"spašavajući Katnića, spašavaju sebe"

DF: Izmjene Zakona o radu nisu donijete zbog Katnića, već da bi se uskladile norme sa Zakonom o PIO

"Pojedince iz bivšeg režima je zabrinula informacija da ovim izmjenama Zakona SDT Katnić mora u penziju po sili zakona, a onda su oni u problemu jer će novi SDT pokrenuti postupke zbog višegodišnjih pljački, kriminala, nezakonitih dodjela stanova i kredita povlašćenim pojedincima", kazali su

28108 pregleda 165 reakcija 34 komentar(a)
Lideri Demokratskog fronta, Foto: Luka Zeković
Lideri Demokratskog fronta, Foto: Luka Zeković

Izmjene i dopune Zakona o radu i odredba o smanjenju starosne granice za odlazak u penziju po sili zakona nisu bile uperena ni protiv jednog lica u Crnoj Gori, već isključivo da bi se uskladila ova norma sa normom iz Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, saopštili su iz Demokratskog fronta.

Kako navode, smanjenje starosne granice sa 67 na 66 godina za sticanje uslova za starosnu penziju, izglasao je bivši režim.

"Međutim, zamjenom teza ovih dana i naknadnom pameću pojedinci iz bivšeg režima i njihovi naručeni pravni analitičari zapravo pokušavaju da javnosti serviraju priču da će doći do ekonomskog kolapsa zbog pomenute izmjene. Pojedince iz bivšeg režima je zabrinula informacija da ovim izmjenama Zakona SDT Milivoje Katnić mora u penziju po sili zakona, a onda su oni u problemu jer će novi SDT pokrenuti postupke zbog višegodišnjih pljački, kriminala, nezakonitih dodjela stanova i kredita povlašćenim pojedincima", kazali su iz ovog političkog saveza.

Tvrde da nije tačno da su Izmjene i dopune zakona o radu donijete zbog Milivoja Katnića, jer njemu funkcija prestaje i u skladu sa Zakonom o Državnom tužilaštvu, gdje tužiocu prestaje funkcija kada stekne uslove za starosnu penziju.

Povezani članci

10. Jun 2021.

Zbog Katnića stotine radnika ranije u penziju

"U skladu sa članom 17 i 18 Zakona o PIO, Katnić je stekao uslov za starosnu penziju, znači po zakonu koji je usvojio bivši režim kada je iz ranijeg zakona o PIO u čl. 17 spustio starosnu granicu sa 67 na 66 godina života i propisao umanjenje te granice po članu 18 u zavisnosti od vremena provedenog na radnim mjestima sa uvećanim stažom. Kakve simbolike."

Navode da su za ove izmjene na Odboru za zdravstvo, rad i socijalno staranje glasali svi prisutni članovi, iz vlasti i opozicije, među kojima i poslanica Draginja Vuksanović Stanković i poslanik SD Boris Mugoša.

"A za Zakon u načelu na plenumu 46 poslanika glasalo je za, a Ukaz o proglašenju Zakona donio je Milo Đukanović. Sada poslanik Šehović i ostalo društvo iz opozicije najavljuju da će tražiti pomoć međunarodne zajednice i ocjenu ustavnosti odredbi iz Zakona za koji su glasali, za iste odredbe koje su u Zakon o PIO sami izglasali kada su bili na vlasti", dodaju iz DF.

Smatraju da je svima jasno da su ovo "očajnički pokušaji bivšeg režima da spašavajući Katnića spašavaju sebe, a Šehoviću i njemu sličnim poruka - da umjesto vraćanja stare odredbe u Zakon o radu, vrate nezakonito stečene stanove, kredite i opljačkani novac od građana", zaključili su iz DF.

Preporučujemo za Vas