CIVIS: U sezonu ulazimo sa zakašnjelom pripremom i budžetom, tabloidi u regionu odvraćaju turiste od putovanja u CG

"Sa druge strane, najave srpskih zvaničnika o zabrani ulaska u Srbiju crnogorskim poslanicima koji su glasali za Rezoluciju o Srebrnici i smjenu ministra Leposavića ista je politička matrica, kao ona kada je vlast Mila Đukanovića zabranjivala ulazak u Crnu Goru srpskim državljanima zbog njihovih javnih istupa", kazali su iz CIVIS-a

10907 pregleda 32 reakcija 32 komentar(a)
Pavićević, Foto: Screenshot
Pavićević, Foto: Screenshot

Poslije izgubljene 2020. godine, danas turistički poslenici i većina građana Crne Gore očekuju da će ovog ljeta hoteli i privatni smještaj širom države dočekati goste iz regiona i Evrope i da će se umanjiti ogromni gubici koje turistička privreda bilježi zbog pandemije, saopštili su iz Saveza građana CIVIS.

"U glavnu sezonu ulazimo sa zakašnjelom pripremom i zakašnjelim budžetom, ali i sa brojnim drugim problemima proisteklim iz stalnih udara na karakter crnogorskog građanskog i antifašističkog društva i u uslovima gotovo svakodnevnih incidenata, inspirisanih nacionalističkom politikom", kazali su iz CIVIS-a na čijem je čelu Srđan Pavićević.

Navode da je takvo stanje dobrodošlo tablodima u regionu koji svakodnevnim tekstovima odvraćaju turiste od putovanja u Crnu Goru proglašavajući dio građana za neprijateje i stvarajući klimu po kojoj je boravak u Crnoj Gori rizičan, a politika Crne Gore uperena protiv drugih država.

"Sa druge strane, najave srpskih zvaničnika o zabrani ulaska u Srbiju crnogorskim poslanicima koji su glasali za Rezoluciju o Srebrnici i smjenu ministra Leposavića ista je politička matrica, kao ona kada je vlast Mila Đukanovića zabranjivala ulazak u Crnu Goru srpskim državljanima zbog njihovih javnih istupa", kazali su iz CIVIS-a.

Ističu da ovakvoj klimi doprinose političari od kojih su se mnogi koristeći izborni rezultat domogli pozicija u visokoprofitbilnim kompanijama ili dobro plaćenih radnih mjesta u državnoj adinistraciji i preduzećima, pa i sa tih pozicija inspirišu podjele i šire mržnju.

"To je otišlo toliko daleko da se Cetinjanima iz Grblja poručuje da nijesu dobrodošli, pa je neophodno zapitati se da li sada kreću međuplemenski sukobi u Crnoj Gori i kako će u Grbalj doći inostrani turisti, ako tamo dobrodošlice nema ni za svoje građane. Vjerski i nacionalni fanatizam iz kojih proizilazi mržnja prema različitostima u 21. vijeku su direkatan udar na temelje crnogorskog društva i na njegovu ekonomiju, pa je krajnje vrijeme da umjesto mržnje brojni akteri na javnoj sceni šalju poruke pomirenja i ljubavi, jer Crna Gora je država svih njenih građana i u nju su dobrodošli turisti sa svih meridijana", poručili su iz CIVIS-a.

Bonus video: