Estonija će pružiti ekspertsku podršku Crnoj Gori

„Karelson je kazala da će Estonija nastaviti da snažno podržava evropski put Crne Gore, i da je spremna da pruži konkretnu ekspertizu u oblastima u kojima je najpotrebnija“, kaže se u saopštenju

6234 pregleda 4 komentar(a)
Radulović i Karelsen, Foto: MVP
Radulović i Karelsen, Foto: MVP

Estonija će nastaviti da snažno podržava evropski put Crne Gore i spremna je da pruži konkretnu ekspertizu u oblastima u kojima je najpotrebnija, saopšteno je na sastanku ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića sa nerezidentnom ambasadorkom te države Kristi Karelson.

Na sastanku je, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, ocijenjeno da Crnu Goru i Estoniju povezuju prijateljski bilateralni odnosi, koji su dodatno osnaženi članstvom u NATO.

„Karelson je kazala da će Estonija nastaviti da snažno podržava evropski put Crne Gore, i da je spremna da pruži konkretnu ekspertizu u oblastima u kojima je najpotrebnija“, kaže se u saopštenju.

Ona je naglasila da je Estonija iskusila kompleksnost procesa integracija, ponudivši sva sakupljena znanja Crnoj Gori, koja sada korača ka svom evropskom cilju.

Radulović je, kako se navodi, podsjetio na važnu podršku koju je Estonija pružila Crnoj Gori u procesu pristupanja Alijansi, kao i očekivanim rezultatima predstojećeg NATO samita u Briselu, gdje će crnogorsku delegaciju predvoditi premijer Zdravko Krivokapić.

Kako je konstatovano, obje države očekuju da će zemlje članice još jednom pokazati transatlantsko jedinstvo i solidarnost, pri čemu region Zapadnog Balkana i Baltika zavrjeđuju posebnu pažnju saveznika.

Radulović je informisao Karelson da je, pored aktivnog djelovanja u Alijansi, vanjskopolitički prioritet Crne Gore članstvo u EU porodici.

„Na tome predano radimo, što smo potvrdili i usvajanjem nove metodologije u pregovorima. Ipak, u periodu koji slijedi očekujemo ubrzanje procesa kroz sprovođenje kvalitetnih reformi na terenu, pri čemu nam je podrška Estonije jako značajna“, kazao je Radulović.

On je rekao da je zainteresovan za dalje pružanje ekspertize, naročito u oblasti vladavine prava, ribarstva i korištenja strukturnih fondova EU.

Sagovornici su, kako je saopšteno, kazali da očekuju da će se bilateralne konsultacije između dva ministarstva vanjskih poslova nastaviti kao dobar mehanizam saradnje.

„Prepoznat je veliki potencijal za unapređenje komunikacije u oblasti odbrane, digitalizacije, pravosuđa, saobraćaja, prosvjete, nauke, kulture i poljoprivrede“, dodaje se u saopštenju.

Navodi se da je na sastanku razgovarano i o dešavanjima na evropskoj i globalnoj geopolitičkoj sceni i pozicijama dvije države.

„Sagovornici su kazali da su zadovoljni obilježavanjem 15 godina od uspostavljanja zvaničnih veza između dvije države, uz podsjećanje da je Estonija prva zemlja sa kojom je Crna Gora uspostavila diplomatske odnose“, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: