"Neću dopustiti da žrtve koristite u političke svrhe"

Krivokapić: Mandiću, nije srpski narod Vaša prćija, samo mi Vi ne govorite o Crkvi

"Gospodine Mandiću, ja svoju riječ držim. I kad je u pitanju materijalno, prodaja Majbaha, za šta je procedura uveliko u toku, i kada je u pitanju duhovno, Temeljni ugovor, koji ću, naravno, potpisati", kazao je

87377 pregleda 2146 reakcija 377 komentar(a)
Krivokapić, Foto: Vlada Crne Gore
Krivokapić, Foto: Vlada Crne Gore

Neću Vam dozvoliti da srpski narod koji je decenijama i na silu marginalizovan u okvire društveno- političke opozicije, opet gurate u isti proces, poručio je predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić lideru Demokratskog fronta Andriji Mandiću.

Krivokapić je kazao da Mandić svojim nastupima ne optužuje njega, već svoje koalicione partnere, a da kada se već poziva na istinu, treba i da je govori.

"Nisam sinoć mogao glasati zajedno sa DPS-om, jer ja nisam dio Parlamenta, već sam dio izvršne vlasti, niti bih sa DPS-om glasao, već su to u činili i čine djelovi Vaše koalicije, onaj dio koji, ne u maloj mjeri, svoj legitimitet crpi iz glasova Srba u čiju odbranu vi danas navodno ustajete. Niti sam sinoć glasao, niti sam predlagao rezoluciju. Vi ste, em kroz vaše koalicione partnere glasali rezoluciju, pa ste se u nju i amandmanski ugradili. Pitam se, kako na to gledaju Vaši glasači, koje navodno od mene branite", piše u reagovanju predsjednika Vlade.

On je istakao da su se, dok je Parlament bojkotovala opozicija u prethodnom skupštinskom sazivu čiji su dio bili, upravo Mandić i njegova koalicija prvi vratili u Parlament kod DPS-a.

"Onaj Parlament koji ste, sjetićete se, nazivali „Sinđinim Parlamentom“. Sada, kada ste dio vlasti, počinjete bojkot Parlamenta u trenutku kada Parlament bojkotuje i DPS".

Krivokapić se osvrnuo i na navode Mandića da mu je usputio mjesto na čelo liste na molbu Crkve, te da ga nije imenovao narod već on.

"Gospodine Mandiću, hvala Vam na tome, ali vi odlično znate, kao što znam i ja, da vam nije bilo crkve, da nam svima zajedno nije bilo mudre, pomiriteljske i veličanstvene uloge crkve, ne bi nam svima zajedno pomoglo ni to što ste se povukli na posljednje, osamdeset prvo mjesto. Gospodine Mandiću, ja svoju riječ držim. I kad je u pitanju materijalno, prodaja Majbaha, za šta je procedura uveliko u toku, i kada je u pitanju duhovno, Temeljni ugovor, koji ću, naravno, potpisati", kazao je.

Zamolio je Mandića da mu ne govori o Crkvi, jer se njegov koalicioni partner "pod Ostrogom ostvrio čak i na blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija".

"Samo mi Vi ne govorite o crkvi, Vi, koji ste sa skoro dva sata zakašnjenja došli u Hram Hristovog vaskrsenja, na opjelo koje je blaženopočivšem Mitropolitu Amfilohiju služio blaženopočivši Patrijarh Irinej, jer ste imali preča posla na samo par kilometara odatle", kazao je.

Poručio mu je da opet pravi štetu srpskom narodu u Crnoj Gori, koga kako tvrdi, iako su preuzeli vlast opet gura u opoziciju i u proteste.

"Nije srpski narod Vaša prćija, gospodine Mandiću i neću Vam dozvoliti da srpski narod koji je decenijama i na silu marginalizovan u okvire društveno- političke opozicije, opet gurate u isti proces. To je nekada radio DPS, a sada to želite i vi i DPS. Neću to dopustiti. Neću dopustiti da žrtve koristite u političke svrhe, prošlost ne možemo promijeniti, ali možemo uticati na sadašnjost i budućnost svih nas. Gospodine Mandiću, nisam savršen, kao što ni ovaj naš zajednički proces ne može biti savršen nakon tri decenije apsolutne nesavršenosti, ali jedno znam: daću sve od sebe da Crna Gora postane država u kojoj su ovakve političke igrice, politikanski bojkoti i dnevnopolitičke ucjene prošlost, a u kojoj ćemo svi zajedno, uz napore svih nas, govoriti o dugoročnim vizijama, razvoju, prosperitetu i pomirenju", zaključuje se u reagovanju.

Preporučujemo za Vas