Kordić: Reforma javne uprave jedan od segmenata klastera Temeljna prava

Ona je ukazala na značaj ulaganja u ljudske resurse i unapređenje administrativnih kapaciteta, kako bi Crna Gora obaveze iz procesa integracija u Evropsku uniju (EU) obavljala na najbolji način i obezbijedila kredibilnu strukturu za preuzimanje svih obaveza iz članstva u Uniji

2159 pregleda 1 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Generalni sekretarijat Vlade
Sa sastanka, Foto: Generalni sekretarijat Vlade

Reforma javne uprave predstavlja jedan od segmenata klastera Temeljna prava, sa pregovaračkim poglavljem 23 – Pravosuđe i temeljna prava i 24 – Pravda, sloboda i bezbjednost, kazala je glavna pregovaračica Zorka Kordić na sastanku sa predstavnicima Regionalne škole za javnu upravu (ReSPA).

To, kako je navela, govori o prvorazrednom značaju koji ta tema ima shodno Novoj metodologiji za sveukupni proces integracija.

Kordić je, kako je saopšteno iz Generalnog sekretarijata Vlade, danas primila direktoricu ReSPA-e, Ratku Sekulović i program menadžera u Respi, Dragana Đurića.

“Reforma javne uprave predstavlja jedan od segmenata klastera Temeljna prava zajedno sa pregovaračkim poglavljem 23 – Pravosuđe i temeljna prava i 24 – Pravda, sloboda i bezbjednost, uz poglavlje 5 – Javne nabavke, 18 – Statistika i 32 – Finansijski nadzor”, navela je Kordić.

Ona je ukazala na značaj ulaganja u ljudske resurse i unapređenje administrativnih kapaciteta, kako bi Crna Gora obaveze iz procesa integracija u Evropsku uniju (EU) obavljala na najbolji način i obezbijedila kredibilnu strukturu za preuzimanje svih obaveza iz članstva u Uniji.

Kordić je rekla da je ReSPA prepoznata kao inovativni regionalni centar, sa širokim dijapazonom djelovanja na svim područjima od značaja za društveni razvoj, i da je partnerstvo sa ReSPA-om snažan podsticaj promociji unapređenja standarda javne uprave, kao važnoj oblasti na putu evropske integracije.

Sekulović je navela da je ta institucija spremna da unapređuje partnerske odnose sa Kancelarijom za evropske integracije (KEI) i Vladom, i pruži podršku svim aktivnostima s ciljem reforme javne uprave.

Ona je kazala da će fokus te institucije u narednom periodu naročito biti na oblasti koordinacije politika, i da u dijelu koordinacije evropskih poslova postoji dodatni okvir za saradnju s KEI.

Sagovornici su, kako je saopšteno, razmijenili mišljenje o saradnji u više oblasti.

“I u tom kontekstu o organizaciji radionica sa ekspertima iz novih država članica EU koji mogu prenijeti svoje iskustvo iz vođenja pregovaračkog procesa”, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: