Leposavić: Međunarodni ugled Crne Gore, ako je od njega što ostalo, počeo da se obnavlja, ja ga neću ugroziti

"A vinovnici ovog događaja iz 1995. godine nikad se neće vratiti na vlast – Game is over”, poručio je Leposavić

130766 pregleda 1105 reakcija 184 komentar(a)
Krivokapić u Skupštini Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Krivokapić u Skupštini Crne Gore, Foto: Savo Prelević

Ministar pravde, manjinskih i ljudskih prava Vladimir Leposavić rekao je u Skupštini da cijenu plaća samo on, a Vlada će opstati.

“Niko neće srušiti ovu vlast i ja sam srećan. A vinovnici ovog događaja iz 1995. godine nikad se neće vratiti na vlast – Game is over”, poručio je Leposavić i dodao da bi njemu lično bilo lakše da od sjutra ne bude u službi.

On je kazao da ono što je rekao je “učinjeno da prestane”, ali nije imao podršku.

Leposavić je kazao da je, odgovarajući na pitanje DPS-a, počeo svoje izlaganje da “ne negira zločin u Srebrenici niti na to ima pravo” i da su mu pitanje postavili oni koji svom šefu ne smiju da postave to pitanje.

On tvrdi da nema etničkih sukoba koje je on navodno izazvao.

"To je medijska iluzija koja se kreira, to je mantra i iluzija u kojoj smo živjeli godinama unazad i živimo i sada", rekao je Leposavić.

Ovo pitanje je, kako je dodao, opasno zato što se postavlja Srbima, a kad Srbi postavljaju takva pitanja govori im se “nemojte se vraćate u 90-te”.

“Naše djelovanje trebalo je da bude osuda postavljanja takvog pitanja”, rekao je Leposavić. Kazao je da je međunarodni ugled Crne Gore, ako je od njega što ostalo poslije 30 godina kriminalne vlasti, počeo da se obnavlja i neće ga ugroziti Vladimir Leposavić.

Rekao je da je pisao glavnom tužiocu haškog suda Seržu Bramercu i u tom piamu je kritikovao Haški sud, kojeg je i Bramerc kritikovao.

“Bramerc je pristao da bude gost Ministarstva u skorije vrijeme, ugostiću ga ja ili neko drugi. Ne dolazi da pričamo o mojoj izjavi, nego o Bukovici, Kaluđerskom lazu, deportaciji izbjeglica, logoru u Morinju, vozu u Štrpcima”, rekao je Leposavić.

Krapović: Glasaćemo za smjenu Leposavića ako DPS ne dođe na sjednicu

Poslanici Demokratske Crne Gore glasaće za smjenu Vladimira Leposavića, ako DPS ne dođe sjutra na sjednicu, najavio je poslanik te partije Dragan Krapović.

On je u parlamentu kazao da Demokrate smatraju da Leposavić treba da bude smijenjen, ali neće glasati za njegovo razriješen sa DPS-om.

“Ako prihvatimo da stvari mijenjamo sa DPS-om za koje smatramo da je loš, onda prihvatamo da mijenjamo stvari na bolje sa nekim ko je loš”, kazao je Krapović.

Poručio je da pad ove Vlade nije interes građana i da u ovom trenutku to ne smiju dozvoliti.

Genci Nimanbegu (Albanska lista) rekao je da će glasati za smjenu Leposavića, a najbolje bi bilo da on sam podnese ostavku.

Predrag Bulatović (DF) kazao je da postoje modaliteti – dijalog i da se Vlada rekonstruiše i da u minimalnom obimu sa Dritanom Abazovićem postane političko-ekspertska i biće bolja od ove.

Podsjetio je da Vlada nema komunikaciju sa DF-om i da nije nikakva tragedija da ako nema dijaloga parlamentarna većina će se suočiti sa pitanjem da otkaže povjerenje ovoj Vladi i izabere novog premijera i novu vladu

Kazao je da je dao podršku novoj Vladi, zbog toga što je obećala da će se suočiti sa visokom korupcijom i da će privesti pravdi lidera DPS-a i demontirati njegov sistem.

“Ova Vlada ima članove koji su na lokalnim izborima javno podržali nosioca liste DPS-a. Kako će oni da se bore kao Vlada po dubini i širini protiv DPS-a? Te borbe nema, najbolje zna Dritan Abazović kako teško ide borba protiv organizovanog kriminala i korupcije i koliko ima opstrukcija”, rekao je Bulatović.

Fatmir Đeka (Albanska koalicija Jednoglasno) rekao je da će glasati za smjenu Leposavića zbog skandalozne izjave o Srebrenici I “teških faulova jednog ministra pravde” u NATO državi.

Kazao je da je Leposavić pokazao političke ambicije, što je legitimno, ali “da je želio dobro ovoj Vladi ne bi niko morao da treži njegovu ostavku”.

Potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak (PzP) rekla je da će svi iz ove situacije izaći kao gubitnici.

“Neću da branim Leposavića, ali ovaj red koraka koji ste napravli bez konsultacija sa parlamentom je neprimjeren, a čini se da svaki dan idemo u rovove i torove i sudaramo se zbog toga što iz sujete ili nečega nema dijaloga i razgovora”, kazala je Bošnjak.

Poručila je da Krivokapiću ne treba da pravi većinu sa ovima kojih nema, to je vrlo opasno.

“Ne pravi se eksperiment od Vlade, a to ste napravili”, rekla je Bošnjak dodajući da ovo ne sluti na ništa dobro i svaki dan iz Vlade “stižu ostavke”.

Kazala je i da je “više preko glave” pozivanje i stalno pričanje o crkvi i da se toliko namnožilo “estradnih vjernika”.

“Dajte ljudi da se uozbiljimo i mislimo na budućnosti, ne da smo zarobljeni u prošlosti”, rekla je Bošnjak.

Krivokapić: Na programirano pitanje DPS je dat projektovan odgovor i to je vrlo značajno

U Skupštini Crne Gore danas se raspravlja o razrješenju Leposavića.

Premijer Zdravko Krivokapić rekao je da je donio odluku za budućnost svih.

"Moj izbor je jasan, vi birajte po vašoj savjesti", poručio je Krivokapić.

On je kazao da je vrlo značajno pitanje "da je neko na programirano pitanje DPS-a dao projektivani odgovor".

"Nikad u život nijesam mogao da sanjam da će moj izbor biti doveden u ovu situaciju. Da sam to znao, birao bih nekoga kao što je kolega Momo Koprivica. Ali ne možete uvijek da vodite računa u trenutku kada se opredjeljujete za eksperte, kakav će vaš izbor biti. Vodio sam se ključnim elementom da taj ministar bude profesionalac", rekao je Krivokapić.

On je dodao da je imao određena saznanja koja je smatrao da su takvog karaktera da predstavljaju "rekla-kazala" priče.

"Nijesam se osvrtao na to i zato, iako je kratko vrijeme dovoljno je da kroz majstorsko rešeto dođemo da saznanja koje je tačno", rekao je Krivokapić.

"Iz perspektive funkcije koju obavljam i saznanja koja imam, pitanje i odgovor o Srebrenici bili su dio jedne cjeline – u sportskom žargonu to je bilo nabacivanje lopte i davanje autogola Vladi", rekao je Krivokapić.

On je kazao da je Leposavić dao sebi za pravo više nego što mu pripada kao javnom funkcioneru.

Krivokapić je rekao da nakon šest mjeseci izražava posebno razočaranje što je ministar odbio da snosi ličnu odgovornost i to nije dobra poruka nikome.

"Sad imamo situaciju da ga brane oni koji nijesu znali za njega dok ga ja nijesam postavio za ministra", naveo je Krivokapić.

On je pitao je da li Crna Gora želi da bude evropska, građanska, demokratska ili da stalno osjeća posljedice famoznih godine koje su devedesete i u kojima učestvuje i dio prethodne vlasti, a i sadašnje.

Slaven Radunović, poslanik Demokratskog fronta (DF) tražio je da se omogući da svi poslanici tog političkog saveza dobiju mogućnost izlaganja od pet minuta.

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić podsjetio je da je Poslovnik definisao trajanje izlaganja, ali da je on fleksibilan i ne uskraćuje nikome pravo da iznese svoje mišljenje.

"Moja molba je da se držimo dogovora", kazao je Bečić i apelovao da se neki poslanici ograniče na tri minuta, a neki da dobiju pet minuta.

Dodao je da ako bude ostalo vremena neće biti problem da izlaganja budu duža.

Radunović Krivokapiću: Ne biste bili premijer da smo znali kako ćete se ponašati

Milun Zogović, poslanik DF rekao je da Skupština nije nadležna da se bavi ovim pitanjem, zato što se izjava Leposavića odnosi na rat u drugoj zemlji, ističući da to nije predviđeno Ustavom i relevantnim aktima.

On je kazao da svako ima pravo na svoje mišljenje.

"Jedini izlaz iz date situacije je da predlagač povuče predlog za razrješenje ministra Leposavića", poručio je Zogović.

Radunović je rekao da treba da zabrine što je ishitrenim postupkom premijera on doveo da se to više tiče njega nego Leposavića.

"Šta radimo sa našom parlamentarnom većinom? A šta ćemo ako se DPS ne pojavi, pa ne prođe smjena Leposavića? Zato smatram da ste napravili veliku grešku što nijeste drugačije pripremili ovo i što se nijeste konsultovali što je inače problem", kazao je Radunović.

Komentarišući izjavu Krivokapića da bi da znao kako će se Leposavić ponašati, umjesto njega postavio Moma Koprivicu, "poslanika partije koja ga podržava", rekao je da misli da je Koprivici tu mjesto.

"Ja mislim da je njemu tu mjesto. Ali da smo mi znali kako ćete da se Vi ponašate, sigurno tu ne biste sjedjeli", rekao je Radunović.

Bogdanović: Spremni smo da svi podnesemo ostavke, a da ova vlast ostane

Boris Bogdanović (Demokratska Crna Gora) kazao je da Leposavića neće sa opozicijom smjenjivati jer ga sa opozicijom nijesu ni birali.

"Problem ministra Leposavića nije problem ideologije i nesmotrene izjave, već pitanje politčkog podbačaja djelova prethodnog režima koji su na ovim temama pokušali ponovo da okrenu brata protiv brata. Sve je ovo dokaz da borba još nije gotova, da moramo biti oprezni i budni", poručio je Bogdanović.

On je rekao da su u Demokratskoj Crnoj Gori svi spremni da podnesu ostavke na sve funkcije, a da ova vlast ostane i "da se pakao ne vrati".

Branko Radulović (PzP) pitao je kako će bez ministra pravde u posttotalitarnom režimu.

"Kako ćete izabrati drugoga?", pitao je Radulović.

Pitao je gdje su zakoni o pravnoj državi.

"Ja bih ga zato smijenio, prije svega. A Srebrenica? Nikada ljudskije nije bilo nego ovdje što smo pričali, zato što glavni uzročnici nijesu bili tu", kazao je Radulović.

Poručio je premijeru da ih okupi sve.

"Okupite nas sve, saberimo se oko budućnosti Crne Gore, to je glavna istina, druge istine nema, sve drugo u propast vodi. Ogrnuli su se juče svetim zastavama, a na njima je slika Mila Đukanovića. On se zaštitio, svaki dan se štiti sve više, jer smo mi slabi", poručio je Radulović.

Dragan Ivanović (SNP) rekao je da se neprijatno osjeća danas zbog ove rasprave.

"Mislio sam da ćete sa ministrom naći zajednički jezik, da budemo što bolji i kvalitetniji“, rekao je Ivanović premijeru.

On je poručio da SNP-u ni na pamet ne pada da glasa za razrješenje Leposavića sa DPS-om "pa taman da će izbori sjutra".

Ivanović je apelovao na premijera i ministra da se ovaj problem riješi do sjutra.

Zoronjić: Poslanici koalicije “Crno na bijelo” glasaće za smjenu Leposavića

Suada Zoronjić (Crno na bijelo) rekla je da je Leposavić vrsni intelektualac, ali je Crna Gora članica Ujedinjenih nacija i da je podržala osnivanje Haškog tribunala.

Podsjetila je da izgovorena riječ visokog predstavnika ima težinu riječi države.

Rekla je da će poslanici koalicije “Crno na bijelo” glasati za smjenu Leposavića koji je “ignorisao odluke Međunarodnog suda, neoborive pravno utvrđene činjenice i puno toga još”.

Ivan Brajović (SD) rekao je da će poslanici SD-a glasati za razrješenje Leposavića jer njegov stav o Srebrenici zaslužuje osudu.

Kazao je da je neshvatljivo da ministar pravde ne bude razriješen, “a sjutra je I to moguće”

“Čak i pokvareni sat dva puta dnevno pokaže tačno vrijeme. Vi i vaša vlada funkcionišete 200 dana i ne znam za vaš drugi ispravan potez, ali za ovaj ćete dobiti našu podršku”, poručio je Brajović Krivokapiću.

Ervin Ibrahimović (BS) ocijenio je da ovakve izjave ponovo vrijeđaju žrtve i otvaraju rane porodicama žrtava i najavio da će BS glasati za smjenu leposavića.

“Takvo negiranje, takve izjave, ne čine dobro državi Ii prave još veću distancu između naroda u crnoj gori”, kazao je Ibrahimović.

On je dodao da će ovo glasanje odrediti većinu da li je za evropske vrijednosti.

“Legitimno je da se odredi većina da li je za evropski put ili nije, ali klegitmno je da to jasno kažu i da građani znaju kome su dali glas”, kazao je Ibrahimović. On je rekao da misli da je ovo ispravan put Vlade da se ogradi od retrogradnih politika.

Raško Konjević (SDP) kazao je da je premijer "potpuno obrnuo igru" i došao u poziciju da ga 90 odsto parlamentarne većine ne podržava.

“Sada vam podrška onih za koje ste rekli da su ostavili ‘sprženu zemlju’ odgovara. Zamislite apsurda”, kazao je Konjević.

Rekao je da se može desiti da premijerov predlog ne prođe, a da on i dalje ostane premijer, a što nije zabilježeno u demokratiji i jedino demokratsko rješenje je da Krivokapić podnese ostavku.

“Čiji ste Vi premijer? Ove parlamentarne većine očigledno nijeste, jer vam 90 odsto neće podržati Vaš predlog. Podržaće vas ostatak parlamenta, nas 44 će vjerovatno podržati Vaš predlog ili jedan dio i Vi mislite da budete naš premijer? Nije logično”, rekao je Konjević.

Poslanici Demokratske partije socijalista (DPS) ne prisustvuju sjednici.

Na sjednici su i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, ministri Jakov Milatović, Milojko Spajić, Mladen Bojanić...

Leposavić nije ušao u salu sa premijerom i ostalim ministrima, već sam nešto kasnije.

Predlog za razrješenje Leposavića Skupštini je 6. aprila dostavio Krivokapić, navodeći da je njegovo javno djelovanje od izbora na funkciju ministra 4. decembra prošle godine, odstupalo od zvaničnih stavova Vlade i Sporazuma lidera tri pobjedničke koalicije iz septembra 2020.

Krivokapić je kad je obrazlagao predlog za razrješenje kazao i da je ulje na vatru dolila izjava Leposavića o genocidu u Srebrenici.

Leposavić je tada kazao da je spreman da prizna da je učinjen genocid kada se to i nedvosmisleno utvrdi i da je odluka Međunarodnog suda pravde u Hagu bazirana na stavu Haškog tribunala koji je, kako je objasnio, kompromitovan.

Jovan Vučurović (DF) ocijenio je da je smjena Leposavića prodaja ovog naroda koji je glasao na izborima 31. avgusta.

Andrija Popović (Liberalna partija) rekao je da će LP sa zadovoljstvom glasati za razrješenje Leposavića sa mjesta ministra pravde, “iako nije vjerovao da će doći momenat da podrži predlog premijera Krivokapića”.

Radunović je kazao da se iz izlaganja opozicije stiče utisak da se Leposavić rugao žrtvama Srebrenice što nije tačno i da je tako ne bi ga DF podržao.

“Kvalifikacija da je to genocid, a ne sve drugo je pokušaj da se Srbima nanese šteta i zbog toga je naš stav ovakav. Nije njegov stav bio užasan fašistički, on je osudio zločin i sa žrtvama se solidarisao”, naveo je Radunović.

Maja Vukićević (DF) rekla je da se nada da Leposavić neće biti razriješen.

“Kao da je malo što se pet puta priznalo Kosovo, od nas tražite da se odreknemo sveg onoga što jesmo, da okrenemo ploču, jer ako ne poslušamo bićemo optuženi da rušimo Vladu”, rekla je Vukićević.

Lekić: Neću žuriti da glasam za ostavku, sve smo ovo mogli mnogo bolje

Miodrag Lekić (Demos) rekao je da neće žuriti da glasa za ostavku i razmisliće do sjutra, iako je Leposavić “ušao u neopreznost sa određenim posljedicama”.

Kazao je da se bez ikakve konsultacije poteže ostavka i ima razloga za distancu.

“Sve smo ovo mogli mnogo bolje uz elementarno poštovanje osnovnih pravila u demokratskom društvu. Neko je ozbiljno zalutao ako smatra da ne treba da postoji komunikacija između Vlade i parlamenta, to su prva slova političkog sistema”, poručio je Lekić.

Draginja Vuksanović Stanković (SDP) rekla je da je izjava Leposavića nanijela štetu međunarodnom ugledu Crne Gore.

“Mislite li da će neko prihvatiti Crnu Goru da bude članica EU sa ministrom ljudskih i manjinskih prava koji negira genocid u Srebrenici?”, pitala je Vuksanović Stanković.

Milo Božović (DF) rekao je da nema ovdje slučaja Leposavić, ovo je slučaj Krivokapić.

“Ne tražite od nas da glasamo za smjenu leposavića, stavite ovdje na provjeru podršku Vama”, poručio je Božović premijeru.

Božena Jelušić (Crno na bijelo) poručila je da sjenku genocida u Srebrenici treba definitivno ukloniti iz javnog prostora, posebno iz Crne Gore.

“Inspiratori rata na prostorima bivše Jugoslavije, kulturne i političke elite, uglavnom su netaknute i ostalo je da se priča koji je narod genocidan. Nijedan narod nije genocidan, ako je neko genocidan onda su to elite koje su narodima dosudile ono što su im dosudile”, rekla je Jelušić.

Ona je kazala da se stalno nameće politika da je neko žrtva i zbog navodne nečije žrtve “imamo torove naroda iz kojih oni više ne razgovaraju”.

Damir Šehović (SD) kazao je da Leposavić mora da bude smijenjen i oko toga nema nikakve dileme.

Pitao je premijera da li je i on bio među članovima Vlade koji je čestitao Leposaviću što je dao “umjeren, stručan i odgovoran odgovor na postavljeno poslaničko pitanje”.

Poručio je da i premijer treba da podnese ostavku.

Marko Milačić (Prava Crna Gora) rekao je da će glasati protiv razrješenja Leposavića “jer sve što je rekao u odgovoru je tačno”.

“Ja čak imam i oštrije stavove. Ovo je Rezolucija poluistine i rezolucija koja svađa Crnu Goru. Ali šta je Vaša greška? Treba mudro i pravedno lukavo da dođete do ciljeva, a ne da trčite kroz minsko polje”, naveo je Milačić. Rekao je da je razgovarao sa pokojnim mitropolitom prije izbora da Leposavić bude nosilac liste “Za budućnost Crne Gore”, a kada je Krivokapić postao nosilac liste, predlagao je Leposavića za ministra.

Milan Knežević (DF) pitao je Milačića kada su to raspravljali o Leposaviću kao nosiocu liste.

Milačić je prethodno rekao da je i sa Kneževićem i Andrijom Mandićem, razgovarao o Leposaviću kao nosiocu liste "Za budućnost Crne Gore".

Knežević je rekao da je Milačić dolazio kući kod njega kad je nosio nanogicu i pričali su o “Baka Prasetu, Bubi Koreliju, Dari sa Smokovca”, ali ne sjeća se da su govorili o Leposaviću.

Milačić je odgovorio da nije donosio zvanične predloge.

“Nijesam donosio papire, ali sam u kancelariji kod vas pominjao to ime, bio je prisutan i Andrija Mandić”, kazao je Milačić.

Đurović: DF neće učestvovati u nejasnim igrama

Jelena Božović (DF) kazala je da ne prihvataju samo žrtve jedne strane jer to ne može dovesti do pomirenja na ovim prostorima.

Vladimir Joković (SNP) apelovao je da se svi ostave “veličina”.

“Svi smo mali i veliki u političkom smislu onoliko koliko nam građani daju podršku…Nijesu nam dali građani mandat da vladamo ovako posvađani. Svi se u pamet, nećemo više imati šansu kao 30. avgusta. Pitanje je da li bismo sad imali tu većinu”, poručio je Joković.

Kazao je da moraju smoći snage za dogovor jer su došli u situaciju da su nabacili loptu na volej DPS-u da ona odlučuje hoće li neko biti ministar “u našoj Vladi ili neće”.

“Trebali smo sjesti i dogovoriti se da glasamo ili ne glasamo, ili ubijedimo Leposavića da sam podnese ostavku”, rekao je Joković.

Maksim Vučinić (Radnička partija) rekao je da smjena Leposavića, a ni njegov ostanak u Vladi, neće dovesti do razrješenja političke krize, “pitanje je samo koji će razvoj situacije više zaljuljati Vladu”.

“To ste kao premijer trebalo da predvidite i pokrenete dijalog sa liderima palamentarne većine”, kazao je Vučinić.

Dejan Đurović (DF) rekao je da taj savez neće učestvovati u nejasnim igrama, lošim kalkulacijama i jednokratnoj upotrebi ljudi i neće podržati “žrtvovanje Leposavića nečijoj samovolji”.

Simonida Kordić (DF) kazala je da je premijer nazvao Vladu “apostolskom”, a sada jednog od apostola smjenjuje prohvatajući podršku onih koji su donijeli “bezakoni zakon o slobodi vjeroispovijesti”.

Zdenka Popović (Mir je naša nacija) rekla je da je očekivala da će Skupština biti relaksirana kadaj smjena ministra u pitanju i da Leposavić ima dovoljno ličnog i profesionalnog integriteta kada mu je zatraži onaj koji mu je funkciju obezbijedio.

Knežević: U Sporazumu ne piše "Srebrenica" pa da se Krivokapić poziva na njega

Milan Knežević (DF) rekao je da nijesu glasali za sporazum Kivokapić-Bečić-Abazović i što se tiče DNP-a mogu da okače “mačku o rep”, jer prema tom sporazumu on treba da se odreknem toga da bude Srbin.

Aleksa Bečić je odgovorio da nikome nije uskraćeno pravo da se izjašnjava kako želi i da ne može da se potpiše Temeljni ugovor sa SPC.

Knežević je kazao da ne piše u Sporazumu ni “Srebrenica” pa se Krivokapić poziva na Sporazum.

Poručio je Krivokapiću da ako sjutra budu smijenili Leposavića sa DPS-om on više nije premijer.

“A ako ga ne budete smijenili, Vi više nijeste premijer…Čini ste da ste dobili garancije od DPS-a da će ministar biti smijenjen i zato su Majke Srebrenice danas bile kod Đukanovića”, rekao je Knežević.

Dodao je da je Krivokapić “ponio loptu kući na tavan” i upozorio ga da bi sa ljudima koji protestuju ispred Skupštine mogli poči za tu loptu.

Bonus video: