Jočić prima dvije naknade, ASK provjerava zakonitost

„Nemam platu, ni osiguranje. Imam neku nadoknadu od 351 eura, a radim svaki dan puno radno vrijeme, iako to nije posao predsjednika upravnog odbora“, kazala je Jočićeva

4596 pregleda 17 komentar(a)
Foto: BORIS PEJOVIC
Foto: BORIS PEJOVIC

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) provjerava imovinu i prihode Marine Jočić (Demokratski front), koja prima jednogodišnju naknadu po prestanku poslaničke funkcije, a imenovana je za direktoricu Upravnog odbora državnog preduzeća Nacionalni parkovi gdje je takođe plaćena.

Prošlog mjeseca Jočićeva je po osnovu naknade po prestanku poslaničke funkcije primila 1.824,75eura, dok joj naknada za obavljanje funkcije predsjednice UO NP iznosi 351 euro.

Svrha jednogodišnje naknade je da javni funkcioneri nakon gubitka funkcije imaju novčanu podršku dok ne nađu posao. Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru predviđeno je da naknada po prestanku funkcije prestaje prije utvrđenog roka ako njegov korisnik zasnuje radni odnos, bude izabran, imenovan ili postavljen na drugu funkciju na osnovu koje ostvaruje zaradu, ostvari pravo na penziju i to zatraži. U tom slučaju, po proceduri on o tome obavještava skupštinski Administrativni odbor koji predlaže njeno ukidanje.

Na pitanje da li je Jočićeva u konfliktu interesa, iz Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) su saopštili da je ASK pokrenula postupak kontrole izvještaja o prihodima i imovini Jočićeve, radi utvrđivanja činjenica u vezi sa mogućim kršenjem Zakona o sprečavanju korupcije.

Nisu pojasnili šta konkretno provjeravaju, već su naveli da će o ishodu javnost biti blagovremeno informisana.

Jočićeva je kazala „Vijestima“ da misli da nije u konfliktu interesa zato što dužnost predsjednice UO Nacionalni parkovi ne obavlja profesionalno.

„Ne primam platu, niti imam osiguranje. Primam neku nadoknadu od 351 eura, a radim svaki dan puno radno vrijeme, iako to nije posao predsjednika upravnog odbora“, kazala je Jočićeva.

Ona je kazala da zna samo za postupak koji je Agencija za sprečavanje korupcije pokrenula prije dvije godine i koji je, kako je kazala, u toku. Istakla je da je tada predala pogrešan podatak koji se odnosi na njene akcije, ali da je odmah nakon toga donijela izvještaj iz agencije koja se bavi tim akcijama i predala ASK-u.

„Samo je to bilo, za drugo ne znam“, kazala je Jočićeva.

Iz Skupštine je „Vijestima“ saopšteno pod kojim uslovima prestaje naknada prije utvrđenog roka i navode da se po tom osnovu Jočićeva nije se obraćala Administrativnom odboru.

Za predsjednicu UO Nacionalni parkovi Vlada je imenovala Marinu Jočić 17. decembra prošle godine, a Administrativni odbor je na prvoj sjednici 27. oktobra 2020. godine donio rješenja da Jočićeva i ostali poslanici prošlog saziva koji su to tražili, ostvare prava na naknadu nakon prestanka funkcije.

Iz Nacionalnih parkova je takođe “Vijestima” saopšteno da Jočićeva svoju funkciju ne obavlja profesionalno i da za taj rad dobija nadoknadu od 351 euro mjesečno.

“S obzirom na to da nema nigdje profesionalni angažman i dalje koristi zakonsku mogućnost da godinu nakon prestanka poslaničkog mandata prima platu od Skupštine. Napominjemo, iako u JPNPCG ne radi profesionalno, mimo uobičajene prakse, svakog dana dolazi na posao i daje ogroman doprinos da se stanje u preduzeću dovede u red“, navodi se u odgovoru.

Bonus video: