Bečić: Estonska iskustva značajna za dalje crnogorske reforme

Bečić je kazao da je zadovoljan susretom sa ambasadorkom države sa kojom je Crna Gora uspostavila diplomatske odnose nakon obnove nezavisnosti.

5382 pregleda 4 komentar(a)
Bečić i Karelson, Foto: Skupština Crne Gore
Bečić i Karelson, Foto: Skupština Crne Gore

Estonija podržava proširenje Evropske unije (EU) i estonska iskustva i dobre prakse u procesu EU integracija mogu biti značajna za dalje crnogorske reforme, poručila je ambasadorka te države Kristi Karelson na sastanku sa predsjednikom Skupštine Aleksom Bečićem.

Karelson je, kako je saopšteno iz Skupštine, upoznala Bečića sa mogućnostima stručne i ekspertske pomoći Crnoj Gori.

Govoreći o mogućnostima saradnje dva parlamenta, ona je prenijela interesovanje za pokretanje dijaloga i jačanje odnosa Rigikogua i Skupštine Crne Gore.

Bečić je kazao da je zadovoljan susretom sa ambasadorkom države sa kojom je Crna Gora uspostavila diplomatske odnose nakon obnove nezavisnosti.

On je rekao da je otvoren za intenziviranje političkog dijaloga, imajući u vidu brojne potencijale jačanja bilateralne saradnje.

Bečić je zahvalio na svojevremenoj podršci Estonije da Crna Gora postane članica NATO, kao i na kontinuiranoj potpori u okviru pregovora za članstvo u EU.

On je istakao značaj parlamentarne diplomatije i redovnog međuparlamentarnog dijaloga i iskazao spremnost za jačanje saradnje sa novoizabranim predsjednikom estonskog Parlamenta, ali i na nivou vanjskopolitičkih odbora i grupe prijateljstva.

„Imajući u vidu da je Parlament Estonije jedna od vodećih institucija kada su u pitanju inovacije i tehnologije, Bečić je upoznao sagovornicu sa postignutim rezultatima na polju transparentnosti, otvorenosti i javnosti rada, planovima u dijelu jačanja nadzorne i kontrolne uloge Skupštine, kao i digitalizacije zakonodavnog procesa“, kaže se u saopštenju.

Sagovornici su, kako se navodi, razgovarali o tekućoj političkoj situaciji, a zajednički je apostrofirana važnost političke kohezije i učešća svih parlamentarnih partija u radu zakonodavnog doma.

Bonus video: