Zečević: Savjet da konstatuje prestanak funkcije Katniću, kao u slučaju Stankovića

Poslanik DF-a ocijenio je da je Katnić "pokušao da dezavujiše javnost nevještom odbranom" da mu 12. juna ne prestaje radni odnos po sili zakona

5597 pregleda 10 komentar(a)
Zečević, Foto: Screenshot
Zečević, Foto: Screenshot

Glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću prestaje radni odnos po istom članu i zakonu kao i vrhovnom tužiocu Ivici Stankoviću, a zbog čega je Tužilački savjet zakazao vanrednu sjednicu da bi mu zbog navedenog razloga konstatovao i prestanak funkcije, što je dužan da učini i u slučaju Katnića, kazao je poslanik Demokratskog fronta Radoš Zečević.

Ocijenio je da je Katnić juče u parlamentu "pokušao da dezavujiše javnost nevještom odbranom" da mu 12. juna ne prestaje radni odnos po sili zakona.

"Prava je istina da Milivoju Katniću prestaje radni odnos isključivo po sili zakona, a u skladu sa Izmjenama i dopunama Zakona o radu ('Sl. list CG"', br. 59/2021). Katniću prestaje radni odnos po istom članu i Zakonu kao i Ivici Stankoviću, a zbog čega je Tužilački savjet zakazao vanrednu sjednicu da bi mu zbog navedenog razloga konstatovao i prestanak funkcije, što je dužan da učini i u slučaju Milivoja Katnića. Da li Katnić stvarno ne poznaje Zakon o radu i Zakon o PIO, ili u svom stilu uveseljava javnost, manje je bitno, ali stručnu javnost upoznajemo sa činjeničnim stanjem", saopštio je Zečević.

Katnić, dodaje, ne govori istinu kada kaže: "Beneficirani radni staž - da bi taj staž mogao postati staž osiguranja, on mora biti predviđen kao takav, mora biti predviđen zakonom o PIO kao obaveza i mora biti plaćen. Meni nije plaćen jedan cent za to osiguranje”.

"Ovo je potpuna neistina jer u Prelaznim i završnim odredbama člana 215b Zakona PIO piše: 'Podatke o stažu osiguranja, zaradi i naknadi zarade za vojne osiguranike ostvarene po propisima koji su se primjenjivali do dana stupanja na snagu ovog zakona Fondu obezbjeđuje organ državne uprave nadležan za poslove odbrane'. Tako da podatke do 15.avgusta 2007. godine, o ostvarenom stažu osiguranja u efektivnom trajanju i sa uvećanim trajanjem, isključivo dostavlja Ministarstvo odbrane, i to radi uredno za sve osiguranike koji su prije toga datuma bili vojni osiguranici", navodi Zečević.

Kazao je da to zna ogroman broj lica u Crnoj Gori koji su penzionisani i da imaju to kao dokaz u rješenjima o priznavanju prava na starosnu penziju. "Pa i u najnovijim uslovima za prestanak radnog odnosa po potrebi službe profesionalnih vojnih lica, s pravom na starosnu penziju, jedan od uslova je bio da je lice provelo najmanje 10 godina efektivno na mjestima na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem, naravno da to znaju i pravilno tumače zaposleni u Fondu PIO, kao i svi oni koji poznaju radno pravo."

Zečević navodi i da je smanjivanje granice za odlazak u starosnu penziju isto prepoznato u članu 18. Zakona o PIO na istovjetan način kako je to sada regulisano u Izmjenama čl.164 Zakona o radu. Dodaje i da je u članu 71. Zakona o PIO je definisano da se staž osiguranja sa uvećanim trajanjem priznaje osiguraniku ako je na tim poslovima efektivno proveo najmanje 10 godina, a da je taj uslov kod Katnića "ispunjen u skoro duplo dužem vremenu od minimalno propisanog."

"Podsjećamo Milivoja Katnića da je 31.05.1993. godine postao kapetan, 16.06.1995. godine kapetan I klase, 19.06.1999. godine major, 09.03.2003. godine potpukovnik i da mu je aktivna služba prestala 11.03.2005. godine, za to vrijeme radio je na radnim mjestima na kome se efektivno provedenih 12 mjeseci računa u staž osiguranja kao 15 mjeseci. Takođe od 01.09.1985. do 30.05.1993. godine je radio na mjestima na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem i to u najvećem dijelu na radnim mjestima, odnosno poslovima na kome se efektivno provedenih 12 mjeseci računa u staž osiguranja kao 16 mjeseci. Danom prestanka aktivne službe 11.03.2005. godine, Milivoje Katnić je imao preko 25 godina staža osiguranja (efektivni + sa uvećanim trajanjem) i na osnovu toga mu se starosna granica smanjuje za blizu četiri godine", navodi Zečević.

Iz svega navedenog je, kako je kazao, jasno da Katniću 12. juna, stupanjem Izmjena i dopuna Zakona o radu, prestaje radni odnos po sili zakona i da je Tužilački savjet dužan da od Ministarstva odbrane po službenoj dužnosti hitno zatraži podatke o stažu osiguranja (efektivni i sa uvećanim trajanjem) i da potom, kao i u slučaju Ivice Stankovića, konstatuje da mu prestaje funkcija zbog prestanka radnog odnosa po sili zakona.

"To da li će Milivoje Katnić prestankom radnog odnosa po sili zakona podnijeti dokumenta za ostvarivanja prava na starosnu penziju, započeti aktivno bavljenje poljoprivredom ili pak izvršiti pripreme za odlazak u Spuž, njegovo je lično pravo", zaključuje poslanik DF-a.

Bonus video: