Katnićev odlazak u penziju za tri dana malo izvjestan

Profesorica Vesna Simović Zvicer kaže da ne stoji tumačnje zakona prema kome GST završava tužilačku karijeru, DF ostaje pri tvrdnji jer su detaljno izračunali staž, Demokrate i URA se drže po strani

47774 pregleda 51 reakcija 51 komentar(a)
Tužilački savjet neće o slanju GST u penziju: Katnić, Foto: Luka Zeković
Tužilački savjet neće o slanju GST u penziju: Katnić, Foto: Luka Zeković

Crnogorski pravnici imaju oprečna mišljenja o tome da li je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić ispunio uslove da za tri dana ode u penziju.

Izvršni direktor Centra za građanske slobode (CEGAS) Boris Marić, kazao je da Katnić može ostati na funkciji do 66 godine (još dvije godine) ako su tačne njegove tvrdnje da mu nije uplaćivan beneficirani radni staž: “Ako je to tačno, on može ostati na funkciji jer kumulativno nije stekao uslove za starosnu penziju i penziju po osnovu godina radnog staža”, objašnjava Marić za “Vijesti”.

S druge strane, dodaje on, ako se nesporno utvrdi da Katnić ima onoliko godina beneficiranog radnog staža koliko poslanici vlasti tvrde da ima, nadležni organ mora reagovati po službenoj dužnosti, te po sili zakona konstatovati prestanak funkcije specijalnom tužiocu.

Poslanik Demokratskog fronta (DF), Slaven Radunović, saopštio je prekjuče da će Katnić po sili zakona morati da ode u penziju 12. juna. “Po članu 9 Zakona o državnom tužilaštvu, tužilac ide u penziju kad ispuni uslove za nju. Kako su 4. juna u Službenom listu objavljene i izmjene Zakona o radu, kojima se reguliše i beneficirani radni staž, informišem vas da je Katnić 6. maja napunio 64 godine života, da ima preko 41 godinu staža osiguranja i kako mu se starosna granica za prestanak radnog odnosa snižava po sili zakona za skoro četiri godine, njemu 12. juna po sili zakona prestaje funkcija”, rekao je Radunović u Skupštini tokom rasprave o godišnjem izvještaju o radu Tužilačkog savjeta i Državnog tužilaštva za prethodne dvije godine.

Katnić je odgovorio da se nijesu ispunili uslovi za njegovu penziju. On kaže da ima 64 godine i 36 godina staža osiguranja, te da ima pravo da radi još dvije godine. “Kad je riječ o smanjivanju za beneficirani radni staž - da bi taj staž mogao postati staž osiguranja, on mora biti predviđen kao takav, mora biti predviđen kao obaveza Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO) i mora biti plaćen. Meni nije plaćen jedan cent za to osiguranje”, tvrdi on.

Da li je tako “VIjestima” nije su odgovorili iz Fonda PIO.

Profesorica radnog prava, Vesna Simović Zvicer, kazala je da je pitanje prestanka funkcije državnog tužioca uređeno Zakonom o državnom tužilaštvu. Izmjenama tog zakona precizirano je, kaže, da tužilačka funkcija prestaje kad tužilac ispuni uslove za ostvarivanje prava na starosnu penziju, a to pravo je, dodaje, uređeno Zakonom o PIO, a ne Zakonom o radu.

“Zakon o radu, na koji se u ovom slučaju pogrešno pozivaju pojedinci, ne definiše uslove za ostvarivanje prava na penziju, već uslove za prestanak radnog odnosa po sili zakona. Dakle, radni odnos i funkcija nijesu isti pojmovi. Onda se može postaviti pitanje - da li su državni tužioci, kao recimo i sudije, u klasičnom radnom odnosu? Oni nijesu u klasičnom radnom odnosu, već imaju neka prava iz radnog odnosa. Ali u pogledu statusnih pitanja, Zakon o radu se ne može primjenjivati na njih. Taj zakon se odnosi na one koji imaju poslodavce s kojima su zaključili ugovor o radu, što tužioci nemaju”, navodi Simović Zvicer za “Vijesti”.

Ona objašnjava da je radni odnos sudijama i tužiocima prestajao kad ispune “krajni uslov” - ranije s navršenih 67 godina, dok je sad s navršenih 66 godina za muškarce i 64 za žene.

“Kad je riječ o prestanku radnog odnosa državnom tužiocu ili sudiji koji je stakao uslove za ostvarivanje prava na starosnu penziju, u radnom pravu imamo princip najveće povoljnosti. To, dakle, znači da primjenjujete onu normu koja je u konkretnom slučaju najpovoljnija za lice. Recimo da imate situaciju da neko ima 40 godina staža osiguranja i 61 godinu života. Ako nije napunio 66 godina, vi ćete primijeniti taj krajni uslov koji predviđa Zakon o PIO. To bi trebalo da bude praksa u svim demokratijama, pa i u crnogorskoj. Te odredbe su i ranije postojale”, naglašava Simović Zvicer.

Poslanik DF-a, Radoš Zečević, ponovio je juče da Katnić ima uslove za odlazak. On tvrdi da je GST danom prestanka aktivne vojne službe, 11. marta 2005. godine, imao preko 25 godina staža i da mu se zbog toga starosna granica za prestanak radnog odnosa smanjuje za skoro četiri godine.

Zečević je pozvao Tužilački savjet da zakaže vanrednu sjednicu na kojoj će konstatovati prestanak funkcije Katniću.

Iz TS nijesu htjeli da odgovore da li će to i učiniti. “Obavještavamo vas da o svim donijetim odlukama Tužilački savjet blagovremeno informiše javnost”, kazali su. Sjednica na kojoj će biti izabran novi v.d. VDT-a, jer Ivica Stanković stiče uslove za starosnu penziju je u četvrtak 10. juna.

Iz Demokratske Crne Gore su na pitanje - da li njihova partija smatra da su se stekli uslovi za odlazak Katnića u penziju - odgovorili da se ne mogu “precizno izjasniti”. “Nijesmo imali uvid u činjenice i dokumenta koja je prezentovao g. Radunović, te se s tim u vezi ne možemo precizno izjasniti, osim što možemo konstatovati da, ukoliko su prezentovane informacije tačne, onda gospodin Katnić mora u penziju”, saopštili su oni.

Iz GP URA, trećeg konstituenta vlasti, nijesmo dobili komentar na ovu temu. Poslanici Demokrata i URA nijesu podržale kolege iz DF-a prije dva dana u parlamentu, kada su čestitali odlazak u penziju Katniću.

Radni odnos će prestati velikom broju ljudi

Simović Zvicer kaže da je cilj izmjena Zakona o radu da se Katnić pošalje u penziju. Međutim, ona smatra da izmjene neće pogoditi samo glavnog specijalnog tužioca. “Izvršna vlast nije smjela da ćuti na ovakave izmjene sistemskog zakona. One će dovesti do situacije da će radni odnos po sili zakona prestati velikom broju lica. Pitanje je kakve će efekte po penzioni sistem imati ove izmjene. Godinama unazad imamo informacije da je penzioni sistem neodrživ. Svojevremeno smo, da bi pomogli tom sistemu, penzionu granicu pomjerali sa 65 na 67 godina”, podsjeća ona.

Zečević iznio detalje o vojnom stažu GST

“Podsjećamo Katnića da je 31.5.1993. godine postao kapetan, 16.6.1995. kapetan I klase, 19.6.1999. major, 9.3.2003. potpukovnik i da mu je aktivna služba prestala 11.3.2005. Za to vrijeme radio je na radnim mjestima na kojima se efektivno provedenih 12 mjeseci računa u staž osiguranja kao 15 mjeseci. Takođe, od 1.9.1985. do 30.5.1993. radio je na mjestima na kojima se staž osiguranja računa s uvećanim trajanjem i to u najvećem dijelu na radnim mjestima, odnosno poslovima na kojima se efektivno provedenih 12 mjeseci računa u staž osiguranja kao 16 mjeseci. Danom prestanka aktivne službe, 11.3.2005, Katnić je imao preko 25 godina staža osiguranja (efektivni plus s uvećanim trajanjem) i na osnovu toga mu se starosna granica smanjuje za blizu četiri godine”, saopštio je juče Radoš Zečević.

Bonus video: