Kordić: Neophodno uspostaviti kulturu političkog dijaloga

Glavna pregovaračica kazala je da je ispunjavanje obaveza u poglavljima 23 i 24 glavni je prioritet nove Vlade

2697 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Generalni sekretarijat Vlade
Foto: Generalni sekretarijat Vlade

U Crnoj Gori neophodno je uspostaviti kulturu političkog dijaloga koja će postaviti temelje zdrave demokratije i društva, kako bi uspješno ispunili obaveze iz pregovaračkog procesa, ocijenila je glavna pregovaračica Zorka Kordić.

Ona je na sastanku sa ambasadorkom Estonije u Crnoj Gori Kristi Karelsohn, rekla da je ispunjavanje obaveza u poglavljima 23 i 24 glavni je prioritet nove Vlade i da će u tom smislu pristupiti punoj primjeni Nove metodologije u susret prvoj političkoj Međuvladinoj konferencji.

"Kako bi uspješno ispunili obaveze, ne samo iz ključnih poglavlja, nego iz kompletnog pregovaračkog procesa, neopodno je uspostaviti kulturu političkog dijaloga koja će postaviti temelje zdrave demokratije i zdravog društva“, kazala je Kordić, saopšteno je iz Generalnog sekretarijata Vlade.

Kordić istakla da je potrebno uspostaviti jasne prioritete za dostizanje završnih mjerila za poglavlja 23 i 24 i definisati mjere rane integracije za za primjenu nove Metodologije procesa pristupanja i Međuvladina konferencija predstavlja dobru platformu za to.

Navodi se da je Karelson je rekla da Estonija snažno podržava zemlje Zapadnog Balkana na putu prema članstvu u Evropskoj uniji i da ostaje prijatelj politike proširenja.

Ona je poručila da će Estonija nastaviti da podržava Crnu Goru i iskazala spremnost da svoje dragocjeno iskustvo i ekspertizu, u oblastima u kojima je lider u Evropi, podijeli sa crnogorskim timovima, narocito u oblasti upravljanja i digitalizacije.

"Ambasadorka je naglasila neophodnost saradnje svih političkih aktera, kako bi Crna Gora postala prva sledeća članica evropske porodice ukazavši da Estonija može poslužiti kao dobar primjer u tom dijelu, gdje su sve političke partije bile jednoglasne u pogledu članstva te zemlje u EU", navodi se u saopštenju.

Bonus video: