Mandić: Iz Crkve su mi rekli da Krivokapić više nema njihovu podršku; Knežević: Pozivamo na proteste i nove izbore

"Istorijska je tragedija i sramota da su juče Aleksa Bečić, Zdravko Krivokapić, Dritan Abazović i Milo Đukanović proglasili Srbe za genocidan narod", rekao je Mandić

50637 pregleda 1859 reakcija 247 komentar(a)
Knežević i Mandić, Foto: Biljana Matijašević
Knežević i Mandić, Foto: Biljana Matijašević

Lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić poručio je da će nakon jučerašnjeg skandala u Skupštini partijski organi temeljno preispitatitrenutnu poziciju i usaglasiti jedinstvenu politiku neophodnih promjena, kako bi se odnos snaga vratio na nivo prije 30. avgusta.

Ocijenio je da su jučerašnjim glasanjem Srbi proglašeni genocidnim narodom i da su odnosi sa Srbijom razoreni.

"Juče su naši poslanici odlučili da tražimo temeljne promjene koje treba da nas vrate na nivo odnosa koji smo imali 30. avgusta. Možemo da nastavimo naše male živote i pošaljemo poruku kako je sve bilo isto kao što je bilo do juče, ali sramota koju smo priredili svima nama u Crnoj Gori i razorili temeljne odnose sa Srbijom i RS izglasavajući Rezoluciju da je naš narod genocidan, a da Crnu Goru niko nije pitao da li to treba da uradi ili ne", rekao je Mandić na konferenciji za novinare.

On je kazao da nije vjerovao da će dio vlasti učiniti nešto gore u odnosu na ono što je Milo Đukanović uradio kada je priznao Kosovo.

"Istorijska je tragedija i sramota da su juče Aleksa Bečić, Zdravko Krivokapić, Dritan Abazović i Milo Đukanović proglasili Srbe za genocidan narod", rekao je Mandić.

Dodao je da se čuo danas sa Dodikom i iz razgovora je registrovao ogorčenje na Crnu Goru i na ljude za koje nije smatrao da mogu biti takvi.

Poručio je da DF ne polaže račune nikome, ne pitaju ni Srbiju ni Rusiju ni Aleksandra Vučića šta će da urade.

Povezani članci

17. Jun 2021.

Usvojena Rezolucija o Srebrenici

17. Jun 2021.

Leposavić razriješen

"Ovakvu Rezoluciju, sramotnu i neodgovornu, nije usvojio ni parlament u BiH", rekao je Mandić i dodao da će je koristiti svi neprijatelji Srba u regionu.

Pitao je ako ne budemo imali dobru turističku sezonu ko će odgovarati za to.

"Ne pristajemo na to da se u Srebrenici desio genocid, desio se zločin. Desilo se mnogo zločina i zato smo predlagali amandmane koji su brutalno odbijeni od strane i onih koji su nam partneri i koji su tako snažno slavljeni nakon izbora", rekao je Mandić.

On je dodao da je srpski narod j30. avgusta shvatio koja je njegova snaga i da nema čega da se plaši jer pripada najvećem narodu na Balkanu i ne može ga u Crnoj Gori niko poniziti.

Rekao je da su mu iz Crkve rekli da Krivokapić nema više njihovu podršku, odnosno dobili su odgovor "od onog sveštenika koji je preporučio Krivokapića da on više nema podršku SPC za ovo što radi i da nema podršku onih adresa koje su ga preporučile".

"Niko nije vjerovao da možemo da se suočimo sa ovakvom izdajom, sa ovakvom podlošću, ali izgleda je to cijena demokratije", naveo je Mandić i dodao je dio je demokratije i da "vas ucjenjuju najljigaviji i najslinaviji".

Lider Demokratske narodne partije Milan Knežević kazao je da izglasavajući Rezoluciju Bečić, Abazović i Đukanović izglasali su najsramniju i najizdajničkiju odluku protiv srpskog naroda.

Pitao je da li se desilo ono na šta su upozoravali - da će se nastaviti antisrpska politika.

Kazao je da se Milo Đukanovic sinoć vratio kroz Rezoluciju, a pitanje je da li je i odlazio imajući u vidu poteze Zdravka Krivokapića.

Kazao je da je sinoć Stevan Simijanović potvrdio da je učestvovao u formiranju Vlade sa ciljem da se eliminiše DF.

Knežević i Mandić su odbili da odgovaraju na pitanja Vijesti.

"Nijesmo mi napravili koaliciju sa DPS-om nego URA, Demokrate i Zdravko Krivokapić", rekao je Knežević.

Kazao je da su emocije među narodom velike i već sad pozivaju na proteste i nove izbore i da će URA morati da dokaže da je napravila otklon od DPS-a, da bi se došlo do dogovora.

On je rekao da je Abazović postao vicepremijer na predlog pokojnog mitropolita Amfilohija uz garancije da neće voditi antisrpsku politiku i da će štititi taj narod.

Rekao je da su poremećeni odnosi sa Srbijom toliko da Krivokapić neće moći da ode u zvaničnu posjetu Srbiji za mjesec, kako je planirao.

Komentarišući nove optužbe Krivokapića, Mandić je rekao da nije prvi put da on laže.

"Danas je potreban novi dogovor. Nije problem u Krivokapiću nego drugima kojima ne smeta saradnja sa DPS-om kako bi ih neko u zapadnim ambasadama pomazio po glavi...Najveći je problem što politički predstavnici ne slušaju narod nego idu u strane ambasade da pitaju šta da se radi", kazao je Mandić.

Naveo je da nije Krivokapića birao narod, nego on kad mu je ustupio mjesto na molbu SPC.

Rekao je da sada samo devet poslanika podržava Krivokapića, jer je izgubio podršku i Miodraga Lekića.

Dodao je da je "voda došla do poda"

Knežević je rekao da će njihovi partijski organi odlučiti da li im je prihvatljivo da u nekoj budućoj rekonstruisanoj Vladi bude premijer.

Tvrdi da je Krivokapić bio zainteresovan za slučaj "državni udar" i da je tražio modalitete da ih eliminiše i proglasi nedostojnima vršenja drzavničkih funkcija.

Andrija Mandić je na pitanje da prokomentariše to što je Branka Bošnjak (PzP) glasala za Rezoluciju o Srebrenici, kazao da nije prvi put da neko pređe na drugu stranu.

“Ako je neko na tom putu naše principijelnosti, kao što vi pominjete neko ime, posustao, mi mu nismo krivi, niti će biti prvi niti zadnji koji je na tom putu istrajnosti DF-a otpao i odlučio da pređe na stranu onih koji nisu dijelili naša uvjerenja”, rekao je Mandić.

Bonus video: