Živković: Cilj izmijenjenog Zakona o radu revanšizam prema SDT-u

Predsjednik poslaničkog kluba istakao je da olakšicama za odlazak u penziju nova parlamentarna većina ugrožavajući budžet i Penzioni fond želi da smijeni specijalnog državnog tužioca

17227 pregleda 30 reakcija 30 komentar(a)
Sa pres konferencije, Foto: Alisa Hajdarpašić
Sa pres konferencije, Foto: Alisa Hajdarpašić
Ažurirano: 10.06.2021. 20:28h

Klub Demokratske partije socijalista (DPS) što je prije moguće predložiće nedavno izmijenjeni Zakon o radu za ocjenu ustavnosti i tražiće da se obustavi primjena ovog zakona, jer može da uruši finansijski sistem.

Ovo je na konferenciji za novinare kazao predsjednik kluba DPS Danijel Živković ističući da je on usvojen kako bi se parlamentarna većina revanširala prema specijalnom državnom tužiocu Milivoju Katniću.

"Mi dobro znamo koliko je teško održiv penzioni fond, danas se za njega izdavaja 450 miliona eura... Vladajuća većina je predložila takve izmjene i dopune ovog zakonskog rješenja sa osnovnim ciljem da se ugrozi finansijski sistem, budžet i Penzioni fond sa ciljem da se u potpunosti ravanšira samo jednom pojedincu jedne grane vlasti u ovoj situaciji specijalnom državnom tužiocu. Zamislite takvu vladajuću većinu koja bez bilo kakve procjene fiskalnog uticaja, što bi bilo normalno da radi svaka normalna vladajuća većina, kreira zakonsko rješenje da smijeni jedno lice sa određene pozicije zapravo donosi izmjene i dopune zakonskog rješenja koje u potpunosti može da uruši finansijski sistem Crne Gore", istakao je Živković.

Istakao je da je izmjenjeni Zakon o radu diskriminatorski, jer ograničava pravo na rad onima kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem.

"Zanimanja u kojima se staž računa kao uvećani su rudnici, jamska eksploatacija, rudnici uglja, rudnicima metala i nemetala, površinska eksploatacija, rudnici boksita, sušare, energetika i hemija, proizvodnja kreća i kamena, geološka rudarska istraživanja, visoke peći, konvertorska čeličana, prozvodnja aluminijuma, šumarstvo, pomorska brodogradnja, kontrola letenja vazdušnog saobraćaja, lučki transport, željeznički saobraćaj, drumski saobraćaj, međugradski, gradski prevoz, izgradnja dalekovoda, itd", rekao je on.

Naglasio je da ovo zakonsko rješenje koje je doneseno bez konsultacija sa socijalnim partnerima (sindikatom i Unijom poslodavaca) može imati posljedice po penzioni fond, koji je, kako je istakao Živković, na ivicama održivosti.

"U Crnoj Gori danas imamo 120 hiljada penzionera i 50 hiljada nezaposlenih i u takvom odnosu između broja penzionera i nezaposlenih, Penzioni fond je na ivicama održivosti, sada možete da zamislite da kada stupi na snagu ovo zakonsko rješenje i kada dođe do prestanka radnog odnosa po sili zakona onim ljudima kojima se na određenim radnim mjestima staž računa sa uvećanim trajanjem koliko će biti tek penzioni sistem opterećen i koliko će biti opterećen budžet Crne Gore i pitanje je da li će ovako koncipiran budžet uopšte moći dalje da servisira izdavajanja za penzije", rekao je Živković.

Dodao je i to da do sada nisu reagovali, jer im je promaklo zbog drugih tema koji su okupirale njihovu pažnju.

"Čini mi se da nam je ova tema najviše promakla zbog drugih tema koje su okupirale pažnju javnosti, a ona je veoma važna iz prostog razloga, što jedan dio predstavnika vladajuće većine nije svjesno za kakvo je zakonsko rješenje glasalo. Ovim izmjenama i dopunama Zakona o radu definisano je da će radni odnos po sili prestati onima koji su navršili 66 godina života i imaju 15 godina staža osiguranja, ne samo njima već i zaposlenima koji su ostvarili pravo na staž sa uvećanim trajanjem. Ovo zakonsko rješenje bi trebalo da stupi na snagu već u subotu i predlažem da svim onim zaposlenim u različitim sektorima kojima se uvećava staž kao beneficirani da provjere da li će im radni odnos prestati po sili zakona. Govorimo o jednom diskriminatorskom zakonskom rješenju koje je urađeno bez ikakve fiskalne procjene", zaključio je predsjednik poslaničkog kluba DPS-a.

Bonus video: