Kordić nakon posjete Francuskoj: Iskrene poruke podrške i konkretne sugestije

Pozdravljena geostrateška opredijeljenost Crne Gore ka EU, snažno partnerstvo u NATO-u i usklađenost vanjske politike sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom Evropske unije

2762 pregleda 0 komentar(a)
Kordić, Foto: Generalni sekretarijat Vlade
Kordić, Foto: Generalni sekretarijat Vlade

Glavna pregovaračica Zorka Kordić je danas održanim sastankom sa poslanicima Nacionalne Skupštine Francuske završila radnu posjetu Parizu.

„Nakon tri dana intenzivnih sastanaka sa zvaničnicima Francuske, na temu evropske perspektive Crne Gore, dobili smo snažne poruke podrške geostrateškoj orijentaciji Crne Gore, snažnom opredjeljenju za punu usklađenost sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, i onome što je najvažnije, što je ključni prioritet Vlade, a to je, suštinska reforma vladavine prava", saopštila je Kordić.

Kazala je da raduje što se Francuska vraća svojom političkim prisustvom i konkretnim inicijativama na Zapadni Balkan, što je svojom inicijativom o revidiranoj metodologiji vratila politiku proširenja u snažnu političku debatu na viskom nivou u kontekstu EU. "Zaista smo dobili ne samo iskrene poruke podrške našem geopolitičkom opredjeljenju, nego i konkretne sugestije u smislu uspješne buduće Međuvladine konferencije između Crne Gore i Evropske unije“, kazala je glavna pregovaračica.

Iz Generalnog sekretarijata Vlade je saopšteno da je, u razgovorima sa savjetnicom predsjednika Emanuela Makrona, poslanicima Nacionalne skupstine, kao i u Ministarstvu za Evropu i vanjske poslove i Generalnom sekretarijatu za evropske poslove pri predsjedniku Vlade, pozdravljena geostrateška opredijeljenost Crne Gore ka EU, snažno partnerstvo u NATO-u i usklađenost vanjske politike sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom Evropske unije. Sagovornici glavne pregovaračice su prenijeli podršku i ohrabrenje Crnoj Gori da odlučno nastavi svoj reformski put, na dobrobit građana i kredibilne evropske perspektive, dodaje se u saopštenju.

Kordić je istakla da je radna posjeta Francuskoj potvrdila naklonost i usmjerenje Pariza evropskoj perspektivi Crne Gore i transformativnim procesima koji će osigurati ono što je ključna vrijednost pregovaračkog procesa - evropski standardi i bolji kvalitet života za crnogorske građane.

Iz Generalnog sekretarijata Vlade navode da je Kordić u svim razgovorima prenijela punu zahvalnost Francuskoj na inicijativi pospješivanja pristupne perspektive regiona Zapadnog Balkana, oličenoj u Novoj metodologiji pregovora, i ponovila da će ka tom cilju crnogorske institucije i nosioci ovog procesa dati svoj maksimum kako bi kvalitetno odgovorili svim obavezama i na najbolji način valorizovali novi pristup u pregovorima.

"U razgovorima sa predstavnicima respektabilnih institucija, poput Državne škole za javnu upravu - ENA, Instituta Žak Deloar, Expertise France, francuske razvojne Agencije, Kordić je predstavila mogućnosti na planu unapređenja administrativnih kapaciteta i koordinacije evropskih poslova, kao i potencijalne modele zastupljenosti i vidljivosti Crne Gore u državama članicama, posebno kada je u pitanju afirmacija crnogorskog napretka i sistema vrijednosti koji dijelimo i kojem težimo kao dio Evrope", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: