Skupština usvojila sporazume o saradnji sa NATO-om

Crnogorski parlament verifikovao je devet sporazuma
0 komentar(a)
Crna Gora, NATO
Crna Gora, NATO
Ažurirano: 23.11.2017. 15:35h

Crnogorski parlament usvojio je danas set zakona o potvrđivanju sporazuma sa NATO-om, čime je utvrđen pravni okvir za saradnju Crne Gore sa Alijansom i državama članicama.

Predloge zakona utvrdila je Vlada 26. oktobra, kao obaveze koje proizilaze iz članstva u ovoj organizaciji.

„Crna Gora će potvrđivanjem ovih sporazuma ispuniti unutrašnje uslove za njihovu primjenu, čime će se stvoriti pravni okvir za saradnju koju država ostvaruje s NATO-om i njegovim državama članicama“, kaže se u obrazloženju.

Crnogorski parlament verifikovao je devet sporazuma.

Oni se odnose na atomske i bezbjednosne podatke, saopštavanje tehničkih podataka u odbrambene svrhe, pravni položaj snaga Sjevernoatlanskog ugovora, misija i predstavnika trećih država pri Organizaciji Sjevernoatlanskog ugovora, međunarodnih vojnih komandi i međunarodnog osoblja.

Poslanici su usvojili izmjene Zakona o državnom tužilaštvu, kojima je predviđeno da viša državna tužilaštva predlažu po dva kandidata koji se na Konferenciji tužilaca biraju u Tužilački savjet.

Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin, kazao je da je zajedničkim naporom parlamenta i Vlade u najvećoj mjeri zaokružen zakonodavni okvir koji uređuje organizaciju i nadležnost pravosuđa.

On je objasnio da su u partnerstvu sa Državnim tužilaštvom spoznali da je Zakon o državnom tužilaštvu treba izmijeniti više tehnički nego suštinski.

„Sa ciljem da bude poboljšana konkurentnost, transparentnost i kvalitet kandidata koji se iz viših državnih tužilaštava, na Konferenciji tužilaca, biraju u Tužilački savjet“, kazao je Pažin.

On je objasnio da postojeće rješenje podrazumijeva da se iz tužilaštava iz Podgorice i Bijelom Polju biraju kandidati i da mora biti makar jedan kandidat iz jednog od ta dva tužilaštva.

Pažin je rekao da pošto se biraju tri kandidata to znači da jedan mora biti iz jednog, a dva iz drugog tužilaštva čime se prejudiciraju odluka Konferencije državnih tužilaca u vezi sa kandidatom koji je jedini iz jednog državnog tužilaštva.

On je objasnio da je predloženim izmjenama predviđeno da se umjesto jednog biraju po dva kandidata iz svakog od viših tužilaštava.

„Čime će Konferencija biti u prilici da ima mogućnost izbora između ta dva kandidata. Ostaje rješenje da svako više državno tužilaštvo ima svog predstavnika u Tužilačkom savjetu time se kroz konkurentost kandidata postiče kvalitet“, rekao je Pažin.

Bonus video: