Markovićeva Vlada se miješala u predsjednikov posao

US je prihvatio, kako se vidi iz njegove odluke, da je osporavana odredba odluke omogućavala Pejoviću kao ministru evropskih poslova da ima paralelne prihode

41282 pregleda 25 reakcija 25 komentar(a)
Pejović, Foto: Savo Prelević
Pejović, Foto: Savo Prelević

Tri godine nakon što je ministar i ambasador - glavni pregovarač Andrija Pejović podnio ostavku pošto je utvrđeno da je bio u sukobu intresa, Ustavni sud je utvrdio da je Vlada koja ga je i imenovala - prekršila Ustav i preuzela nadležnost predsjednika države kada ga je izabrala.

U jučerašnjem “Službenom listu” objavljena je naime odluka US iz aprila ove godine, kojom su u objedinjenom postupku prihvaćene inicijative grupe poslanika Demokrata i Centra za građansko obrazovanje (CGO): Oni su još početkom 2018. tražili da US utvrdi da li je Vlada premijera Duška Markovića (DPS) donošenjem odluke o izboru Pejovića povrijedila ustavnu odredbu o nespojivosti više javnih funkcija.

U međuvremenu je Agencija za sprečavanje korupcije takođe po inicijativi CGO utvrdila da je Pejović prekršio Zakon o sprečavanju korupcije, jer je suprotno Ustavu istovremeno imao status ambasadora i ministra i on je u februaru 2018. podnio ostavku.

Kada je sve zaboravljeno i ostalo stvar prošlosti, Ustavni sud je nakon tri godine prihvatio navode inicijative poslanika Demokrata da je Vladina Odluka iz 2017. o uspostavljanju strukture za pregovore o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji u vrijeme važenja, bila u nesaglasnosti s Ustavom i zakonom.

US je prihvatio, kako se vidi iz njegove odluke, da je osporavana odredba odluke omogućavala Pejoviću kao ministru evropskih poslova da ima paralelne prihode. Takođe i da se “kao ministar evropskih poslova uvrsti u evidenciju Ministarstva vanjskih poslova kao lice koje ima status ambasadora i da ostvaruje sva prava i privilegije”.

“...Utvrđujući osporenom odredbom... Odluke status ambasadora ministru evropskih poslova (glavnom pregovaraču), Vlada je, po nalaženju Ustavnog suda, preuzela ustavno ovlašćenje predsjednika Crne Gore...da postavlja i opoziva ambasadore. Takođe, Vlada je osporenom odredbom uredila pitanje postupka postavljenja ambasadora na način suprotan zakonu, što je već uređeno odredbama... Zakona o vanjskim poslovima. Takvim propisivanjem Vlada je, po ocjeni Ustavnog suda, povrijedila ustavni princip o podjeli vlasti, ustavni princip o saglasnosti pravnih propisa... Vlada je osporenom odredbom... Odluke, po ocjeni Ustavnog suda, povrijedila i ustavni princip o nespojivosti funkcije”, piše u odluci US.

U njoj se navodi i odgovor Markovićeve Vlade da je sporna Odluka promijenjena, ali US konstatuje da ipak treba da se bavi njome jer “nijesu otklonjene posljedice njene primjene”.

Bonus video: