Krivokapić: Crna Gora spremna da preuzme iskustva i dobre prakse Španije u oblasti kulture, ekologije, turizma...

"Odluka Crne Gore da usvoji novi pristup u pregovorima predstavlja odraz spremnosti da u intenzivnijem dijalogu sa Evropskom komisijom i državama članicama, gradimo proces i radimo na njemu. Crna Gora pregovora po najstrožim kriterijumima i želi da u EU uđe kao ravnopravan i spreman partner, stavljajući u prvi plan kvalitet reformi koje sprovodi”, naglasio je premijer Krivokapić

7605 pregleda 4 komentar(a)
Molina I Krivokapić, Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore
Molina I Krivokapić, Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore

Saradnju Crne Gore i Španije potrebno je osnažiti, naročito u oblasti turizma, ekologije i kulture, jer je Španija jedan od globalnih turističkih lidera. Crna Gora je spremna da preuzme iskustva i dobre prakse, poručio je predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić tokom sastanka sa nerezidentnim ambasadorom Kraljevine Španije u Crnoj Gori Raulom Bartolomeom Molinom.

On je, kako su saopštili iz Vlade, izrazio zadovoljstvo povodom otvaranja počasnog konzulata Kraljevine Španije u Podgorici, što je, kako je kazao, još jedna potvrda dugih prijateljskih odnosa dvije države i dobra osnova za potrebno snaženje saradnje koja se temelji na zajedničkom evroatlantskom sistemu vrijednosti.

Iz Vlade dalje navode da je Krivokapić Molinu upoznao sa rezultatima koje je Crna Gora postigla u borbi sa svim nedaćama koje je izazvala pandemija kovida-19, ističući da se nada da će španske vlasti razmotriti mogućnost da Crnu Goru pridruže grupi država koje se već nalaze na listi bezbjednih zemalja za putovanja, a što su učinile mnoge članice EU.

„Naš budžet zavisi od aktuelne turističke sezone. Uradili smo i radimo sve što je u našoj moći da turiste dočekamo spremni. Početak je obećavajući. Očekujemo da ćemo ostvariti 65 odsto rezultata u odnosu na 2019. godinu”, rekao je Krivokapić.

Predsjednik Vlade je dodao je da je Crna Gora na nedavnoj Međuvladinoj konferenciji dobila podršku svih država članica za ulazak u EU i da je opredjeljenje da veliki broj investitora iz država članica EU dođe u Crnu Goru, te da je Vlada orjentisana na put ka Briselu i ne želu da protraći vrijeme.

„Crna Gora visoko vrednuje nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, koju je Evropska komisija još jednom potvrdila i u svom predlogu nove metodologije pregovora i prilikom posljednjeg Samita. Odluka Crne Gore da usvoji novi pristup u pregovorima predstavlja odraz spremnosti da u intenzivnijem dijalogu sa Evropskom komisijom i državama članicama, gradimo proces i radimo na njemu. Crna Gora pregovora po najstrožim kriterijumima i želi da u EU uđe kao ravnopravan i spreman partner, stavljajući u prvi plan kvalitet reformi koje sprovodi”, naglasio je premijer Krivokapić.

Krivokapić je, navode iz Vlade, rekao je da postojeća Deklaracija o jačanju bilateralnih odnosa predstavlja dobar okvir, ali da je saradnju dvije države potrebno osnažiti, naročito u oblasti turizma, ekologije i kulture, jer je Španija jedan od globalnih turističkih lidera, te da je Crna Gora spremna da preuzme iskustva i dobre prakse, posebno u oblasti turističke valorizacije kulturno–istorijske baštine i u oblasti turističke promocije.

Zahvalivši na toplom prijemu Molina izrazio je zadovoljstvo povodom otvaranja španskog konzulata, te se složio da je potrebno produbiti bilateralne odnose.

“Nadam se da će vaša zemlja biti sljedeća država na zelenoj listi EU. I naša ekonomija je takođe u velikoj mjeri zavisna od turizma. Ove godine smo na 50 odsto u odnosu na razultate iz 2019”, istakao je .

On je naglasio da između dvije diplomatije ne postoje neriješena pitanja ili problemi, te da su odnosi prijateljski i partnerski.

"Španski ambasador je kazao i da se nada će španski premijer Pedro Sančez uskoro posjetiti Crnu Goru što će značiti istinsko jačanje odnosa u oblasti ekonomije i kulture dvije države".

“Uvijek smo vas podržavali na putu ka EU i na tom putu morate izdržati. Crnu Goru doživljavam kao predvodnicu u tom procesu. Prepoznata je vaša riješenost i vi ćete biti članica EU”, poručio je Molina.

Bonus video: