Obećali udar na teški kriminal

Biro će biti zadužen za izvršavanje i realizaciju zaključaka Vijeća za nacionalnu bezbjednost, utvrđivanje zadataka obavještajnog sektora, koordinaciju aktivnosti organa iz tog sektora

63451 pregleda 411 reakcija 92 komentar(a)
Već znaju prioritete: Abazović, Foto: SAVO PRELEVIC
Već znaju prioritete: Abazović, Foto: SAVO PRELEVIC

Prvi zadatak novoformiranog Biroa za operativnu koordinaciju biće da iz bezbjednosnog sektora sastave timove koji će raditi na rasvjetljavanju teških krivičnih djela izvršenih proteklih godina.

To je “Vijestima” kazao koordinator Biroa, potpredsjednik Vlade Dritan Abazović.

Abazović je u petak, na elektronskoj sjednici Vijeća za nacionalnu bezbjednost, imenovan za koordinatora tog tijela, prvi put formiranog u Crnoj Gori.

“Početkom sedmice održaćemo prvu sjednicu, kako bismo dogovorili prioritete. Pred nama su veliki bezbjednosni izazovi, ali i teret svih nerasvijetljenjh krivičnih djela iz oblasti organizovanog kriminala iz prošlosti, na koja je godinama odgovarano neradom. Ipak, vjerujem da jačanjem ovog sektora Crna Gora može da se izbori sa svim tim. Nekoliko zadataka već prvog dana biće postavljeni pred članovima Biroa”, kazao je Abazović.

Potpredsjednik Vlade, koji je i koordinator službi bezbjednosti, dobio je podršku gotovo kompletnog sastava Vijeća.

Biro će biti zadužen za izvršavanje i realizaciju zaključaka Vijeća za nacionalnu bezbjednost, utvrđivanje zadataka obavještajnog sektora, koordinaciju aktivnosti organa iz tog sektora.

Članovi Biroa su direktori Agencije za nacionalnu bezbjednost i Uprave policije, Uprave za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma, načelnici Generalštaba Vojske Crne Gore, Odjeljenja za vojno-obavještajne i bezbjednosne poslove Ministarstva odbrane, sekretar Vijeća za nacionalnu bezbjednost i generalni direktor Direktorata za bezbjednosno-zaštitne poslove i nadzor Ministarstva unutrašnjih poslova.

Prema dokumentima u koje su “Vijesti” imale uvid, u nadležnosti Biroa je operativna koordinacija i usklađivanje aktivnosti organa koji čine bezbjednosni sektor.

“U radu Biroa za operativnu koordinaciju, po pozivu, učestvuju predstavnici drugih državnih organa, ministarstava i drugih organa uprave, drugih organizacija i institucija, kao i eksperti iz oblasti nacionalne bezbjednosti”, piše u aktu o formiranju Biroa.

U dijelu u kom su predviđeni poslovi Biroa, piše da oni koordiniraju izvršavanje smjernica i zaključaka Vijeća za nacionalnu bezbjednost, operativno usklađuju i koordiniraju aktivnosti organa koji čine obavještajno-bezbjednosni sektor.

Takođe, upravo oni će utvrđivati zadatke koji se izvršavaju operativnom komunikacijom rada organa koji čine obavještajno-bezbjednosni sektor i usklađivati i koordinirati aktivosti u vezi sa realizacijom tih zadataka.

“Obrazuje međuresorske radne grupe, timove i dr. za realizaciju zadataka koji zahtijevaju operativno usklađivannje aktivnosti i utvrđuje njihove zadatke. Utvrđuje druge načine operativnog usklađivanja aktivnosti organa koji čine obavještajno-bezbjednosni sektor i stara se o njihovoj realizaciji”, piše u spisima.

Abazović je, od kada je imenovan za koordinatora službi bezbjednosti, više puta najavio oštru borbu protiv organizovanog kriminala.

Prema saznanjima “Vijesti”, za formiranje Biroa crnogorska Vlada imala je podršku stranih eksperata iz država u kojima takva tijela postoje.

Sagovornik iz izvršne vlasti objasnio je da se, nakon imenovanja Abazovića i za koordinatora Biroa, čeka samo da predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić potpiše akte, kako bi prva sjednica mogla biti sazvana.

Isti sagovornik rekao je da Abazović već ima u fokusu nekoliko slučajeva koji su godinama nerasvijetljeni, za koje će, kako se vjeruje, formirati posebna tijela koja će raditi na rješavanju krivičnih djela iz oblasti organizovanog kriminala - šverc droge i duvanskih proizvoda, visoka korupcija, krivična djela iz oblasti privrednog kriminala, ubistva....

Bonus video: