Opština Bar: Ponosni na podršku proslavi 21.maja, od Božović očekujemo elementarno poznavanje zakona

Pojasnili su da je dogovorom između Opštine Bar i Prijestonice Cetinje definisano da taj isti novac koji je 21. maja Bar opredijelio za proslavu na Cetinju, bude vraćen Opštini Bar onda kad Bar bude domaćin svečanosti proslave Dana državnosti 13. jula u Virpazaru

4106 pregleda 2 komentar(a)
Opština Bar, Foto: Opština Bar
Opština Bar, Foto: Opština Bar

Navodi predsjednice Skupštine Opštine Bar Milene Božović koja problematizuje to što je Opština Bar dodijelila Prijestonici Cetinje 5.000 eura za proslavu državnog praznika Dana nezavisnosti 21.maja, odraz su elementarnog nepoznavanja prava i zakonskih propisa, saopšteno je ove Opštine.

Božović je zatražila od odbornice DPS-a u SO Bar, Branke Nikezić i partije čiji je član da odgovore u čije je ime donijeta odluka da se Cetinju pokloni 5.000 eura, te od njih zatražila izvinjenje.

Iz Opštine Bar su te navode ocijenili kao tendeciozni i nedobronamjerni prema "najznačajnijem datumu novije crnogorske istorije", 21.maju kada je 2006. obnovljena nezavisnost Crne Gore.

Pojasnili su da propisi koji uređuju ovu oblast jasno definišu nadležnosti Skupštine Opštine u dijelu usvajanja budžeta, a posebno definišu nadležnosti predsjednika Opštine u dijelu njegovog izvršenja, te da je SO Bar u decembru 2020. godine donijela Odluku o budžetu, "za koji je, napominjemo, glasala kao odbornica i predsjednica Skupštine Božović"

"Zakon o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, te Zakon o finansiranju lokalne samouprave propisuju da je za izvršenje budžeta odgovoran predsjednik opštine te da, shodno tim odredbama, on nema ni obavezu, niti je to praksa, da obavještava Skupštinu o svakodnevnom utrošku tekućih sredstava, osim u zakonom definisanim formama, kroz Izvještaj o šestomjesečnoj realizaciji Budžeta koji se predaje do 15.07, te kroz redovan godišnji Izvještaj", navodi se u njihovom saopštenju.

Kako su kazali iz Opštine Bar, odluka o pomoći za organizaciju svečanosti povodom 21. maja Dana nezavisnosti na Cetinju donijeta je na temelju dobre saradnje ta dva grada koja je započeta ove godine kada je Opština, na insistiranje tadašnjeg potpredsjednika Opštine Novakovića, finansirala snimanje spota jedne barske umjetnice u Zetskom domu i za tu namjenu opredijelila 2.000€ u cilju promocije lokalne kulture i lokalnih umjetnika, što je "važno opredjeljenje lokalne uprave".

Istakli su da je Opština Bar ponosna na tu saradnju sa Prijestonicom Cetinje i što je bila u prilici da učestvuje u organizaciji jubileja 15 godina od obnove državne nezavisnosti Crne Gore 21. maja.

Svečanost kojoj su prisustvovali brojni građani Bara bila je još jedna, kako kažu, prilika da Bar potvrdi svoje decenijsko opredjeljenje za građansku, suverenu i modernu državu Crnu Goru, kao evropska, pomorska kapija Crne Gore.

"Ukoliko, pak, neko ne smatra to ispravnim opredjeljenjem ili problematizuje takvu ulogu Opštine u istorijskim i državotvornim procesima, tim gore po one koji tako misle", navodi se u njihovom saopštenju.

Pojasnili su da je dogovorom između Opštine Bar i Prijestonice Cetinje definisano da taj isti novac koji je 21. maja Bar opredijelio za proslavu na Cetinju, bude vraćen Opštini Bar onda kad Bar bude domaćin svečanosti proslave Dana državnosti 13. jula u Virpazaru, te da je to u najboljem interesu građana, zajednice, države i njenog integriteta i očuvanja najboljih tradicija dva grada.

"Od Božović kao pravnice očekujemo barem elementarno poznavanje zakona i lokalnih propisa, uz napomenu da se pravna regulativa u bitnom razlikuje između Crne Gore i Srbije, pa preporučujemo da se skrene pažnja ekspertima koji joj kreiraju takve stavove i objave da obrate pažnju i uzmu u obzir te činjenice. Kada je u pitanju lični odnos prema Danu nezavisnosti, to ostavljamo na savjest svakom pojedincu ili funkcioneru ove države i Opštine, a građani će to najbolje cijeniti", saopšteno je iz Opštine Bar.