Zeković: Krivokapić prekršio Zakon o ANB-u, od Skupštine napravio cirkus

"Predsjednik Skupštine mora zaštititi ustavnu poziciju, dignitet i ugled Skupštine", kazao je potpredsjednik SDP-a

9070 pregleda 13 komentar(a)
Zeković, Foto: Boris Pejović
Zeković, Foto: Boris Pejović

Premijer Zdravko Krivokapić je imenovanjem direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB), ignorisanjem zakonske nadležnosti Skupštine, prekršio Zakon o Agenciji za nacionalnu bezbjednost čl. 25 st 2 i 3, a od Skupštine umjesto hrama demokratije napravio cirkus, kazao je potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Bojan Zeković.

Rekao je da Vlada, "do sada nezabilježenim kršenjem Zakona o ANB", pokazuje namjeru da funkcioniše mimo svoje ustavne pozicije, a da je na sceni, usljed svađe među vladajućom većinom, urušavanje Skupštine, njene ustavne pozicije i zakonskih nadležnosti.

"Začuđujuće je da predsjednik Skupštine Bečić dozvoljava urušavanje digniteta zakonodavnog doma. Jaka Skupština koja je snažno kontrolisala Vladu bila je svojevremeno 'parlamentarna diktatura', ali su se njene ustavne i zakonske nadležnosti morale poštovati, dok je sada Krivokapić otvoreno ponižava imenujući šefa ANB bez rasprave u plenumu iako je to izričita zakonska obaveza", saopštio je Zeković.

Dio parlamentarne većine, kako je kazao, umjesto zaštite pozicije i ugleda Skupštine, pokušava da zaštiti premijera i "njegovu želju da ignoriše Skupštinu", a "nažalost dozvoljava mu i da je ponižava".

"Pozivamo predsjednika Skupštine da ne dozvoli dalje urušavanje Ustavne pozicije Skupštine i obezbijedi poštovanje njenih zakonskih ovlašćenja koja su jasno propisana članom 25 stav 2 i 3 koji obavezuju da se o predlogu za imenovanje šefa ANB mora raspravljati na plenarnoj sjednici", rekao je Zeković.

Svađa unutar vladajuće većine oko šefa ANB-a, ističe potpedsjednik SDP-a, ne smije da dovede do "ustavnog i zakonskog poniženja Skupštine".

"Za DPS je jaka Skupština nekad bila 'parlamentarna diktatura' a sada je DF, Demokrate i URA svojim svađama pretvaraju u 'parlamentarnu karikaturu'. Predsjednik Skupštine mora zaštititi ustavnu poziciju, dignitet i ugled Skupštine", zaključio je Zeković.

Povezani članci

11. Jun 2021.

Krivokapić imenovao Vukšića za direktora ANB

Bonus video: