Mugoša: Situacija u stočarstvu teška i ozbiljna, to znaju i zoposleni u resornom ministarstvu

"Stočarima je ponuđeno da im se isplati po dva euro centa za svaki litar prerađenog i otkupljenog mlijeka za mjesec jun i jul"

5001 pregleda 11 komentar(a)
Mugoša, Foto: SDP
Mugoša, Foto: SDP

Situacija u stočarstvu je teška i ozbiljna i to zna svako pa i zaposleni u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, ali nema političke volje da se problem riješi, saopštio je član Predsjedništva Socijaldemokratske partije (SDP) i predsjednik Odbora Glavnog grada SDP Budimir Mugoša.

"Poslije višemjesečnih pregovora i razgovora crnogorskih stočara sa resornim ministarstvom o problemima sa kojima se ne mogu sami izboriti, ministarstvo poljoprivrede izašlo sa svojim predlogom za rješavanje trenutne teške situacije. Stočarima je ponuđeno da im se isplati po dva euro centa za svaki litar prerađenog i otkupljenog mlijeka za mjesec jun i jul. Naravno stočari su jasno poručili sa jučerašnjeg protesta da je ovaj predlog za njih neprihvatljiv i da će nastaviti i radikalizovati proteste", naveo je Mugoša.

On je podsjetio da je u januaru upozoravao nadležne na ozbiljnost problema.

"Zatim sam kroz formu poslaničkog pitanja preko našeg poslaničkog kluba ponovo upozorio na ovaj problem a nakon toga predložio amandman na nacrt budžeta za ovu godinu kao najlakše i najlogičnije rješenje da se odobri dodatnih milion eura za subvencije u mljekarskom sektoru. Većina u Parlamentu je, očigledno , kao i ministar bila stava da se u ovom sektoru ne dešava ništa dramatično da je sve u redu i da mlijeko samo teče a stočari traže pride još i meda", saopštio je Mugoša.

Dodaje da imajući u vidu ovakav stav ministarstva, posebno problematizovan izjavom državnog sekretara da će po tih dva centa obezbijediti smanjenjem zarada zaposlenima, rješenje koje ja predlažem je da se stočari obrate Vladi a da Vlada sa pozicije budžetskih rezervi gdje je predviđeno 75.071.050,00 eura povući jedan milion i time dati šansu da ova grana poljoprivrede preživi.

"Ukupno za subvencije u poljoprivredi je predviđeno 9.133.197,94 što je 0,37 odsto budžeta ili skoro duplo manje nego za RTCG. U prethodnoj godini je za subvencije u mljekarstvu isplaćeno 3.150.000 eura a ovogodišnjim agrobudžetom vjerovatno neće biti značajnijih odstupanja tako da i sa ovim izdvajanjem je to višestruko manje nego u EU ili recimo u Srbiji. Zato apelujem na gospodina Krivokapića da ima razumijevanja za ove zahtjeve pogotovo imajući u vidu da on ima više iskustva u oblasti stočarstva od ministra poljoprivrede i njegovih saradnika", zaključio je Mugoša.

Bonus video: