Kandidati za sudije US pred Odborom 17. juna

Predsjednica Ustavnog odbora Simonida Kordić kazala je da Kasim Dizdarević i Jadranka Joksimović nisu dostavili potpune podatke, te nisu prošli administrativnu provjeru Odbora.

7270 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Skupština Crne
Foto: Skupština Crne

Kandidati za sudije Ustavnog suda (US) biće intervjuisani 17. juna na sjednici skupštinskog Ustavnog odbora.

To radno tijelo juče je usvojilo izvještaj o ispunjenju opštih uslova za zasnivanje radnog odnosa kandidata za izbor dvoje sudija Ustavnog suda, koji treba da popune dva upražnjena radna mjesta.

Mjesta u Ustavnom sudu su upražnjena jer su uslove za starosnu penziju stekli Mevlida Muratović 9. februara, a Hamdija Šarkinović 5. januara ove godine. O tome je blagovremeno, još u ljeto 2020. tadašnja predsjedavajuća sutkinja US Desanka Lopičić obavijestila poslanike, poslavši im dopis na osnovu koga je i raspisan oglas 7. avgusta 2020. godine. Prijavilo se 12 kandidata, od kojih je jedan povukao prijavu.

Razmatrane su kandidature koje su podnijeli sudije Višeg suda u Podgorici Mirjana Popović i Ranko Vukić, zamjenica ombudsmana Zdenka Perović, rukovoditeljka odjeljenja za ustavne žalbe u Ustavnom sudu Jadranka Novaković Mandić, kao i savjetnik u tom sudu Ivan Radojičić, advokati Kasim Dizdarević, Nikola Medojević i Sulejman Guči, Tatjana Ljujić, Enesa Rastoder, načelnica Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i Jadranka Joksimović, biša šefica Sekretarijata za opštu upravu Opštine Tivat.

Predsjednica Ustavnog odbora Simonida Kordić kazala je da Kasim Dizdarević i Jadranka Joksimović nisu dostavili potpune podatke, te nisu prošli administrativnu provjeru Odbora.

Andrija Popović (LP) rekao je da je Ustavni sud ostao na pet sudija i punopravno odlučuje u veoma otežanim okolnostima.

“Znamo da je to namjerno zbog svih opozicionih predloga koji su otišli prema Ustavnom sudu prije pet mjeseci. Ustavni sud ćuti o tome”, kazao je Popović.

Branko Radulović (DF) je rekao da će pokušati da dođu do širokog konsenzusa zato što je za mnoge funkcije u tužilaštvu i sudstvu potrebno dvije trećine, odnosno, tri petine glasova u Skupštini.

“Sada parlamentarna većina ima 41, što znači da je neophodno 54 glasa, uz zadovoljenje osnovne stvari - da to mora biti uistinu profesionalac”, naveo je Radulović.

Odbor je razmatrao i predloge za ocjenu ustavnosti zakona usvojenih 20. januara, a čiju ocjenu ustavnosti tražila opozicija.

To su izmjene i dopune Zakona o slobodi vjeroispovijesti, o državnim službenicima i namještenicima, o kreditnim institucijama, o sanaciji kreditnih institucija i o radu.

Kordićeva je kazala da je na toj sjednici utvrđen kvorum, a zatim konstatovana ostavka poslanika GP URA Filipa Adžića i konstatovan početak mandata poslanici Suadi Zoronjić.

“Sjećate se da je tog dana i večeri Državna izborna komisija (DIK) izvela jedan manevar u kojem je pokušala da ospori izbor poslanice Zoronjić, uvodeći neku novu, a realno protivustavnu praksu glasanja o sopstvenom izvještaju”, kazala je Kordićeva.

Ona je rekla da je uloga DIK-a da samo formalno obavijesti ko je naredni poslanik na spisku sa liste koalicije kod koje dolazi do promjene poslanika.

Podsjetila je da je nakon konstatovanja mandata Zoronjićevoj Skupština nastavila sa radom i donijela zakone koje osporava opozicija podnoseći inicijativu za ocjenu ustavnosti.

Poslanik Demokrata Vladimir Martinović rekao je da je sjednica na kojoj su usvojili pomenute zakone bila u skladu sa Poslovnikom, zakonom i sa Ustavom Crne Gore.

“To što je neko pokušao da izvrši svojevrsni parlamentarni udar atakujući na DIK, neka mu služi na čast. Ono što je mnogo važnije od toga je što taj parlamentarni udar nije uspio i što smo mi na toj sjednici radili sve u skladu sa zakonom”, rekao je Martinović.

Suada Zoronjić je kazala da je poslanica shodno izbornoj volji građana i u skladu sa Ustavom, te da je kao predstavnicu bošnjačkog naroda nije mogao ‘kupiti’ niko:

“Jasno je zašto su poslanici opozicije pokušali da demoralizuju kompletan proces, da se degradira Skupština, a sa njima i DIK... Ne misle, valjda poslanici opozicije, da je njihov mandat bitniji od mog, da su oni bitnije ličnosti od svih nas ovdje”.

Že. V.

Bonus video: