U ponedjeljak oglasi za izbor pet članova Tužilačkog savjeta

Odbor je danas na sjednici utvrdio tekstove javnih poziva za izbor četiri člana Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika i jednog iz NVO sektora

11751 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Screenshot/Youtube
Foto: Screenshot/Youtube

Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu raspisaće u ponedjeljak oglase za izbor četiri člana Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika i jednog iz nevladinog sektora, u skladu sa izmijenjenim Zakonom o državnom tužilaštvu.

Odbor je danas na sjednici utvrdio tekstove javnih poziva za izbor četiri člana Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika i jednog iz NVO.

Izmjenama Zakona o tužilaštvu, oglas za predstavnika TS iz NVO, raspisuje se posebno.

Izmjenama Zakona je, između ostalog, predloženo da članovima sadašnjeg Tužilačkog savjeta prestaje mandat proglašenjem novog Savjeta. Novi TS bi odmah odredio i novog vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca (VDT). Mandat članovima TS iz redova uglednih pravnika traje do 22. januara naredne godine.

Sjednici Odbora prisustvovali su i poslanici DF-a koji su u četvrtak odlučili da bojkotuju sjednice Skupštine.

Predrag Bulatović (DF) kazao je da poslanici DF-a dok se ne razriješi politička kriza neće učestvovati na plenumima, ali ako se razriješi kriza i plenum bude radio, do 20. jula može da se završi posao sa izborom članova Tužilačkog savjeta.

Podsjetio je da ministar pravde bira jednog člana TS.

"A ministra pravde više nemamo. Kada je (Zdravko) Krivokapić i njegova Vlada u pitanju postalo je nromalno da komuniciraju sa građanima ne gledajući zakon. Dok se ne izabere ministar pravde mi nećemo imati člana TS", kazao je Bulatović.

Rekao je da će tako biti obesmišljen duh TS, odnosno neće biti ravnoteže između tužilaštva i zakonodvne vlasti.

"Moguće je da premijer pristupi samovolji i proglasi sebe za ministra pravde pa utiče shodno interesu grupe oko njega kako će da izgleda taj TS", kazao je Bulatović.

On je naveo da je od dana stupanja na snagu Zakona, tužilačka organizacije dužna da u roku od 30 dana predlaže kandidate za TS, a u roku od 15 dana da se izvrši izbor.

"Kada se sve sabere 20. jul je rok kada se mogu stvoriti pretpostavke da se pristupi izglasavanju TS u cjelini", kazao je Bulatović.

Jovan Vučurović (DF) ocijenio je da smjenom ministra pravde premijer opstruira borbu protiv organizovanog kriminala, ali će morati pred nekim organom da odgovori na to pitanje.

Nikola Bajčetić (PzP) kazao je da su političke okolnosti nakon nastupa premijera u srijedu u Skupštini, pogoršane, ali je vrlo važno da se nastavi sa ovim poslom oko izbora članova TS.

"Vrlo je važno da dovedemo ovaj posao do kraja. DPS ima I dalje moć I ovo je zadnji piokušaj da se nešto uradi da bi se uspostavila vladavina prava", kazao je Bajčetić..

Predsjednik Odbora Momo Koprivica (Demokrate) podsjetio je da prema Zakonu o državnom tužilaštvu Skupština bira i razrješava četiri člana TS na predlog radnog tijela koje raspisuje javni poziv, a rok za prijavljivanje je deset dana od raspisivanje oglasa.

Prema Zakonu za člana TS ne može biti izabrana osoba koja je bračni ili vanbračni supružnik ili srodnik poslanika, člana Vlade i predsjednika Cme Gore ili lica kojeg bira, imenuje ili postavlja Skupština, predsjednik ili Vlada, u pravoj liniji bez obzira na stepen srodstva, u pobocnoj liniji do drugog stepena srodstva ili srodnik po tazbini do prvog stepena.

Član TS ne može biti član ili funkcioner političkih partija "li lice koje je bilo neposredno birano na izborima ili obavijalo funkciju člana Vlade, poslanika ili odbomika u posljednjih pet godina...

Nevladina organizacija može da predloži kandidata za člana TS, predstavnika nevladinih organizacija ako ispunjava uslove da je registrovana najmanje tri godine prije objavljivanja javnog poziva, da se u prethodne tri godine kontinuirano bavi pitanjima vladavine prava i rada državnog tuzilaštva I da u prethodne tri godine realizovala projekte iz tih oblasti u iznosu od najmanje 20.000 eura godišnje

Odbor je obustavio postupak izbora vrhovnog državnog tužioca, jer se stupanjem na snagu izmjena Zakona, obustavljaju početi postupci izbora funkcionera u tužilaštvu.

TS je ranije predložio da se za VDT izabere Aleksandar Kovačević sa Cetinja,

Parlamentarna većina je u aprilu predložila nove izmjene ovog Zakona nakon što prehodne, kao ni Predlog zakona o tužilaštvu za organizovani kriminal, nije podržala Venecijanska komisija (VK).

Zakon je usvojen 12. maja, ali je predsjednik države Milo Đukanović odbio da ga potpiše.

Vladajuća većina je zakon ponovo usvojila 27. maja, bez prisustva opozicije. Zbog tužilačkog zakona DPS bojkotuje Skupštinu od 17. maja, jer je, kako su kazali, vladajuća većina odbila njihovu ponudu da se usvajanje Zakona odloži i pokrenu razgovori o imenovanju čelnih ljudi u pravosuđu.

VK je dostavila mišljenje i na revidirani Predlog izmjena zakona o tužilaštvu, u kojem je pohvalila napredak u odnosu na rješenje iz marta, ali je ponovo upozorila na moguću politizaciju Tužilačkog savjeta.

Bonus video: