Nadaju se još jednom dogovoru

Svi dolaze, samo se Mandić i Knežević nisu oglasili

11542 pregleda 18 komentar(a)
Foto: Savo Prelevic
Foto: Savo Prelevic

Većina lidera parlamentarne većine očekuje na sastanku, koji su za sjutra zakazali lideri Demosa i SNP-a, rješenje ili makar početak dogovora o načinu prevazilaženja političke krize. O pozivu se jedino nijesu izjasnila dvojica lidera DF-a, Andrija Mandić i Milan Knežević, koji prethodnih dana nijesu imali lijepe riječi za kolege iz vlasti, posebno za one iz Vlade. Neki mediji objavili su da će oni doći na razgovor, ali iz Nove i DNP-a nijesu odgovarali na pitanja “Vijesti”.

Šef poslaničkog kluba PzP-a Branko Radulović potvrdio je da će oni biti u skupštinskoj sali, gdje je planirano da se održi sastanak.

“Taj sastanak je neophodan u situaciji koja je izavovna i on bi trebalo da donese neke promjene, saglasje oko najvažnijih elemenata. Treba insistirati da dođemo do zajedničkog imenitelja, a to je javni interes - revizija prošlosti, ekonomska politika, evropske integracije”, kaže Radulović za Vijesti.

Nakon objave bojkota parlamenta od strane DF-a i ignorantsko-kritičkog odnosa premijera Zdravka Krivokapića prema poslanicima, lideri Demosa i SNP-a Miodrag Lekić i Vladimir Joković, pozvali su lidere većine na razgovore o prevazilaženju političke krize.

Da je to jedini put, u izjavi Vijestima tvrdi većina njih, uz podsjećanje da suprotno znači samo pomoć DPS-u da se vrati na vlast koju je vršio više od tri decenije.

Miodrag Lekić rekao je juče da je razgovor najbolji put kojim je odavno trebalo ići i da zbog njegovog nedostatka postoje problemi oko lošeg funkcionisanja vlasti.

“Cilj je da se dođe do nekih zaključaka koji su potrebni da bi se stvari mijenjale”, rekao je on Televiziji Vijesti.

Lider SNP-a Vladimir Joković kaže za Vijesti da ne vidi ništa prioritetnije od rješavanja skupštinske krize i krize vlasti.

„Mislimo da je važno da prvo razgovaraju partije parlamentarne većine, da zauzmu stav o krizi vlasti, a da onda nakon toga razgovaramo s premijerom. Vjerujem da je moguć dogovor između partija većine”, dodao je.

Predsjednik Skupštine i Demokrata Aleksa Bečić nalazi se u Turskoj, podsjećaju iz te partije, navodeći da su oni do sada uvijek imali praksu da prisustvuju političkim sastancima, te da vjeruju da će tako biti i ovog puta.

“Ali ćemo vidjeti u kojem sastavu... U svakom slučaju, afirmišemo pokušaj postizanja kompromisa, ali ističemo da Demokrate nijesu problem, niti izazivaju bilo kakvu krizu vlasti, niti ćemo to činiti“, navodi se u odgovoru Vijestima.

Šef poslaničkog kluba DF-a Slaven Radunović rekao je na posljednjoj sjednici Skupštine da Bečić više nema njihovo povjerenje.

Vicepremijer Dritan Abazović najavio je juče da će biti na sastanku, navodeći da je protiv toga da se svaka prilika koristi da se država gura u nestabilnost.

“Ako kolege, bilo iz parlamentarne većine, iz opozicije, iz susjednih država, imaju neku ideju za koju misle da je spektakularna, da je napredna, da je dobra - neka je iznesu za stolom, da vidimo koje je to rješenje. Moj je poziv da se svi malo relaksiramo, ovo je pokušaj da se uvučemo u jednu matricu, iz koje ja, makar kao političar, želim da se izvučem. Dosta više sa nacionalizmima, svađama, dajte neka ljudi malo razmišljaju o drugim stvarima. Skrenite fokus s pogrešnih tema na prave, dajte da pričamo kako da uradimo nešto korisno i progresivno. To je moja poruka, ja ću je prenijeti u četvrtak, to su moji stavovi, mada su poznati i odranije”, naveo je Abazović.

Slično poručuje i Branko Radulović.

“Faktički to bi trebalo da predstavlja novu platofrmu građanske, evropske, prosperitetne Crne Gore... Da se krene s reformama i s pravim rješenjima s potrebnom dinamikom. Ovako više ne ide - premijer se sve više zatvara u sebe i sve više umišlja da je veoma pametan i da je od Boga poslan. A, s druge strane, njegovi potezi su sve manje reformski... Ne mora sastanak da se završi u cetvrtak. Potreban je određeni period, sigurano ćemo za jedno 10-15 dana doći do rješenja”.

Na pitanje da li je na sastanku mjesto i premijeru, Radulović je odgovorio odrično jer smatra, kako je rekao, da u ovom momentu predstavnici parlamentarnih stranaka treba da dođu do zajedničkog rješenja.

“Izbori u ovom momentu bili bi katastrofa, jer postoji mogućnost da se vrati Đukanovićev režim u sistemu u kome birački spisak nije rasčišćen i glasači apstiniraju”, navodi on.

Predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić apelovao je na zaustavljanje prljavih kampanja i smirivanje međusobnih razmirica i tenzija.

“U ovom trenutku dijalog nam je prijeko potreban, kako u okvirima parlamentarne većine, tako i na relaciji parlamentarna većina - Vlada. Ko pominje nove izbore. radi u korist DPS-a”, smatra Milačić.

Funkcioner Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović potvrdio je da će njihov predstavnik u četvrtak “dati svoje viđenje aktuelne političke situacije”.

“Format sastanka određuju organizatori i to je vjerovatno razlog zašto na njemu neće biti premijera Krivokapića. Vjerujem da će uskoro uslijediti i sastanak s njim, ali partije vlasti prije toga treba da se dogovore. Mi u parlamentarnoj većini smo u velikom nesporazumu. Ustupanje plenuma opoziciji dugoročno neće donijeti korist. Naša snaga je pojačano prisustvo u parlamentu“, rekao je Danilović Vijestima.

I Radnička partija, kako je rekao njen predsjednik Maksim Vučinić, spremna je za dijalog.

“Ako je ovo sastanak lidera parlamentarne većine, a kroz poziv sam shvatio da je tako, onda je to prilika da dođe do dogovora i do prevazilaženja krize parlamenta”, rekao je on Vijestima.

Trojica lidera: O promjenama u Vladi potreban dijalog s parlamentarnom većinom

Potpisinici sporazuma na osnovu koga je formirana nova vlast, lideri tri pobjedničke koalicije na izborima, Zdravko Krivokapić, Dritan Abazović i Aleksa Bečić, u zajedničkom saopštenju su naveli da bi o eventualnim promjenama u sastavu i načinu djelovanja Vlade neophodno bilo sprovesti dijalog izvršne vlasti i parlamentarne većine.

“Protiv smo rušenja Vlade i održavanja novih izbora jer je Crnoj Gori potrebna stabilnost uz neodložno sprovođenje korjenitih reformi. Svako rješenje za izlaz iz trenutne političke krize mora uvažavati međusobne razlike konstituenata vlasti o pitanjima koja su proteklih mjeseci aktuelizovana djelovanjem dijela parlamentarne većine i bivše vlasti.Buduće djelovanje Vlade treba da bude usmjereno na ekonomski razvoj, pridruživanje države EU, borbu protiv korupcije, organizovanog kriminala i reformu izbornog zakonodavstva. Neprihvatljivo je uplitanje inostranog faktora u rješavanje unutrašnjih pitanja koja se tiču države Crne Gore”, piše u njihovom zajedničkom saopštenju.

Lekić: Nije uspostavljen vrijednosni sistem, mafijašku vlast zamijenio pseudocrkveni premijer

Miodrag Lekić je rekao da on i kolege imaju obavezu prema građanima da razmotre mogućnost “kako bolje nastaviti”. A varijante toga su, navodi - da Vlada nastavi s radom ako su svi ili većina zadovoljni, rekonstrukcija Vlade, promjena cijele Vlade i izbori.

“Mislim da još postoji prostor da se duboka institucionalna i kulturna kriza prevaziđe. Lično nijesam zadovoljan. Mislim da nije uspostavljen vrijednosno-funkcionalan sistem. Kad govorim o vrijednosti, svaka vlast odražava i određeni kulturni obrazac. Ako je onu prethodnu karakterisao jedan podzemni, mafijaški stil, ovu ili dio nje - prije svega mislim na premijera - karakteriše jedan pseudocrkveni jezik, počevši od strasnog ljubljenja kovčega u doba korone sa sve ministrima, pa sve do ovog zapleta oko temeljnog ugovora,” kaže Lekić za TV Vijesti.

On podsjeća da je smjenjivost vlasti normalna i da “drama da li će biti zamijenjen premijer postoji samo u Crnoj Gori”.

“Izbori su uvijek fer izlaz i to je zakonitost demokratije, ako zapleti ne mogu da se riješe na drugi način. Ne vjerujem da je vlast suicidne vokacije i da će potrčati da ide odmah u tu soluciju”, kaže on.

Bonus video: