Knežević: Neću sazvati sjednicu Odbora, ignorantski odnos Krivokapića

"Ponavljam još jednom, dok god premijer Krivokapić ne bude promijenio svoj odnos prema Odboru za bezbjednost na isti način ću tretirati svaki njegov predlog upućen odboru"

38080 pregleda 152 reakcija 25 komentar(a)
Knežević na jednoj od sjednica Odbora za bezbjednost i odbranu, Foto: Printscreen YouTube
Knežević na jednoj od sjednica Odbora za bezbjednost i odbranu, Foto: Printscreen YouTube

Predsjednika Skupštine Aleksu Bečića sam obavijestio da neću sazvati sjednicu Odbora za bezbjednost i odbranu na kojoj bi se raspravljalo o kandidaturi Dejana Vukšića za direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) i davanju mišljenja, poručio je danas Milan Knežević, predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore.

Izjavu Kneževića dostavila je Demokratska narodna partija (DNP) čiji je Knežević predsjednik.

Knežević je dodao da je razlog zbog kog neće sazvati sjednicu sadržan "ignorantskom odnosu premijera Zdravka Krivokapića prema kontrolnoj ulozi Odbora i Skupštine i njegovog neodazivanja na sjednicu odbora zakazanu za 2. jun na kojoj je bilo planirano i premijerovo kontrolno saslušanje".

"Svaki pokušaj zamjena teza i politikantskog svakodnevnog kalkulisanja od strane pojedinih medija i elemenata izvršne vlasti ne zaslužuje bilo kakvo javno određivanje i komentar. Ipak zbog crnogorskih građana imam obavezu da obavijestim javnost da sam predsjednika Skupštine Aleksu Bečića obavijestio da neću sazvati sjednicu Odbora za bezbjednost i odbranu na kojoj bi se raspravljalo o kandidaturi Dejana Vukšića za direktora ANB i davanju mišljenja. Razlog je sadržan u ignorantskom odnosu premijera Zdravka Krivokapića prema kontrolnoj ulozi Odbora i Skupštine i njegovog neodazivanja na sjednicu odbora zakazanu za 2. jun na kojoj je bilo planirano i premijerovo kontrolno saslušanje", istakao je Knežević.

Dopis Kneževića
Dopis Kneževićafoto: DNP

On je dodao da je njegova ustavna obaveza da spriječi svaki vid degradacije Parlamenta i odbora kojim predsjedava, i o tome je kako kaže obavijestio predsjednika Skupštine, koji je shodno Poslovniku i svojim nadležnostima zakazao sjednicu Odbora.

"Ponavljam još jednom, dok god premijer Krivokapić ne bude promijenio svoj odnos prema Odboru za bezbjednost na isti način ću tretirati svaki njegov predlog upućen odboru. Ako neko iz redova parlamentarne većine ili Vlade nije zadovoljan mojim radom u svakom trenutku može inicirati moju smjenu, ali ja neću ni za pedalj odstupiti od svojih Ustavom odredjenih nadležnosti u očuvanju uloge Skupštine. Da ne bi bilo kakve zabune, objavljujem javnosti dopis upućen predsjedniku Skupštine Aleksi Bečiću u kojem jasno iskazujem spremnost da učestvujem u poštovanju Ustava i zakona a ne njegovom gaženju. Bez obzira na uobičajene političke razlike sa predsjednikom Skupštine moram istaći da on i ja imamo korektnu i profesionalnu saradnju sa pozicije funkcije koje obnašamo u Skupštini", poručio je Knežević.

Bečić je za sjutra zakazao sjednicu Odbora za bezbjednost i odbranu sa jednom tačkom dnevnog reda - predlogom za imenovanje direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost.

Premijer Zdravko Krivokapić predložio je ranije Dejana Vukšića na tu funkciju, a inicijativa je mjesecima u parlamentu.

Bonus video: