Gutereš: Poslanici su čuvari ljudskih prava i vladavine zakona

“Kako se svijet počeo oporavljati od nezapamćene pošasti, regionalne platforme imaju ključnu ulogu u promišljanju uticaja pandemije, klimatskih promjena, nasilja u porodici, mira i sigurnosti, slobode govora sa ciljem pružanja konkretnih rješenja koja, prije svega, u fokus stavljaju ljude”

2244 pregleda 0 komentar(a)
Krapović na sjednici, Foto: Skupština Crne Gore
Krapović na sjednici, Foto: Skupština Crne Gore

Parlamentarna skupština Mediterana (PAM) je, inspirisana progresom u borbi protiv pandemije, spremna da zajedničkim snagama povrati mir, stabilnost i prosperitet državama sredozemnog regiona, saopšteno je na plenarnoj sjednici PAM-a.

Na sjednici koja je, zbog epidemiološke situacije održana u virtuelnom formatu, učestvovala je delegacija Skupštine Crne Gore.

“Aktuelni predsjednik PAM-a Karim Darviš svečano je otvorio ovogodišnje zasijedanje, nakon čega je generalni sekretar PAM-a, Serđo Piaci pročitao poruku generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN) Antonia Gutereša”, saopšteno je iz Skupštine.

Gutereš je uputio želje za uspješnim dvodnevnim zasijedanjem, navodeći da su upravo poslanici čuvari ljudskih prava i vladavine zakona.

“Kako se svijet počeo oporavljati od nezapamćene pošasti, regionalne platforme, uključujući PAM, imaju ključnu ulogu u promišljanju uticaja pandemije, klimatskih promjena, nasilja u porodici, mira i sigurnosti, slobode govora sa ciljem pružanja konkretnih rješenja koja, prije svega, u fokus stavljaju ljude”, naveo je Gutereš.

Prema njegovim riječima, trenutna svjetska nepogoda je bez presedana.

“Kao takva predstavlja istorijsku priliku za zajedničkim djelovanjem u pravcu obnove povjerenja i rješavanja pomenutih kriza na holistički, pravedan i održiv način”, kazao je Gutereš.

Navodi se da su članovi nacionalnih parlamenata sa 130 delegata iz zemalja regiona i međunarodnih organizacija Mediterana i šire, razmatrali rad i aktivnosti koje su se odvijale unutar tri Stalna odbora PAM-a.

“U okviru kojih su predstavljene i raspravljane preporuke i izvještaji o prioritetnim pitanjima mediteranske regije, među kojima su teme vezane za zaštitu životne sredine, ekonomska pitanja, nasilje u porodici, suzbijanje terorizma, ljudska prava, vještačku inteligenciju i bezbjednosne izazove”, kaže se u saopštenju.

Šef delegacije Skupštine Crne Gore u PAM-u Dragan Krapović zahvalio je na jedinstvenoj mogućnosti da Crna Gora naredne godine bude domaćin „Euro-mediteranskog parlamentarnog foruma” na temu trgovine i investicija sa posebnim fokusom na turizam i oporavak tog sektora nakon pandemije.

On je kazao da je uvjeren da će Crna Gora kao moderna mediteranska turistička destinacija međunarodnog ugleda, bogate istorije i kulture, država koja posvećeno vodi računa o svojim prirodnim, društvenim i ekonomskim resursima, biti u potpunosti inspirisana da se odgovorno posveti organizaciji tako važnog događaja.

“Događaja koji će otvoriti dijalog i dati konkretne preporuke za snažan oporavak Mediterana koje će rezultirati osjetnim promjenama već u narednoj godini, čemu doprinosi turistička infrastruktura u našim zemljama, povoljan geografski položaj, prirodna atraktivnost i sigurnost”, naveo je Krapović.

Skupština je, kako je saopšteno, izabrala novog predsjednika i Upravljački odbor PAM-a za period 2021. – 2022. godine.

“Đenaro Miljore iz Italije dobio je više glasova u odnosu na protivkandidatkinju Sandrin Morš iz Francuske, čime je preuzeo dvogodišnje predsjedavanje PAM-om od dosadašnjeg predsjednika PAM-a, Darviša”, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da se ceremonija dodjele PAM nagrada za ovu godinu održala na kraju drugog dana 15. plenarne sjednice PAM-a, u okviru koje su pročitani laureati za pojedinačne nagrade u oblasti medicine, novih tehnologija, kulture i drugih oblasti.

“Saopštena je kolektivna nagrada za 11 država, među kojima se nalazi i Crna Gora, konkretno Ministarstvo unutrašnjih poslova, koje je nagrađeno posebnim priznanjem zbog svoje posvećenosti u aktivnoj borbi protiv povećanog talasa nasilja u porodici tokom pandemije Kovid19”, kaže se u saopštenju.

Temeljna misija PAM, koja trenutno okuplja 29 zemalja, je jačanje političke, ekonomske, društvene i kulturne saradnje između država članica s ciljem nalaženja zajedničkih rješenja na izazove s kojima se suočava mediteranska regija.

Bonus video: