Vukšić bez legitimiteta?

SDP najavio tužbu Upravnom sudu zbog vladinog nezakonitog imenovanja direktora ANB

6351 pregleda 2 komentar(a)
Foto: SAVO PRELEVIC
Foto: SAVO PRELEVIC

Opoziciona Socijaldemokratska partija najavila je tužbu Upravnom sudu zbog nezakonitog imenovanja direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejana Vukšića.

Premijer Zdravko Krivokapić u petak je imenovao Vukšića za prvog čovjeka ANB-a. Sjednica Odbora za bezbjednost, koju je za taj dan bio zakazao predsjednik parlamenta Aleksa Bečić, a na kojoj je trebalo da se raspravlja o Vukšiću, nije održana jer nije bilo kvoruma. Sjednicu je zakazao Bečić jer je predsjednik tog skupštinskog tijela Milan Knežević odbio to da učini „zbog ignorantskog odnosa premijera Krivokapića prema kontrolnoj ulozi Odbora i Skupštine i njegovog neodazivanja na kontrolno saslušanje 2. juna“. Vlada je 17. decembra prošle godine imenovala Vukšića za v.d. direktora ANB-a, a on je na toj poziciji mogao najduže biti šest mjeseci - do 17. juna.

Generalni sekretar SDP-a Ivan Vujović najavio je juče pokretanje spora pred Upravnim sudom, navodeći da “nezakonito imenovanje direktora ANB predstavlja flagrantno kršenje zakona”.

“Zaobilaženje parlamenta je čin bez presedana koji pokazuje koliko aktuelna parlamentarna većina drži do elementarnih demokratskih principa i parlamentarizma u državi čija vlast navodno stremi vladavini prava i evropskim integracijama

Ako smo u prošlom sazivu imali parlamentarnu karikaturu, ovo što se sada radi od crnogorskog parlamenta bi se slobodno moglo okvalifikovati kao parlamentarna kreatura”, ocijenjuje funkcioner SDP.

On tvrdi da je zgažen pravni poredak države, Ustav i zakoni države.

“Institucije čiji su čelni ljudi izabrani kršenjem zakona nemaju legitimitet da obavljaju svoje ustavne i zakonske dužnosti i to je činjenica koje ova vlast mora biti svjesna”, poručio je Vujović.

Civilna aktivistkinja Dina Bajramspahić je prije dva dana rekla da su prekršena dva zakona. To je Zakon o parlamentarnom nadzoru u oblasti bezbjednosti i odbrane (koji je propisao kao nadležnost Odbora razmatranje predloga kandidata za imenovanje na rukovodeće dužnosti u ovom sektoru) i Zakon o ANB-u (koji je propisao da će Skupština nakon rasprave u nadležnom radnom tijelu, dati mišljenje).

Bonus video: