Nova kriza vlasti: Posljednji čas za razgovor?

Članice ZBCG kažu da je zadnji čas da se inicira dijalog između premijera i parlamentarne većine. Isto tvrde i u GP URA, Demokrate ćute, kao i DF. Stevo Muk tvrdi da će DF nastaviti da otežava rad Vlade, ali da je neće „rušiti“

60730 pregleda 601 reakcija 237 komentar(a)
Nekad zajedno, sad razmjenjuju teške riječi: Predaja izborne liste za avgustovske izbore, Foto: Boris Pejović
Nekad zajedno, sad razmjenjuju teške riječi: Predaja izborne liste za avgustovske izbore, Foto: Boris Pejović

Posljednji je trenutak da premijer Zdravko Krivokapić i lideri parlamentarne većine razgovaraju i prevaziđu političku krizu aktuelizovanu novim “nesporazumima” Krivokapića i Demokratskog fronta (DF) - poručili su funkcioneri Pokreta za promjene (PzP), Socijalističke narodne partije (SNP), Ujedinjene Crne Gore (UCG) i Prave Crne Gore, članica vladajuće koalicije „Za budućnost Crne Gore“ (ZBCG).

Isto smatraju i u GP URA i civilnom sektoru.

Najveće članice ZBCG, Nova srpska demokratija (Nova) i Demokratska narodna partija (DNP) juče se ni u medijima, ni na društvenim mrežama nijesu oglašavale ovim povodom. Šef kluba DF-a Slaven Radunović rekao je da ne žele da govore za „Vijesti“.

Poslanik PzP-a Branko Radulović kazao je da je krajnje vrijeme da se svi u vlasti uozbilje, a pogotovo premijer.

“Nalazimo se u krajnje apsurdnoj situaciji - poslije 30 godina čekanja slobode došli smo u poziciju u kojoj nije samo upitan njen kvalitet, već i opstanak. Suočavamo se s latentnom opasnošću povratka kriminogenog režima na vlast. Ovakvo stanje proizvodi sve veću frustraciju - i građana i nas političkih aktera. Sve češće na pitanja građana o budućnosti ove vlasti odgovaram riječima da će biti dobro, a sve manje sam uvjeren u to“, rekao je on “Vijestima”.

Kriza u odnosima DF-a i Krivokapića, koji je na izborima predvodio listu ZBCG, traje otkad je formirana nova Vlada. DF je uslovljavao podršku Vladi i glasanju za budžet usvajanjem izmjenama Zakona o državnom tužilaštvu. Kada je to postalo izvjesno, taj savez je tek prošle sedmice najavio da će podržati predlog budžeta.

U posljednje vrijeme sukobi su se intenzivirali, pogotovo nakon što su lideri DF-a krajem maja optužili premijera da ne želi da potpiše temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC). Oni su nedugo nakon toga saopštili da Krivokapić više nema njihovo povjerenje i ponudili partnerima u vlasti - Demokratama i URA, sporazum o formiranju nove vlade u okviru aktuelne većine. Poslije toga, na inicijativu predsjednika PzP-a Nebojše Medojevića, uslijedio je poziv Krivokapiću na kontrolno saslušanje o švercu cigareta pred Odborom za bezbjednost i odbranu, što je premijer odbio poručujući da nema zakonsku obavezu da se odazove i da ga niko neće ucjenjivati “da bi utolio glad za još nekom foteljom”.

Iako se prošle srijede, nakon zajedničke večere s novoizabranim mitropolitom crnogorsko-primorskim Joanikijem - na kojoj je jedan od lidera DF-a Andrija Mandić rekao da su spremni na „bratsko rješenje“ - učinilo da splašnjavaju tenzije, kriza je opet oživjela. Prvo je prekjuče predsjednik Odbora za bezbjednost i funkcioner DF-a Milan Knežević, odbio da zakaže sjednicu tog skupštinskog tijela na kojoj je trebalo da se raspravlja o Krivokapićevom predlogu za direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost, da bi kasnije tog dana premijer u emisiji „Načisto“ na TV „Vijesti“ ponovo optužio DF da ucjenjuje Vladu.

Radulović navodi da premijer treba da pozove lidere vladajućih partija na sastanak i dogovor o tome - kako dalje.

„Sve ostalo je nevažno. Crna Gora ima sve pretpostavke za veliku priču. Neće je valjda srušiti sujeta i parcijalni interesi...“, ističe on.

Šef kluba SNP-a Dragan Ivanović, kaže za „Vijesti“ da je juče razgovarao s Krivokapićem i tražio od njega da inicira dijalog kako bi se izgladile nesuglasice.

„Mnoge stvari se odvijaju sporo, a svjesni smo i da svi ministri ne rade dobro. Rekao sam premijeru da mu na tom sastanku ne smije smetati što će biti kritikovan, jer će i on kritikovati. Sve je u cilju prevazilaženja ove situacije. Vlada i premijer treba da shvate da je u ovom trenutku važna parlamentarna većina, a to smo dokazali i juče prilikom glasanja u parlamentu - da smo spremni i složni da ova vlast potraje. To što mi u SNP-u tražimo bržu reakciju Vlade i njenu rekonstrukciju, je naša želja da se ojača Vlada i da efikasnije rješava probleme“, naglašava on.

Funkcioner UCG-a Goran Danilović ocjenjuje da je neophodan „temeljni razgovor“ većine koja je formirala Vladu. „Vrijeđanjem ćemo samo zakomplikovati situaciju. Moj najdobronamjerniji poziv premijeru Krivokapiću je da sjednemo za sto i dogovorimo se - koliko god bilo mučno nakon teških riječi. To je jedini politički izlaz. Bolje je i da se raziđemo dogovorom, nego da se ovako krupno razilazimo bez komuniciranja. Posljednji je čas za tako nešto“, poručuje sagovornik našeg lista.

Poslanik Prave Crne Gore, Marko Milačić, smatra da opstanak vlasti nije i da smije biti doveden u pitanje. Prema njegovim riječima, niko iz parlamentarne većine ne smije ni pomisliti da ugrozi vlast.

“Tranzicija nakon tri decenije nesmjenjivosti vlasti nije laka i jednostavna. Svi moramo uložiti velike napore u cilju stabilizacije prilika. Čim se usvoji budžet, koji je prioritet svih prioriteta, treba da sjednemo za sto i predočimo sopstvene vizije za stabilizaciju prilika. Svađe nijesu nikom potrebne. Moramo naučiti da pripadnost parlamentarnoj većini podrazumijeva veći stepen senzibiliteta u kritikama. Da li neko misli da, konkretno ja, nemam sugestije i kritike? Ali ono što me vodi da budem krajnje senzibilan jeste da ni u primisli ne želim da doprinesem da Demokratska partija socijalista (DPS) likuje nad tim“, napominje on.

Šef kluba GP URA Miloš Konatar, kaže da svi u vlasti treba da pomognu Vladi da ostvari svoje ciljeve.

“Važno je da što prije usvojimo budžet, da ne blokiramo procese i da bilo koju vrstu nezadovoljstva i kritike usmjerimo tako da se situacija unaprijedi. Razgovor je ljekovit za sve. Očekujem da će se što prije organizovati razgovori između predstavnika parlamentarne većine. Očekujem, takođe, i razgovore s opozicijom o izmjenama izbornog zakonodavstva i imenovanjima čelnih ljudi pravosuđa“, rekao je on „Vijestima“.

Iz Demokratske Crne Gore nijesu odgovorili na pitanja o novoj krizi vlasti.

Predsjednik Upravnog odbora Instituta Alternativa Stevo Muk, kaže da je od formiranja Vlade, napetost ključna odrednica njenog odnosa sa skupštinskom većinom, s izvjesnošću da se nastavi. Navodi da je strategija DF-a da slabi Vladu, da joj otežava rad i da je dovodi do granice pucanja. Međutim, smatra da taj savez neće posegnuti za njenim “rušenjem”.

“Vjerujem da ni aktuelni politički trendovi ne idu naruku DF-u i ideji ’rušenja’ Vlade. Mislim da na izborima održanim danas DF ne bi mogao da računa na bolji politički rezultat. Smatram da su oni toga i svjesni. Ne zaboravimo da po Ustavu vlada vrši svoju funkciju do izbora nove, a znamo svi kako smo teško i sporo došli do sastava aktuelne Vlade. Tako da će ova Vlada još relativno dugo nastaviti da radi, čak i u okolnostima novih izbora“, ističe Muk za „Vijesti“.

Kazao je da uvijek postoji opcija da DF predloži izglasavanje nepovjerenja Vladi i da na podršku za takvu inicijativu računa na poslanike DPS-a i drugih opozicionih stranaka.

„Međutim, i iz DF-a su istakli da će dogovore tražiti unutar ove parlamentarne većine i da neće posezati za nekim neprincipijelnim savezima s DPS-om u cilju rušenja Vlade“, napominje Muk.

DF se, prema njegovim riječima, često ponaša kao grupacija koja ima 41. poslanika i očigledno teško pristaje na realnost političkog kompromisa koji uključuje URA-u, Demokrate i Vladu kao nezavisan subjekt. “Bilo bi dobro da se između Vlade i parlamentarne većine, naročito DF-a kao najmanje zadovoljne grupacije, vodi kontinuiran dijalog i da se u dobroj volji obje strane traži minimum saglasnosti u vezi sa svim važnim pitanjima“.

Muk kaže da je dijalog u vezi s budžetom i te kako imao smisla.

„Vjerujem da postoji prilično širok prostor za dogovor. Dakle, razgovor o konkretnim opcijama koje bi umanjile ili uklonile tenzije između dvije strane i omogućile normalno i redovno funkcionisanje Vlade. Ukoliko ne bude moguće postići dogovor, onda makar dogovor o datumu izbora i izbornim reformama koje se moraju realizovati do raspisivanja izbora“, zaključuje Muk.

Konjević i Ibrahimović imali obaveze, nisu bojkotovali

Sjednica Odbora za bezbjednost i odbranu, koju je zakazao predsjednik parlamenta Aleksa Bečić, a na kojoj je trebalo da se raspravlja o predlogu za imenovanje direktora ANB-a, juče nije održana jer nije bilo kvoruma. Na sjednicu su došli poslanici Demokrata Boris Bogdanović i Dragan Krapović, URA Miloš Konatar i SNP-a Dragan Ivanović. Poslanici DF-a i opozicije - nijesu se pojavili. Članovi Odbora Raško Konjević (SDP) i Ervin Ibrahimović (BS), kazali su „Vijestima“ da nijesu bojkotovali sjednicu, već da nijesu prisustvovali zbog ranije preuzetih obaveza.

Na sjednicu je došao i premijer Krivokapić, koji je predložio Dejana Vukšića za prvog čovjeka ANB-a. Ta inicijativa je mjesecima u parlamentu.

Krivokapić je rekao da je na sjednicu došao kao predlagač i da je to bila njegova obaveza.

Upitan zašto prošle sedmice nije prisustvovao sjednici Odbora na kojoj je bilo planirano njegovo kontrolno saslušanje o švercu cigareta, Krivokapić je odgovorio da je nedostojno da ga bilo ko proziva za nedolazak na tu sjednicu.

Bonus video: