Novović: Demokrate zaboravile da im je DF koalicioni partner

Funkcioner DPS-a ocijenio da u Demokratskoj Crnoj Gori "pokušavaju da dokažu da su veći čuvari srpstva" od DF-a

8161 pregleda 37 reakcija 37 komentar(a)
Novović, Foto: DPS
Novović, Foto: DPS

Kad god je Demokratska partija socijalista (DPS) donosila strateške odluke u interesu Crne Gore - Demokrate i SNP uvijek su imali neka bitnija posla, najčešče da te odluke destruktivno opstruiraju zajedno sa svojim sadašnjim koalicionim partnerima iz Demokratskog fronta, kazao je član Izvršnog odbora DPS-a Radule Novović.

"Iako smo se pozitivno izjasnili, o nekim naznakama i nagovještajima demokratskog kapaciteta, koji se s vremena na vrijeme pokaže po koja stranka naše političke konkurencije, kod Demokrata je ova naša opservacija izazvala nervozu. U posljednjem svom traktatu na temu DPS, sve im se pobrkalo. Shvatamo da pokušavaju da dokažu da su veći čuvari srpstva od Demokratskog fronta, i da pokušavaju to da potkrijepe činjenicama. Ali, u tom procesu odmjeravanja sa DF, gdje pokušavaju na silu da pronađu vezu DPS i te ultranacionalističke koalicije, kao da su nešto zaboravili", navodi se u odgovoru Novovića Demokratama.

Toj partiji je uputio i nekoliko pitanja u nadi da će, kako je kazao, "osvježiti njihovo pamćenje".

"Ko je u koaliciji sa Demokratskim frontom na državnom nivou? Mi ili vi? Ko je u koaliciji sa Demokratskim frontom na lokalnom nivou? Mi ili vi? Ko je digao ruke za predsjednika opštine koji tu funkciju proslavlja uz četničke pjesme, a voli ići i po otvaranjima monumenata zločincima iz tog pokreta? Mi ili vi? Ko je digao ruke za najnestručniju Vladu koja progoni antifašiste, izriče notorne laži o građanima, konstantno unosi tenzije i urušava sekularnu državu? Mi ili vi? Ko je svesrdno podržao da ljudskim i manjinskim pravima u Skupštini Crne Gore rukovodi osvjedočeni šovinista i profesionalni mrzitelj? Mi ili vi? Ko se to bori za isto biračko tijelo sa Demokratskim frontom? Mi ili vi? A ko je digao ruke za smjenu ministra koji je negirao genocid u Srebrenici i ponizio međunarodne sudske instance? Mi ili vi", naveo je Novović.

Kazao je da u DPS-u razumiju da je iz perspektive Demokrata politika te partije zaista oduvijek bila trn, "posebno dok su bili dio SNP-a".

"Tako je bilo i kada smo obnovili nezavisnost Crne Gore. I kada smo podigli njenu zastavu na Ist Riveru. I kada smo je uveli u NATO. Jer, kad god smo donosili strateške odluke u interesu Crne Gore - Demokrate i SNP uvijek su imali neka bitnija posla, najčešče da te odluke destruktivno opstruiraju zajedno sa svojim sadašnjim koalicionim partnerima iz Demokratskog fronta", zaključio je Novović.

Bonus video: