Dugovanja bivšim članovima Senata Prijestonice: Za nadoknade isplatili 40.000 eura

Budžet Senata za 2017. godinu iznosio je 100.000 eura, a od Vlade dobio još gotovo 53.000 eura iz budžetskih rezervi
127 pregleda 0 komentar(a)
Senat Prijestonice, Foto: Senatprijestonice.me
Senat Prijestonice, Foto: Senatprijestonice.me
Ažurirano: 21.11.2017. 18:41h

Senat Prijestonice isplatio je u dva dana gotovo 40 hiljada eura zaostalih naknada svojim članovima, stoji u analitičkim karticama. Zaostale naknade isplaćene su nepunih mjesec dana uoči izbora na Cetinju, koji se održavaju 26. novembra.

Kako se navodi, 30. oktobra isplaćeno je malo više od 33.500 eura, što uključuje i isplatu po tužbi jednog od bivših članova Senata. Dan kasnije, 1. novembra, na ime zaostalih naknada isplaćeno je još nepunih šest hiljada eura. Budžet Senata za ovu godinu iznosio je 100.000 eura.

“I svodio se na troškove za zarade četvoro zaposlenih i naknade za 12 članova Senata, kao i na ostale tekuće troškove koji pokrivaju svakodnevne obaveze i potrebe Senata Prijestonice. Gore navedeni iznos budžeta je i više nego skroman, te nam je kao takav tokom prethodnih godina stvarao finansijske poteškoće i dugovanja koja su nastala zbog nemogućnosti servisiranja svih nastalih obaveza”, kazala je “Vijestima” sekretarka Senata Silvana Radonjić odgovarajući na pitanje kako je utrošen novac iz budžeta.

Senat je u nekoliko izvještaja o radu konstatovao dugovanja od više desetina hiljada eura po pitanju naknada. Zbog toga je odlukom Vlade od 19. oktobra dobio još gotovo 53.000 eura iz budžetskih rezervi.

Novi sastav Senata je održao konstitutivnu sjednicu dan nakon predaje izbornih lista za lokalne izbore 26. novembra, iako je posljednja sjednica bivšeg saziva održana u julu.

U odnosu na raniji saziv, u Senatu više nema predstavnika građana Cetinja, predstavnika NVO ni opozicije.

Senat sada uglavnom čine predstavnici DPS-a. U Senatu su predsjednik Filip Vujanović, potpredsjednik Skupštine Branimir Gvozdenović, potpredsjednik Vlade Milutin Simović, v.d. ministra kulture Zoran Pažin, ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović, v.d. prorektora Univerziteta Danilo Nikolić, gradonačelnik Aleksandar Bogdanović i predsjednik Skupštine Prijestonice Jovan Martinović.

Na pitanje “Vijesti” zašto nema predstavnika opozicije u novom sazivu Senata, Radonjić je kazala da je ovakav sastav utvrđen Zakonom o Prijestonici i da je bio javnoj raspravi gdje su mogle da se iznesu ovakve primjedbe i sugestije.

Bivša članica Senata, poslanica Demokratskog fronta Branka Bošnjak, kazala je ranije da je na raspravi u Senatu o Zakonu o Prijestonici insistirala da se u njegovom sastavu kod potpredsjednika Skupštine naglasi da on mora biti iz reda opozicije, ali da nije naišla na razumijevanje ostalih članova.

Bonus video: