DPS komisija: Kontrola epidemije daleko od standarda, Krivokapićevi ministri manipulišu podacima

Oni su rekli da je Krivokapić samouvjereno najavljivao “da će do sredine juna biti vakcinisano oko 35 odsto građana Crne Gore” kako bi se omogućila turistička sezona

9704 pregleda 58 reakcija 59 komentar(a)
DPS, Foto: DPS
DPS, Foto: DPS

Kontrola epidemije je još daleko od evropskih i svjetskih standarda, kazali su iz komisije za unaprijeđenje zdravstvenog sistema Demokratske partije socijalista (DPS), i pozvali nadležne da blagovremeno preduzimaju sve neophodne mjere kako bi proces vakcinacije bio uspješan.

Iz Komisije su naveli da ministri iz Vlade Zdravka Krivokapića, u nedostatku rezultata i nemogućnosti da ispune zacrtane ciljeve, pribjegavaju manipulaciji podacima.

Oni su rekli da je Krivokapić samouvjereno najavljivao “da će do sredine juna biti vakcinisano oko 35 odsto građana Crne Gore” kako bi se omogućila turistička sezona.

“I pored najava da će se dnevno vakcinisati između pet i sedam hiljada građana, već sedmicama broj vakcinisanih na dnevnom nivou iznosi samo nekoliko stotina pa su u Ministarstvu zdravlja uvidjeli da ne mogu dostići cilj koji je zacrtao premijer”, naveli su iz DPS komisije.

Oni su rekli da je do sada kompletno vakcinisano manje od 22 odsto građana što je, kako su kazali, znatno manje od prosjeka Evropske unije (EU) koji iznosi preko 30 odsto.

“Kako bi saopšteni podaci bili što veći i ulivali lažno samopouzdanje, ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović pribjegava saopštavanju podataka koji se odnose samo na punoljetne građane iako se u svim statističkim analizama u svijetu podaci odnose na ukupno stanovništvo”, naveli su iz DPS komisije.

Prema njihovim riječima, druga još opasnija manipulacija je pokušaj Borovinić Bojović i njenih saradnika da ubijede kako se kolektivni imunitet stiče sa 30 odsto vakcinisanih.

Kako su kazali, glavni američki epidemiolog, Antoni Fauči, smatra da će biti potrebno da se vakciniše 70-85 odsto stanovništva kako bi se moglo govoriti o kolektivnom imunitetu.

“Ako se vakcinacija u Crnoj Gori nastavi ovim tempom biće potrebno još 14 mjeseci za vakcinaciju 75 odsto stanovništva, procjene su koje su objavljene na sajtu bloomberg.com koji prati imunizaciju u čitavom svijetu”, naveli su iz DPS komisije.

Očito je, kako su rekli, da vakcinacija ne teče ni približno onom dinamikom kako bi nadležni željeli “iako to uporno kriju od građana.”

Prema njihovim riječima, loše i neodgovorno vođenje procesa vakcinacije možda najbolje odslikava primjer sa ruskom “Sputnjik V” vakcinom.

“Borovinić Bojović je dočekala 7. marta drugi kontigent od pet hiljada ruskih vakcina Sputnjik V rekavši da je Vlada kupila ukupno 50 hiljada ovih vakcina. Prošla su skoro četiri mjeseca ali ostatak od 40 hiljada vakcina još nije stigao u Crnu Goru”, kazali su iz DPS komisije.

Oni su naveli da je član pregovaračkog tima za nabavku Sputnjik vakcine, Sergej Boljević, krajem marta najavio da će za dva mjeseca u Crnu Goru stići još 200 hiljada tih vakcina.

“Boljević je 23. aprila izjavio da bi nekoliko desetina hiljada doza ruske vakcine trebalo da stigne u Crnu Goru iz Rusije do kraja aprila. Međutim, one nijesu stigle, a kako je Boljević naknadno rekao, problem kašnjenja je tehničke prirode, vjerovatno zbog proizvodnje”, kazali su iz DPS komisije.

Prema njihovim riječima, vakcine nijesu stizale, ali jesu obećanja.

“Boljević je 22. maja uvjeravao javnost da je dogovoreno da se Crnoj Gori u prvoj polovini juna isporuči naredni kontingent “Sputnjik V” vakcina. Kraj juna je vrlo blizu, a ruskih vakcina nema i pored brojnih obećanja ministarke zdravlje i Boljevića”, kazali su iz DPS komisije.

Ostaje, kako su naveli, nejasno šta se dešava i zašto Borovinić Bojović nema pouzdane informacije.

“Prema dostupnim podacima, uplaćeno je 50 hiljada vakcina po 19,9 USD pa javnost očekuje pojašnjenje o utrošenim sredstvima. Jedan broj građana je svakako želio da se vakciniše Sputnjik V vakcinom pa je i njihov izostanak svakako doprinio krahu masovne vakcinacije”, dodali su iz DPS komisije.

Oni su podsjetili da Borovinić Bojović nikada nije javno demantovala ili komentarisala “neodmjerenu i tendencioznu izjavu” Boljevića od 3. aprila da je “ruska vakcina najbezbjednija”.

“Puno obećanja, a rezultati na terenu vrlo loši. Kraj epidemije je daleko pa pozivamo nadležne da blagovremeno preduzimaju sve neophodne mjere kako bi proces vakcinacije bio uspješan i kako bi dostigli kolektivni imunitet u što skorije vrijeme, kako bi i posljedice od širenja delta soja bile što manje”, poručili su iz DPS komisije.

To je, kako su naveli, posebno važno “jer je iz izjava zvaničnika više nego jasno da nespremno dočekujemo novi delta soj virusa.”

Bonus video: