Prijateljski savjeti umjesto pritiska

Zdenka Perović objasnila kako izgleda politička instrukcija za donošenje određenih odluka

10684 pregleda 3 komentar(a)
Ustavna žalba više nije djelotvoran pravni lijek: Mirjana Popović, Foto: YouTube
Ustavna žalba više nije djelotvoran pravni lijek: Mirjana Popović, Foto: YouTube

Zbog dugotrajnih postupaka pred Ustavnim sudom (US), Crnoj Gori prijeti realna opasnost da Evropski sud za ljudska prava zauzme stav da ustavna žalba više nije djelotvoran pravni lijek u državi - kazala je juče sudija Višeg suda u Podgorici Mirjana Popović.

Ona je kandidatkinja za sudiju US, a juče je, sa još dvoje kandidata, bila na konsultativnom saslušanju pred Ustavnim odborom Skupštine.

„Ovako dugotrajnim postupcima pred US možemo doći u situaciju da Evropski sud za ljudska prava ubrzo odlučuje po predstavci građanina čiji je postupak još uvijek u toku pred US, ili po predstavci građanina čiji je postupak pred US završen, ali je dugo trajao, a koja je podnijeta zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku“, istakla je ona.

Popovićeva je kazala da u Crnoj Gori ne postoji pravni lijek za ubrzanje postupka pred US, te da bi u zakon trebalo uvesti neki - pritužbu ili urgenciju - koji bi građani mogli da koriste.

Ona kaže da nije imala prilike da se sretne „sa situacijama konkretne korupcije u sudstvu“.

„Za sebe tvrdim da po tom osnovu nikakav trag ne može da ostane iza mene“, poručila je Popovićeva.

Bivša zamjenica ombudsmana Zdenka Perović rekla je da se „vrlo rijetko dešava da vas nazove neki zvaničnik i kaže - donesite tavku i takvu odluku“.

„To se vrlo suptilno radi. Na zvaničnim sastancima dobijate prijateljska uputstva, suptilne posredne poruke, neke nezvanične reakcije na utemeljene odluke... Sve su to načini pritisaka. Protiv mene je vođeno nekoliko krivičnih postupaka, i to je vrsta pritiska. Sve te krivične prijave su odbačene“, navela je Perovićeva.

Ona je naglasila da je Ustavni sud dužan da poštuje pravo na suđenje u razumnom roku. „I Evropski sud za ljudska prava i Venecijanska komisija insistiraju na tome“, napominje Perovićeva.

Na pitanje Miluna Zogovića (DF) da li je predsjednik države Milo Đukanović povrijedio Ustav izjavom da ambasadori ne mogu biti oni koji su 2006. glasali protiv nezavisnosti - Perovićeva je odgovorila da je, ako se u javnosti otvori neka dilema, najbolje sprovesti disciplinski postupak.

Juče je saslušan i Sulejman Guči, dok će preostali biti u četvrtak.

Bonus video: