EU pozdravila podršku Crne Gore mjerama protiv Bjelorusije

Savjet Evropske unije usvojio je 4. juna Odluku o pooštravanju postojećih kaznenih mjera, imajući u vidu situaciju u Bjelorusiji, uvođenjem zabrane letjenja svim bjeloruskim avio prevoznicima kroz vazdušni prostor EU i zabrane pristupa aerodromima EU

7540 pregleda 10 komentar(a)
Borelj, Foto: BETAPHOTO
Borelj, Foto: BETAPHOTO

Evropska unija je pozdravila podršku Crne Gore i drugih kandidata za članstvo Odluci o pooštravanju kaznenih mjera protiv Bjelorusije.

Savjet Evropske unije usvojio je 4. juna Odluku o pooštravanju postojećih kaznenih mjera, imajući u vidu situaciju u Bjelorusiji, uvođenjem zabrane letjenja svim bjeloruskim avio prevoznicima kroz vazdušni prostor EU i zabrane pristupa aerodromima EU, naveo je šef evropske diplomatije Žozep Borelj.

"Zemlje kandidati (za članstvo u EU) Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Srbija i Albanija i zemlje članice Evropskog udruženja za slobodnu trgovinu (EFTA), Island, Lihtenštajn i Norveška, članice Evropskog ekonomskog prostora, pridružuju se ovoj Odluci Savjeta. Oni će obezbijediti da njihove nacionalne politike budu u skladu sa ovom Odlukom Savjeta. EU prima na znanje ovu obavezu i pozdravlja je", naveo je Borelj.

EU je pooštrila sankcije nakon što su bjeloruske vlasti primorale avion irskog prevoznika da sleti u Minsk i potom na aerodromu uhapsile istaknutog opozicionog aktivistu Romana Protaševiča i njegovu djevojku.

Povezani članci

21. Jun 2021.

Novi krug sankcija EU protiv Bjelorusije

Šefovi diplomatija zemalja članica Evropske unije su, iz istog razloga, odobrili dodatne sankcije za 80 zvaničnika Bjelorusije.

Bonus video: