Završena prva runda razgovora Bajden-Putin

Bajden je kazao da će dva lidera probati da odrede oblasti saradnje i zajedničkog interesa

46108 pregleda 16 komentar(a)
Putin i Bajden, Foto: Reuters
Putin i Bajden, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.06.2021. 18:56h

Predsjednici SAD i Rusije Džozef Bajden i Vladimir Putin završili su danas prvu rundu razgovora i počinju prvi od dva šira sastanka sa delegacijama u Ženevi.

To je prvi susret predsjednika Sjedinjenih Američkih Država i Rusije.

U prvoj rundi sastanaka Bajden i Putin su razgovarali u prisustvu državnog sekretara SAD Entonija Blinkena i ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova i dvoje prevodilaca.

Planirana su dva šira sastanka danas popodne kada će se dvojici vođa pridružiti dodatni pomoćnici i prevodioci.

Sa američke strane na proširenom sastanku treba da budu Blinken, savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džejk Salivan, potpredsjednica državnog sekretra za političke poslove Viktorija Nuland, američki ambasador u Rusiji Džon Salivan i stručnjaci za Rusiju Nacionalnog savjeta za bezbjednost Erik Grin i Stergos Kaludis.

U ruskoj delegaciji su Lavrov, Putinov savjetnik za spoljne poslove Juri Ušakov, zamjenik Lavrova Sergej Rjabkov, načelnik generalštaba ruske vojske general Valeri Gerasimov, ruski ambasador u Vašingtonu Anatoli Antonov kao i izaslanici Kremlja za Ukrajinu i Siriju i Putinov portparol Dmitrij Peskov.

Ukupno se predviđa da će samit trajati četiri do pet sati, a potom će lideri održati odvojene konferencije za medije.

Putin je ranije zahvalio Bajdenu na inicijativi za susret i kazao da se nada konstruktivnom sastanku.

To je njihov prvi neposredan susret za 10 godina: Putina je Bajden posljednji put sreo 2011. godine dok je ruski lider bio premijer, a on potpredsjednik SAD.

Putina je nazivao i "ubicom" i "dostojnim protivnikom".

Dvojica svjetskih lidera razgovaraće danas i o nekim pitanjima koja su takođe bila od presudnog značaja za njihov sastanak 2011. godine, poput trgovine i kontrole naoružanja.

Sastanak se održava dok su rusko-američki diplomatski odnosi veoma loši.

Bajden je izrazio nadu da će naći zajedničko "polje saradnje" sa Putinom, ali takođe se očekuje da će sa ruskim predsjednikom razgovarati o sajber kriminalu, ruskom miješanju u američke izbore i drugim pitanjima koja su doprinijela zahlađenju odnosa dvije zemlje.

Bonus video: