Sudija: Izbori u Tivtu odloženi kršenjem Ustava

Ustavni odbor Skupštine saslušao troje kandidata za dva upražnjena mjesta u Ustavnom sudu

34434 pregleda 31 reakcija 31 komentar(a)
Negiranje genocida nije sloboda izražavanja: Ranko Vukić, Foto: Screenshot
Negiranje genocida nije sloboda izražavanja: Ranko Vukić, Foto: Screenshot

Sudija Višeg suda Ranko Vukić indirektno je potvrdio da je predsjednik države Milo Đukanović prekršio Ustav kada je prošle godine zbog kovid krize odložio lokalne izbore u Tivtu, uprkos tome što nije bilo vanredno stanje.

Vukić je kandidat za sudiju Ustavnog suda, a juče je sa još dvije koleginice odgovarao na pitanja članova Ustavnog odbora Skupštine, koji sprovodi proceduru za izbor prije izjašnjenja poslanika na plenarnoj sjednici.

Na pitanje potpredsjednice Skupštine i poslanice Branke Bošnjak (Pokret za promjene) da li je predsjednik države povrijedio Ustav jer nije bilo vanrednog stanja kao uslova za odlaganje izbora, Vukić je najprije kazao da je “onaj ko smatra da je došlo do kršenja Ustava od strane predsjednika mogao da pokrene inicijativu pred Ustavnim sudom da vidi da li je to ustavno ili ne”.

“Moje mišljenje je da ako nije proglašeno vanredno stanje, nije moglo da se odlaže, jer to je predusov. Vanredno stanje se proglašava u izvanrednim uslovima, poplavama, epidemijama, ratnom stanju”, rekao je sudija.

On je potvrdio da majkama sa troje djece nijesu smijele biti ukinute naknade na Ustavnom sudu, navodeći da je to stečeno pravo zaštićeno zakonom. Ukazao je da je Evropski sud za ljudska prava garantovanje stečenog prava potvrdio nedavnom presudom “Simić protiv Crne Gore”.

Sudija takođe smatra da je “zakon o majkama” diskriminatorski jer daje pravo na osnovu rađanja, a ne na osnovu rada.

“Taj zakon pravi diskriminaciju jer na osnovu rađanja omogućava ljudima privilegiju”, naveo je sudija. Rekao je i da ne mogu biti dupli aršini, da se potvrde takozvane nacionalne penzije javnim funkcionerima, a ukinu “majkama”, jer to stvara pravnu nesigurnost.

Dragan Ivanović (SNP) pitao je sudiju da li ima krivičnog djela u vladinoj podjeli stanova pod privilegovan uslovima, na šta je dobio odgovor da se mora detaljno provjeriti Pravilnik na osnovu koga su oni podjeljeni kao i tačnost informacija koje su kandidati dostavili tražći stanove i kredite.

Sudija je ocijenio da je US neažuran u postupanju.

Milun Zogović (DNP) tražio je mišljenje o tome da li Skupština može da tumači sudske presude međunarodnih i domaćih instanci, kao i da li može uskratiti pravo na slobodu mišljenja aludirajući na nedavno usvojenu Deklaraciju o genocidu u Srebrenici i smjenu ministra pravde zbog njenog relatavizovanja.

Sudija je kazao da je pravo parlamenta da zauzme određni stav po nekom pitanju, koje može ili ne mora biti obavezujuće. Objasnio je da dovođenje u pitanje presuda i utvrđenih činjenica nije sloboda izražavanja, već njena negacija.

Pred odborom je saslušana i kandidatkinja Tatjana Ljujić, a danas će biti nastavljena sjednica na kojoj bi trebalo da budu intervjuisani i ostali kandidati za dva mjesta u US.

Načelnica u US: Sudije čekaju da se ukinu zakoni pa da odbace inicijative

Načelnica odjeljenja za ustavne žalbe u US Jadranka Novaković ispričala je da je struka do sada bila nebitna prilikom izbora sudija... te da je “politika birale sudije US”. Ona je kazala da neke sudije nemaju pravosudni ispit iako ukidaju presude Vrhovnog suda, da pojedinci čekaju da se neki zakon ukine kako bi odbacili inicijativu. “Sada je osnovna stvar da sudija dođe u fotelju, da riješi materijalna lična pitanja, ali ako se funkcija svede na to, da se ne bavimo poslom”, rekla je.

Kaže da se javljala na više konkursa, za jedan sud sedam puta, ali da “ako nisi čovjek od zadatka nemaš tu šta da tražiš”.

Rekla je da su u US ogromni problemi, da na neke odluke nije ponosna, ali da se najviše stidi one za radnike bivšeg “Radoja Dakića”.

Kaže da su država i US morali da im garantuju utvrđena prava i da ih obešteti.

“Ja ne znam ko se u tim predmetima spasao, to čeka, samo će iznosi biti enormni”, rekla je ona.

Ustavni sud Crne Gore donio je više presuda za radnike “Radoja Dakića” u stečaju.

Bonus video: