"Učiniti prohodnim put za zemlje našeg regiona ka članstvu u EU"

Đukanović: Dogovorena posjeta Erdogana Crnoj Gori

Predsjednik kazao da Crna Gora želi da sarađuje sa stranim investitorima

8192 pregleda 36 reakcija 36 komentar(a)
Đukanović, Foto: Savo Prelević
Đukanović, Foto: Savo Prelević

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović smatra da treba učiniti prohodnim put za zemlje regiona Jugoistočne Evrope ka članstvu u Evropsku uniju (EU).

Govoreći o Antalijskom diplomatskom forumu (ADF), Đukanović je za Agenciju Anadolija (Anadolu Agency - AA) kazao da je sa zadovoljstvom prisustvovao tom događaju.

"Vjerujem da će to biti još jedna jako kvalitetna platforma za razmatranje globalnih ekonomskih i političkih procesa i za doprinos većoj stabilnosti i bezbjednosti na globalnoj sceni. Ako je suditi na osnovu prisustva i sadržajnosti ovog foruma, ne sumnjam da će Antalijski forum zauzeti svoje mjesto na mapi sličnih događaja u Evropi i svijetu i da će dati prepoznatljiv doprinos", rekao je Đukanović.

Mišljenja je da će ADF nastaviti da daje važan doprinos cjelovitijem i promišljenijem sagledavanju globalnih procesa.

Dogovorena posjeta Erdogana Crnoj Gori

Forum je, kako je kazao, poslužio i kao prilika za susret s predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

"Susret je samo potvrdio da su odnosi između naše dvije zemlje tradicionalno prijateljski, a sada i dodatno osnaženi partnerstvom u okviru NATO pakta i zajedničkim evropskim aspiracijama. Ocijenili smo da postoji značajan prostor za unaprjeđenje saradnje, prvenstveno u oblasti ekonomije i dogovorili se za skoru posjetu predsjednika Erdogana Crnoj Gori", pojasnio je Đukanović.

Govoreći o Samitu šefova država i vlada Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP), koji je prethodnih dana, takođe, održan u Antaliji, i zajedničkim naporima Turske i Crne Gore na ostvarivanju prosperiteta regiona, Đukanović je rekao da su obilježili 25 godina trajanja saradnje u Jugoistočnoj Evropi.

"To je bila prilika da se usvoji zajednički strateški dokument za razvoj jugoistoka Evrope koji je kompatibilan sa programskim dokumentom Ujedinjenih nacija 20/30. Razgovarali smo o raznim pitanjima ali osnovna poruka je da treba učiniti prohodnim put za zemlje našeg regiona ka članstvu u EU. Dakle, zajednički osjećaj da je EU zastala s procesom proširenja, da je to stvorilo utisak da je negdje evropska perspektiva ovog regiona daleko i da su se istovremeno otvorili apetiti raznih drugih geopolitičkih faktora koji žele da penetriraju svoje interese u ovom regionu", pojasnio je Đukanović.

Istakao je da je osnovna poruka SEECP-a da traži od EU aktivniju politiku proširenja kako bi zajedničku evropsku perspektivu regiona definisali kao realnu.

Crna Gora želi saradnju sa stranim investitorima

Govoreći o potencijalima za saradnju Turske i Crne Gore i šta treba poduzeti da se produbi saradnja u oblasti ekonomije i trgovine, Đukanović je naglasio da saradnja postoji.

"Da su ozbiljni investitori iz Republike Turske već prisutni u Crnoj Gori i da su oni na neki način prokrčili put za veliki broj malih porodičnih kompanija koje su došle iz Turske u Crnu Goru. Taj put je otvoren, a sa crnogorske strane postoji i otvoren poziv za nastavak i širenje saradnje sa stranim investitorima", poručio je Đukanović.

Smatra da je Crna Gora država koja ima izuzetno dobro iskustvo u pogledu ekonomskog razvoja kroz saradnju sa stranim investitorima. Mišljenja je da je pandemija koronavirusa snažno pogodila ekonomiju.

"Mi želimo da sarađujemo sa stranim investitorima, a koje su oblasti u kojima je ta saradnja realna, rekao bih da je to dalji razvoj infrastrukture, putne i ukupno saobraćajne, razvoj energetike, dalji razvoj turizma i prerađivačke industrije. To su četiri najrealnije razvojne šanse Crne Gore u narednom periodu na kojima će biti oslonjena strategija ekonomskog i društvenog razvoja Crne Gore", pojasnio je Đukanović.

Govoreći o aktivnostima turskih kulturnih institucija i TIKA-e u Crnoj Gori, kao i obrazovnih institucija, predsjednik smatra da se i taj aspekt dviju država veoma sadržajno odvija, prenosi AA.

"Turski kulturni centar je vrlo aktivan u Crnoj Gori i razvija razne sadržaje kojim crnogorsku i ukupnu javnost upoznaje sa turskom kulturom i to smatramo dragocjenim. TIKA je u Crnoj Gori prisutna već 14 godina, realizovala je oko 300 projekata i pomoć koja je vrjednija od 20 miliona eura, koja je uložena u oblast kulture, zdravstva i obrazovanja", zaključio je Đukanović.

Preporučujemo za Vas