opozicija podnoseći inicijativu za ocjenu ustavnosti.

Poslanik Demokrata Vladimir Martinović rekao je da je apsolutno da je sjednica na kojoj su usvojili pomenute zakone bila u skladu sa Poslovnikom, zakonom i sa Ustavom Crne Gore.

“To što je neko pokušao da izvrši svojesvrsni parlamentarni udar atakujući na DIK , neka mu služi na čast. Ono što je mnogo važnije od toga je što taj parlamentarni udar nije uspio i što smo mi na toju sjednici radili sve u skladu sa zakonom”, istakao je poslanik Demokrata.

To, kako je kazao, potvrđuje i pohvalno mišljenje koje je dao Savjet Evrope.

Suada Zoronjić je kazala da je poslanica shodno izbornoj volji građana i u skladu sa Ustavom, te da je kao predstavnicu bošnjačkog naroda nije mogao 'kupiti' niko.

“Jasno je zašto su poslanici opozicije pokušali da demoralizuju kompletan proces, da se degradira Skupštinu, a sa njima i DIK....Ne misle valjda poslanici opozicije da je njihov mandat bitniji od mog, da su oni bitnije ličnosti od svih nas ovdje”, rekla je Zoronjić.

Bonus video: