DF: Krivokapić nije lojalan DF-u, imenovanjem Vukšića prekršio Ustav i Zakon o ANB-u

"Ne glasajući i ne učestvujući u radu Odbora za bezbjednost kada je trebalo dati mišljenje o kandidatu za direktora ANB-a, naš politički savez se jasno odredio u odnosu na tu inicijativu", piše u saopštenju

23424 pregleda 232 reakcija 87 komentar(a)
Lideri Demokratskog fronta, Foto: Luka Zeković
Lideri Demokratskog fronta, Foto: Luka Zeković

Kršeći Ustav i Zakon o Agenciji za nacionalnu bezbjednost (ANB) kroz protivzakonito imenovanje Dejana Vukšića za direktora ANB-a, Zdravko Krivokapić je poslao poruku da rad Skupštine i njena zakonodavna i kontrolna uloga više nijesu potrebni ustavnom poretku Crne Gore.

To su saopštili iz Demokratskog fronta (DF) ističući da su njihovi politički stavovi oduvijek bili jasni i nedvosmisleni, te da nikad nisu kalkulisali s interesima onih koji im daju podršku.

Zato žele da eliminišu svaki vid špekulacija u vezi sa, kako navode, protivustavnim i protivzakonitim imenovanjem Vukšića.

"Ne glasajući, i ne učestvujući u radu Odbora za bezbjednost kada je trebalo dati mišljenje o kandidatu za direktora ANB-a, naš politički savez se jasno odredio u odnosu na tu inicijativu Krivokapića i njihov sinhronizovani odnos prema ulozi Odbora. Dakle, posle takvog našeg čina bilo je nemoguće, u skladu sa važećim zakonom, izabrati direktora ANB-a", kazali su iz DF-a.

Tvrde da je služeći Krivokapiću i njegovim naredbodavcima i Vukšić krenuo putem izdaje onih koji su ovaj savez podržali na prošlim izborima, a da su.njegove aktivnosti, koje su dominantno usmjerene protiv DF-a, posebno su bile izražene i transparentne za vrijeme lokalnih izbora u Nikšiću i Herceg Novom.

"Podsjećamo javnost da je upravo DF za potrebe lokalnih izbora u Kotoru prošle godine izvukao iz anonimnosti Vukšića, i učinio mu čast da bude nosilac liste koalicije “Za budućnost Kotora”. Nakon prebrojanih glasova i ogromne razlike u broju glasova, koje je osvojila lista na državnom nivou, u odnosu na lokalnu, na čijem čelu je bio Vukšić, shvatili smo zašto je bio tako veliki otpor naših funkcionera za ovakvo kadrovsko rješenje", piše u saopštenju.

Objašnjavaju da je razlika između Vukšića i Krivokapića u tome što je Vukšić ipak iskazao lojalnost prema Krivokapiću, koji ga je po svaku cijenu ustavne i zakonske kompromitacije predložio za direktora ANB-a.

"Za razliku od Krivokapića koji niti pokazuje zahvalnost, a još manje lojalnost prema DF-u, koji ga je, u skladu sa Ustavom, predložio za premijera, a očigledno i prema SPC, koja ga je nama i preporučila. A nakon svega što je Zdravko Krivokapić u petak demonstrirao kršeći Ustav i zakon kako bi po svaku cijenu imenovao Vukšića, više nemamo dilemu da njihove relacije prevazilaze institucionalne i prjateljske okvire. Da li je u pitanju neki zajednički unosni posao, uskoro ćemo i to saznati", poručuju iz DF-a.

Ističu da doživljaj Krivokapića da može vladati uz podršku devet od 81-og poslanika postaje ozbiljna namjera "sa svim elementima diktatorske prognoze".

"Krivokapić je poslao poruku da rad Skupštine i njena zakonodavna i kontrolna uloga više nijesu potrebni ustavnom poretku Crne Gore, te da se s pravom postavlja pitanje daljeg rada svih skupštinskih odbora i samog plenuma, jer to očigledno nije obavezujuće za Vladu koju smo izabrali. U mnogo složenijim i težim društveno-političkim trenucima od ovog, kad je Crna Gora nekoliko puta bila na ivici građanskog rata, Skupština je bila zakonodavni dom koji se morao poštovati, i koji je imao mehanizme da kroz dijalog dovede do rješenja", navode u saopštenju.

Zaključuju da "posljednjom avanturom Krivokapića, koja predstavlja brutalno silovanje Ustava i Parlamenta", veći legitimitet u ovom trenutku imaju odluke bez pečata pojedinih mjesnih zajednica, nego Vlade na čijem je on čelu.

"Nemamo nikakvu dilemu da će ovakvo imenovanje Dejana Vukšića biti poništeno na Upravnom sudu, ali naš savez se neće baviti pokretanjem takvih inicijativa, jer smo uvjereni da će građani veoma brzo o svakom dati svoj sud", zaključili su.