Đukanović: Crna Gora trajno opredijeljena za odgovorno djelovanje u okviru SEECP

"Što je manje Evrope na Balkanu to je više trećih strana“

4722 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Predsjednik.me
Foto: Predsjednik.me

Crna Gora ostaje trajno opredijeljena za odgovorno djelovanje u okviru Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP), poručio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na samitu šefova država i vlada zemalja učesnica te inicijative.

On je na samitu, koji se održava u Antaliji, kazao da je Proces saradnje doprinio snaženju regionalne saradnje i pokretao brojne projekte i programe, podižući nivo međusobnog razumijevanja i povjerenja.

Taj proces je, kako je naveo Đukanović, podsticao regionalno vlasništvo u rješavanju onoga što su i danas izazovi i posljedice u sve kompleksnijim regionalnim i globalnim odnosima.

Prema riječima Đukanovića, nesumnjivo je da je Proces ostvario rezultat, i to naročito na planu socio-ekonomskog razvoja.

"Ipak, pred nama je dosta nedovršenog posla na putu ka zajedničkim ciljevima – punoj integraciji u evropske i euroatlantske strukture, izgradnji ekonomski razvijenih i otpornih društava, i dostizanju evropskog kvaliteta života za sve naše građane“, kazao je Đukanović.

SEECP samit
foto: Predsjednik.me

Kako je naveo, dvije godine nakon samita u Sarajevu, u maju 2019. godine, situacija u regionu je jednako složena, ako ne i komplikovanija.

"Na političkom planu, bilježimo ozbiljnu defanzivu politike proširenja, zamor i pad euroentuzijazma i povjerenja na obje strane, a neriješena pitanja i dalje ograničavaju domete saradnje unutar regiona“, rekao je Đukanović.

On je naveo da se čini da je na ekonomskom planu stanje dodatno složeno, uzrokovano prije svega pandemijom i njenim negativnim efektima.

Sve to, kako je rekao, ukazuje na neophodnost ofanzivnijeg i proaktivnijeg djelovanja, koje će evropsku perspektivu za sve zemlje regiona činiti doglednom i jasnom.

Prema riječima Đukanovića, svi zastoji na relaciji Evropska unija (EU) – Zapadni balkan imaju veoma loše posljedice na region.

"Mi moramo posmatrati naše odnose iz dvije perspektive“, poručio je Đukanović.

Jedna se, kako je pojasnio, tiče infrastrukturnog povezivanja sa ostatkom Evrope i podsticanja ekonomskog razvoja, a drugi aspekt je geopolitički.

"I tu nema dileme. Što je manje Evrope na Balkanu to je više trećih strana“, rekao je Đukanović.

Integracija je, kako je istakao, preduslov stabilnosti i garancija ekonomskog i demokratskog prosperiteta.

SEECP samit
foto: Predsjednik.me

Kako je naveo, djelovanja u oba aspekta moraju se međusobno prožimati i posticati.

"A da bismo u tome uspjeli moramo djelovati posvećeno i angažovano. Politička konfuzija koju imamo priliku da gledamo tome ne doprinosi. Kao partneri u procesu imamo odgovornost da na to ukažemo“, rekao je Đukanović.

On je naveo da vjeruje da dijele uvjerenje o geopolitičkoj važnosti regiona Jugoistoka Evrope, i da EU kao globalni igrač ima primarnu odgovornost za njegovu stabilnost, ekonomski i demokratski prosperitet.

"Jednako tako vjerujem da na nacionalnom nivou imamo potencijal i želju da kroz dinamiziranje reformi, podršku i saradnju, dovedemo društva do standarda i vrijednosti koje baštini savremena evropska civilizacija“, rekao je Đukanović.

U tome, kako je naveo, svoju ulogu kao važan mehanizam ima i Proces saradnje.

Prema njegovim riječima, inkluzivna regionalna saradnja zahtijeva jaku posvećenost implementaciji preuzetih obaveza kako bi se nastavilo produbljivanje integracije u regionu kao korak ka punopravnom članstvu u EU i pristupanju evropskom jedinstvenom tržištu.

"Kako bi se omogućio razvoj zasnovan na pravilima i standardima EU, a oporavak iskoristio kao prilika za ekološku i digitalnu tranziciju koja će dovesti do održivijeg razvoja i pružiti više mogućnosti posebno mlađim generacijama“, naveo je Đukanović.

On je kazao da podržava usvajanje Strategije razvoja Jugoistočne Evrope do kraja 2030. godine, čija bi implementacija region učinila konkurentnijim i bližim evropskoj porodici.

Taj zajednički cilj, kako je dodao Đukanović, potvrđuje i deklaracija koja će danas biti usvojena i biti podsticaj za dalji rad na unapređenju regionalnog dijaloga i saradnje.

"Crna Gora ostaje trajno opredijeljena za odgovorno djelovanje u okviru Procesa, da svojim primjerom nastavi da promoviše dijalog, dobrosusjedske odnose, bude kontributor bezbjednosti i stabilnosti regiona i ide putem snažnije demokratizacije, afirmacije univerzalnih vrijednosti, razvoja i napretka“, poručio je on.

On je čestitao Grčkoj na preuzimanju jednogodišnjeg predsjedavanja i poželio uspjeh u budućem radu.

Bonus video: