Vešović: Predlog zakona o moratorijumu može dovesti do destabilizacije finansijskog sektora

Pojašnjava da iako se Prava Crna Gora apsolutno zalaže za poboljšanja života građana, ali da ovakvim Zakonom poslanik Konjević i poslanica Vuksanović-Stanković, pokušavaju da poberu političke poene

4482 pregleda 8 komentar(a)
Vešović, Foto: Prava Crna Gora
Vešović, Foto: Prava Crna Gora

Članovi SDP-a, koji su predložili Zakon o "moratorijumu", po kom se tokom moratorijuma neće obračunavati kamate, pokazali su elementarno neznanje, manjak profesionalizma, ali i određenu dozu bezobrazluka, smatra član Prave Crne Gore Stefan Vešović.

Vešović kaže da uvažavaju činjenicu da se nalazimo u "najvećoj krizi u ovom milenijumu", ali da Prava Crna Gora takav način olakšavanja posledica krize vidi kao čist populizam.

Ističe da se tim predlogom Zakona u istu ravan stavljaju oni koji su na ivici egzistencije i oni koji su ih dotle doveli, te da generalizacija kao takva nikad nije dobra, "ma u kom obliku dolazila i sa kojim namjerama"

"Zamislite potrebu da se jednom Voliju, Bemaksu i sličnim preduzećima omogući neplaćanje kredita na 6 mjeseci!? E, ovaj predlog Zakona upravo to omogućava. Pod plaštom brige o građanima, dozvoljava se velikim preduzećima da ne izvršavaju svoje obaveze na jedan izuzetno dug vremenski period. To omogućava generalizacija u ovom Zakonu: izjednačava građanina koji nije radio nekoliko mjeseci sa Bemaksom. A dobro znamo čije su obaveze prema bankama veće", kazao je Vešović.

Pojašnjava da iako se Prava Crna Gora apsolutno zalaže za poboljšanja života građana, ali da ovakvim Zakonom poslanik Konjević i poslanica Vuksanović-Stanković, pokušavaju da poberu političke poene.

"Ovakav moratorijum mora da bude veoma dobro osmišljen i da targetira najranjiviju kategoriju. Nadalje, šest mjeseci moratorijuma zvuči kao paušalna procjena, koja nema utemeljenje u bilo kakvoj analizi. Da je predlog bio na tri mjeseca, do kraja turističke sezone, to bi možda i imalo smisla. Ovako, čista odokativna procjena poslanika, od kojih nismo dobili relevantno objašnjenje", pojašnjava član Prave.

Negativne posledice ovog Zakona su dalekosežne i ozbiljnije su od benefita, jer u periodu kada nam je ekonomska aktivnost od izuzetnog značaja i kada je kreditiranje građana i privrede veoma važno za ozdravljenje i pokretanje privrede, "ovi poslanici od nas traže da kreditni potencijal banaka umanjimo za 600 miliona eura"

"Takođe, u obrazloženju, pod tačkom tri imamo da ne postoji uporedna praksa u Evropskoj Uniji, što pokazuje koliko ova mjera nije prihvaćena kao nešto što suštinski može doprinijeti ekonomskom i finansijskom ozdravljenju građana i privrede. Ne želimo čak ni da ulazimo u posledice udaranja u temelje finansijske stabilnosti", saopštio je Vešović.

Ističe i da bi oni bili prvi koji bi taj Zakon podržali, da je želja bila poboljšanje života građana i olakšavanje posledica krize, a da bez promjena apsolutno svake tačke ovog Zakona, Zakon nije u cjelosti prihvatljiv.

Bonus video: