"Vjerujem da ćemo oživjeti proces proširenja i načiniti ga predvidljivijim"

Varhelji: Prioritet CG mora biti ispunjavanje privremenih mjerila u poglavljima koja se odnose na vladavinu prava

“Današnji sastanak šalje jak signal EU da smo posvećeni procesu proširenja i da pružamo šansu otvorenom dijalogu u ključnim reformama. Ovakvi sastanci trebalo bi da pomognu Crnoj Gori da brže sprovodi reformu”, smatra Varhelji

12684 pregleda 3 komentar(a)
Varhelji, Foto: Printscreen
Varhelji, Foto: Printscreen

Prioritet Crne Gore u nastavku procesa proširenja mora biti ispunjavanje privremenih mjerila u ključnim poglavljima koja se odnose na vladavinu prava, kazao je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji.

On je, na konferenciji za novinare nakon Međuvladine konferencije Crne Gore i Evropske unije (EU), rekao da će nova metodologija poboljšati proces proširenja.

“Današnji sastanak šalje jak signal EU da smo posvećeni procesu proširenja i da pružamo šansu otvorenom dijalogu u ključnim reformama. Ovakvi sastanci trebalo bi da pomognu Crnoj Gori da brže sprovodi reformu”, smatra Varhelji, prenosi Pobjeda.

On je kazao da mu je drago što su Crna Gora i Srbija prihvatile novu metodologiju.

“Vjerujem da ćemo oživjeti proces proširenja i načiniti ga predvidljivijim, zasnovanim na objektivnim kriterijuma”, naveo je Varhelji.

Crna Gora je, kako je kazao, otvorila sva poglavlja i fokus je sada na vladavini prava.

“Prioritet je ispunjavanje privremenih mjerila u poglavljima koja su ključna i odnose se na vladavinu prava, drago mi je da sam čuo plan kako da se to postigne. Sada je na parlamentu, svim političkim akterima i pravosuđu da tu posvećenost pretvori u mjerljive rezultate”, rekao je Varhelji.

To će, kako smatra, biti ključno za napredak u daljim pregovorima ali i za građane.

Varhelji je dodao da je EU spremna da pomogne i za oporavak ekonomije nakon korona krize.

Premijer Zdravko Krivokapić kazao je da je u ovom trenutku Crna Gora ispred drugih balkanskih zemalja.

“Dobili smo uvjerenja da će ovo biti proces zasnovan na zaslugama i da proširenje neće ići u paketu. Dobili smo, takođe, ocjene i da bi Crna Gora mogla prva da ispuni privremena mjerila i da prva postane nova članica”, rekao je Krivokapić.

Krivokapić
Krivokapićfoto: Printscreen

Prema njegovim riječima, Crna Gora mora imati nacionalni konsenzus, ukoliko želi da ispuni sve ubrzano.

“Ovo nije put Zdravka Krivokapića, već mora biti put svih građana. I zbog toga je naša posvećenost jasna – naš je cilj je da postanemo sljedeća članica. Kada znate šta je pred vama, onda je taj put mnogo lakši”, naveo je Krivokapić.

On je rekao da je u svakom trenutku spreman da razgovara sa zvaničnicima Srbije, ali da nas retorika koja je trenutno aktuelna, vraća u devedesete.

Na pitanje da li je sa premijerkom Srbije Anom Brnabić razgovarao o usvajanju Rezolucije o Srebrenici, Krivokapić je kazao da je sve ovo što se dešava “neprimjerena priča koja nas vraća u devedesete.”

“Zamislite da za usvajanje rezolucije okrivite čovjeka koji fizički nije bio u parlamentu i da zaboravite da je parlament usvojio sličnu rezoluciju 2010. godine”, naveo je Krivokapić.

On je citirao Marka Miljanova.

“Zamislite da vas neko napada a vi se ne branite i tom neodbranom želite da poručite, ono što je govorio i Marko Miljanov: “Kada vas napadaju, nemojte odgovarati jer ako imaju obraza, zastiđeće se za ono što rade”, poručio je Krivokapić.

Državna sekretarka za evropske poslove Portugala, Ana Paula Zakarijas, kazala je da je to prvi sastanak nakon izmijenjene metodologije proširenja koja se snažno fokusira na neophodne reforme, kao i ocjenjivanje zasnovano na jasnim kriterjumima.

Zakarijas
Zakarijasfoto: Printscreen

“EU je pozdravila napore Crne Gore kao zemlje koja je najviše odmakla u procesu proširenja. Bitno je nastaviti reforme, evropska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana važna je za EU. Ubijeđeni smo da smo da će nova metodologija doprinijeti procesu proširenja”, navela je Zakarijas.