Carević traži parlamentarnu istragu za "otpadne vode"

Iz Vlade je bilo najavljeno da će posao istražiti državni organi, a zaštitnik imovinsko-pravnih interesa Crne Gore bio je zadužen da podnese krivične prijave, ali epilog svega toga nije još poznat

13901 pregleda 8 komentar(a)
Sa otvaranja postrojenja u Budvi, Foto: Vuk Lajović
Sa otvaranja postrojenja u Budvi, Foto: Vuk Lajović

Gradonačelnik Budve Marko Bato Carević uputio je predsjedniku Skupštine Crne Gore Aleksi Bečići i predsjednicima svih poslaničkih klubova u državnom parlamentu urgenciju za otvaranje parlamentarne istrage i obrazovanja anketnog odbora za prikupljanje informacija i činjenica o postupanju nadležnih državnih organa u zaštiti imovine i javnog interesa u kompletnom slučaju poslovanja Opštine Budva sa njemačkom kompanijom WTE oko izgradnje postrojenja za tretman otpadnih voda.

To je “Vijestima” potvrđeno u Opštini Budva.

Carević je podsjetio da je incijativu za formiranje anketnog odbora i otvaranje istrage uputio još sredinom decembra, ali da nije dobio povratni odgovor.

Carević
Carevićfoto: Vuk Lajović

Urgenciju je prvi čovjek Budve adresirao i na premijera Zdravka Krivokapića, očekujući od Vlade da se i ona sa svoje strane uključi.

“U svojstvu predsjednika Opštine Budva, 17. decembra prošle godine obratio sam vam se Inicijativom za otvaranje parlamentarne istrage i obrazovanje Anketnog odbora. U inicijativi vrlo precizno je označen zakonski osnov za njeno pokretanje, uz iscrpno obrazloženje nužnosti otvaranja parlamentarne istrage i obrazovanja Anketnog odbora radi utvrđivanja činjenica od esencijalnog značaja za ovo važno državno pitanje. Takođe, kako je to i javnosti poznato, u ovom slučaju vršene su razne opstrukcije od strane sudova i Specijalnog državnog tužilaštva, te slučaj nije pravno procesuiran, niti je podignuta optužnica, iako je nadležno tužilaštvo bilo upoznato sa činjenicom da je javnost obmanuta i da Ministarstvo finansija nije bilo dužno da odmah isplati njemačkoj kompaniji WTE iz državnog budžeta 29,3 miliona eura, jer u pitanju nije bila bankarska garancija, već ugovor o jemstvu, koji je morao da bude prvo osporen pred sudom”, podsjetio je Carević.

Navodi da je Specijalnom državnom tužilaštvu podnijeta i krivična prijava protiv nekadašnjeg predsjednika Opštine Rajka Kuljače i drugih lica, zbog potpisivanja sumnjive garancije od 66 miliona eura njemačkoj kompaniji WTE za postrojenje za tretman otpadnih voda.

“Bilo je za očekivati da Specijalno državno tužilaštvo razriješi cjelokupnu aferu, međutim mi još nemamo konačan epilog, čime Opština Budva ostaje žrtva ranijih pogrešnih i kriminalnih odluka koje je donijela bivša DPS vlast, a sve aminovala Vlada na čijem je čelu tada bio Milo Đukanović. Štaviše, i pored određenih priznanja od bivšeg direktora WTE u Crnoj Gori Gintera Fausta pred Specijalnim državnim tužilaštvom da je ta firma učestvovala u korupcijskim poslovima u iznosu od tri miliona eura, koliko je preneseno osuđenom šefu organizovane kriminalne grupe Svetozaru Maroviću, za vraćanje njegovih ličnih dugova, kao i priznanja nekih lica bliskih Svetozaru Maroviću da su radovi na izgradnji postrojenja za tretman otpadnih voda ‘napumpavani’, kako bi se opštinski novac preko fiktivnih ugovora njegove firme “Biochem industries“ preusmjeravao za izmirivanje Marovićevih pozajmica, Specijalno državno tužilaštvo nije preduzelo ništa, a na šta se u Inicijativi podrobno ukazivalo”, ističe Carević

Kako je dodao, podsjećanja radi, Ministarstvo finansija saopštilo je da je ugovorom iz 2009. godine izgradnja postrojenja ugovorena na 58,5 miliona eura, što je kasnije aneksom povećano na 68 miliona eura, za troškove održavanja i kamate.

Državne garancije su date na polovinu prvobitnog iznosa.

“Iz Vlade je bilo najavljeno da će cijeli posao istražiti državni organi, a zaštitnik imovinsko-pravnih interesa Crne Gore bio je zadužen da podnese krivične prijave protiv svih fizičkih i pravnih lica u Crnoj Gori i u inostranstvu koji su nanijeli štetu i ugrozili finansijske i ekonomske interese države Crne Gore i Opštine Budva, ali epilog svega nije još poznat. Tadašnji državni sekretar u Ministarstvu finansija Nemanja Katnić na konferenciji za medije istakao je da je konstatovano da su učinjeni veliki propusti u zaključenju samog ugovora, tenderskoj proceduri, realizaciji projekta, kvalitetu izvedenih radova, određenim finansijskim aktivnostima, koje u najmanju ruku možemo okarakterisati kao sumnjive, pa i kriminalnih aktivnosti, a što je konstatovano i u nalazima vještaka koji su bili angažovani u ovom procesu”, naglasio je Carević.

Kako dodaje, sve nije bilo dovoljno da se stopira isplata garancija i podigne optužnica u ovom slučaju, već je zbog blokade Ministarstva finansija, na osnovu isplate spornih garancija Vlade, račun Budva bio u blokadi četiri mjeseca, za koje vrijeme zaposlenima nisu isplaćivane zarade.

Prvi čovjek Budve uvjeren je da će šef parlamenta, ali i predsjednici poslaničkih klubova, nakon ove urgencije, imati više sluha za problem koji je pogodio Opštinu Budva, čiji negativan epilog bi se reflektovao na državu Crnu Goru.

“Da ćete upoznati poslanike svojih klubova sa predmetnom inicijativom i ocijeniti da je predlog odluke za otvaranjem parlamentarne istrage i obrazovanjem Anketnog odbora za prikupljanje informacija i činjenica o postupanju nadležnih državnih organa u zaštiti imovine i javnog interesa u kompletnom slučaju poslovanja Opštine Budva sa njemačkom kompanijom “WTE” neophodan”, zaključio je Carević.

Podizanjem optužnice bila bi prekinuta međunarodna arbitraža

Na predlog Opštine Budva Privredni sud je donio rješenje o ukidanju privremene mjere zabrane raspolaganja sredstvima sa poslovnih računa Opštine Budva.

Zbog nezakonitog i nesavjesnog postupanja nadležnog tužilaštva i sudova trenutno je pred sudom u Ženevi i Frankfurtu arbitražni postupak, po zahtjevu njemačke kompanije WTE i bili ste pozvani da se, shodno ustavnim i zakonskim ovlašćenjima uključite u ovo važno državno pitanje, jer ugrožavanjem interesa Opštine Budva, ugrožava se i državni budžet, međutim dosad nijeste pokazali interesovanje da date svoj doprinos i pomognete Opštini Budva u borbi pred postupkom međunarodne arbitraže.

Jasno se pozivajući na odredbe Zakona o parlamentarnoj istrazi, ali i mogućnostima koje previđa institut parlamentarne istrage po pitanju zaštite javnog interesa, ukazao sam na činjenicu da bi se podizanjem optužnice prekinuo postupak međunarodne arbitraže pred sudom u Ženevi i Frankfurtu, jer pokretanje krivičnog postupka isključuje postupak arbitraže”, naglašava Carević.

Bonus video: