Unapređivati odnose kroz ekspertsku i ekonomsku saradnju

“Krivokapić je istakao da će plodonosan bilateralni odnos između Crne Gore i Estonije, angažovanjem skupštinskih tijela Crne Gore, u najskorije vrijeme biti krunisan i formiranjem Grupe prijateljstva sa Estonijom”, navodi se u saopštenju.

7445 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Flickr
Foto: Flickr

Crna Gora i Estonija će unapređivati odnose kroz ekspertsku i ekonomsku saradnju, poručeno je na sastanku premijera Zdravka Krivokapića i estonske ambasadorke Kristi Karelson.

Krivokapić je, kako je saopšteno iz Vlade, zahvalio Vladi Estonije na donaciji kontigenta zaštitne medicinske opreme u jeku pandemijske krize, kroz Mehanizam civilne zaštite Evrospke unije (EU).

“Solidarnost svjedoči o značaju koordinacije i spremnosti članica ovog mehanizma da udruženim snagama podržimo jedni druge u prevazilaženju kriznih situacija”, rekao je Krivokapić.

On je istakao da je epidemiološka situacija takva da sasvim odgovorno i domaćinski mogu da ugoste sve turiste koji su planirali da svoj odmor provedu u Crnoj Gori.

Krivokapić je rekao da je Crna Gora tokom estonskog predsjedavanja Savjetom EU otvorila nekoliko poglavlja i da je posredstvom Tajeks instrumenta Estonija učestvovala u direktnoj i eksplicitnoj ekspertskoj podršci Crnoj Gori.

“Tako da i ubuduće očekuje podršku te države, naročito u oblasti vladavine prava, sloboda i bezbjednosti, a što su goruća pitanja poglavlja 23 i 24”, dodao je Krivokapić.

On je Karelson prenio zainteresovanost crnogorske strane da se obogati kooperativnost u oblasti turizma, poljoprivrede, saobraćaja, prosvjete, nauke i da se afirmiše povezivanje – bratimljenje gradova i univerzitetskih centara.

“Krivokapić je istakao da će plodonosan bilateralni odnos između Crne Gore i Estonije, angažovanjem skupštinskih tijela Crne Gore, u najskorije vrijeme biti krunisan i formiranjem Grupe prijateljstva sa Estonijom”, navodi se u saopštenju.

Karelson je istakla značaj unapređenja bilateralnih odnosa i spremnost da Estonija pomogne Crnoj Gori kroz slanje ekspertske podrške.

Ona je ponudila pomoć na polju digitalizacije i razmjene najbolje prakse u cilju unapređenja i osnaživanja kapaciteta za sprovođenje reforme javne uprave i ukazala da postoji veliki prostor za razvoj ekonomskih odnosa između dvije zemlje.

Karelson je istakla zadovoljstvo što će Crna Gora i Estonija 13. juna proslaviti godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa dvije države, ukazavši na činjenicu da je Estonija prva država sa kojom je Crna Gora uspostavila diplomatske odnose.

“Sagovornici su izrazili očekivanje da bi vrlo brzo moglo doći i do zvaničnih posjeta najviših predstavnika izvršne vlasti obje države”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: