Kabinet predsjednika: Đukanović dao saglasnost za sedam od 18 kandidata za diplomate

Od preostalih 11, kazala je, pojedini su dobili negativno mišljenje, dok je za jedan broj dogovoreno da se obave dodatne konsultacije,a da je u međuvremenu, 24. maja, Vlada kandidovala još jedno ime

33298 pregleda 136 reakcija 36 komentar(a)
Zgrada Predsjednika, Foto: Savo Prelević
Zgrada Predsjednika, Foto: Savo Prelević

Od osamnaest kandidata, Đukanović je dao saglasnost za sedam diplomata, za koje procedura može da bude dalje nesmetano nastavljena počevši od formalnog usvajanja predloga MVP od strane Vlade Crne Gore, saopštila je Savjetnica za vanjsku politiku Predsjednika Crne Gore Tamare Brajović.

Ona je reagovala povodom pisanja medija o predlozima Vlade Crne Gore za imenovanje novih ambasadora i interesovanja da li su dogovoreni u konsultacijama sa predsjednikom Crne Gore i podsjetila da su razgovori sa potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova o kandidatima za nove ambasadore Crne Gore započeti 28. aprila.

Od preostalih 11, kazala je, pojedini su dobili negativno mišljenje, dok je za jedan broj dogovoreno da se obave dodatne konsultacije,a da je u međuvremenu, 24. maja, Vlada kandidovala još jedno ime.

Ukoliko bi se Vlada opredijelila da zatraži agreman zemlje prijema za kandidata o kojem nije postignuta saglasnost sa predsjednikom u konsultativnom procesu, ističe ona, to bi bilo neozbiljno poigravanje sa ugledom Crne Gore i povjerenjem u odnosima s potencijalnim zemljama prijema ili organizacijama.

"Kao što smo više puta kazali, predsjednik neće javno govoriti o pojedinačnim kandidatima, jer je to dobra praksa u diplomatiji, posebno ne o onima za koje je postignut dogovor i za koje će kroz uobičajenu internu proceduru biti zatražen agreman od zemlje prijema", kazala je Brajović.

Ona je kazala da je Đukanović otvoren za saradnju da se kroz dalje konsultacije dođe do konsenzusa, što je "u najboljem interesu naše države i čini suštinu kohabitacije"

Bonus video: