Martinović: Dan rođenja Njegoša da bude državni praznik

Da se Njegošev dan rođnenja uvrsti u državne praznike predlagano je ranije nekoliko puta, ali predlozi nijesu prošli u parlamentu

25763 pregleda 1296 reakcija 160 komentar(a)
Martinović, Foto: Luka Zeković
Martinović, Foto: Luka Zeković

Grupa poslanika Demokratske Crne Gore predložila da se 13. novembar, Njegošev rođendan, proglasi za državni praznik.

Poslanici Boris Bogdanović, Momo Koprivica i Vladimir Martinović dostavili su Skupštini Predlog izmjena i dopuna Zakona o državnim praznicima, među koje bi se uvrstio 13. novembar - Njegošev dan, crnogorski praznik kulture.

Martinović je na pres konferenciji kazao da bi taj praznik trebalo da se zove - "Njegošev dan, crnogorski praznik kulture".

"Petar II Petrović Njegoš i njegovo djelo su kohezivna snaga za sve građane Crne Gore, jer smo oko neupitnosti njegovog značaja za Crnu Goru, njenu državnost i kulturu svi saglasni", istakao je on.

Martinović smatra da 13. novembar, dan Njegoševog rođenja, zaslužuje da ima status državnog praznika.

"Crna Gora ima priliku da ovaj datum proglasi državnim praznikom u godini kad obilježava jubilej - 170 godina od Njegoševe smrti", poručio je poslanik Demokrata.

Da se Njegošev dan rođenja uvrsti u državne praznike predlagano je ranije nekoliko puta, ali predlozi nijesu prošli u parlamentu.

Ministarstvo kulture Crne Gore je još 2013. godine predložilo da se Njegošev rođendan proglasi za državni praznik kulture. Predlog nije prošao, kao što nije prošao ni 2016. godine kada je takođe Vlada najavila ustanovljenje Njegoševog dana kao novog državnog praznika. Od tog predloga je Vlada odustala,

Na taj predlog je oštro reagovala Bošnjačka stranke, koalicioni partner tadašnje vlasti.

Potom je tada opozicioni Demokratski front u oktobru 2018. godine aktuelizovao predlog da se dan rođenja Njegoša 13. novembar proglasi crnogorskim praznikom kulture.

Nije bilo dovoljne većine u parlamentu da se o tome otvori rasprava, a DF je pedlog podnosio i 2019.

Bonus video: