Đukić: Kolašin je talac partijskih centrala iz Podgorice

„Pojedini ministri i poslanici vladajuće većine, pokazali su da im je namjera opstrukcija najvažnijih kapitalnih projekata Opštine Kolašin sve do lokalnih izbora 2022.", smatra Đukić

11291 pregleda 20 reakcija 20 komentar(a)
Đukić, Foto: Privatna arhiva
Đukić, Foto: Privatna arhiva

Predlog budžeta koji je podnijela Vlada i amandmani kao pokušaj intervencije i korekcije pojedinih partija pokazali su jednu ogoljenu i politički skaradnu sliku kalkulacija i usko partijskih interesa na štetu građana i pojedinih opština, saopštio je predsjednik Skupštine opštine (SO) Kolašin Milan Đukić.

Prema njegovim riječima, glasanje za amandmane Socijaldemokratske partije (SDP), koji su se ticali Kolašina, „pokazali su da je te opština talac partijskih centrala iz Podgorice“.

„Pojedini ministri i poslanici vladajuće većine, pokazali su da im je namjera opstrukcija najvažnijih kapitalnih projekata Opštine Kolašin sve do lokalnih izbora 2022. Iako opozicioni na lokalnom nivou, SDP je amandmanima obuhvatio i dva projekta Opštine Kolašin, koji imaju državni a ne samo lokalni značaj. To su izgradnja sportskih terena na Lugu za potrebe MOSI – igara i rekonstrukcija stare škole u kojoj je održana skupština ZAVNO, a koje poslanici većine nijesu prihvatili tokom glasanja, što je neodgovorno i neprihvatljivo prema građanima Kolašina“, PIŠE U Đukićevom saopštenju.

U slučaju MOSI igara, očigledna je, tvrdi on, „politička opstrukcija, jer se dešava nešto što se nikada nije desilo, a to je da vladajuća garnitura okrene leđa gradu domaćinu iz Crne Gore“. Tužno je, kaže Đukić, „ što su Vlada i poslanici većine, zaslijepljeni politikom, zanemarili činjenicu da u slučaju MOSI igara nije samo Kolašin domaćin već i država Crna Gora“.

„Za svake MOSI igre koje su se organizovale u Crnoj Gori Vlada je izdvajala između 700.000 i milion eura za sportsku infrastrukturu i pripremu igara. U slučaju rekonstrukcije stare škole u kojoj je održana skupština ZAVNO 1943. Godine, nedopustivo je potcjenjivanje i zanemarivanje značaja tog kulturno – istorijskog spomenika i velikih istorijskih događaja koji su vezani za njega. Taj objekat je, prema idejnom rješenju, predviđen za državni muzej antifašističke borbe, ali i druge moderne muzejske i umjetničke postavke i instalacije koje treba da obogate kulturnu i turističku ponudu Crne Gore i Kolašina“, objašnjava predsjendik SO Kolašin.

Poslije glasanja o amandmanima SDP-a, tvrdi on, „očigledno je da partijske centrale iz Podgorice zanemaruju interese građana Kolašina“. Očigledno je, kaže, da Kolašin, kao i mnoge opštine na sjeveru, „plaća danak međusobne trgovine vladajućih partija“.

„Ta „trgovina“ nije samo vezana za njihove dogovore unutar većine DF-Demokrate-URA i podjelu plijena (budžeta), već su građani taoci političkih kalkulacija za lokalne izbore u pojedinim opštinama (jesen 2021 i proljeće 2022). Takođe, odsustvo DPS-a tokom glasanja o amandmanima pokazalo je da je i njima trenutno bitnija spoljno-politička slika partije (Rezolucija i Leposavić), od unutrašnjih problema opština, jer da su uzeli učešća u glasanju mnogi amandmani bi prošli, konkretno oni koji se tiču Kolašina i njegovih građana.“, zaključio je predsjednik SO Kolašin.

Bonus video: