URA: Rakčević kroz 10 zasebnih pitanja i teza dekonstruisao tvrdnje DPS

Rakčević je je kazao da bi, pored učestalih zamjena teza i prizemnih izmišljotina, anonimni funkcioneri DPS-a koji se "kriju iza saopštenja, mogli odgovoriti na ovih 10 pitanja i pokazati elementarnu ozbiljnost u svom radu"
135 pregleda 14 komentar(a)
Luka Rakčević, Foto: URA
Luka Rakčević, Foto: URA
Ažurirano: 21.11.2017. 17:13h

Nakon što je odbornik u Skupštini Glavnog grada i član Predsjedništva Građanskog pokreta URA Luka Rakčević kritikovao gradsku administraciju gradonačelnika Slavoljuba Stijepovića i ukazao na "skandaloznu ekonomsku i fiskalnu politiku vlasti", nepotpisanim saopštenjem je reagovala Demokratska partija socijalista (DPS), a zatim je Rakčević kroz 10 zasebnih pitanja i teza dekonstruisao tvrdnje te partije, saopšteno je danas iz Građanskog pokreta (GP) URA.

Iz tog pokreta su reagovali na saopštenje DPS Podgorica u kome je između ostalog navedeno da "opozicija ne zna da čita budžet".

1.) "Tačna je tvrdnja DPS-a da je „većina gradske administracije na tim poslovima već dugo godina“, ali je i nedvosmisleno jasna činjenica da je od ukupno 2.960 zaposlenih, koliko ih je u Glavnom gradu bilo na kraju prethodne godine, čak njih 716 primljeno u posljednje četiri godine!

2.) Smiješno je i neozbiljno polemisati sa tezama da „DPS racionalizuje potrošnju“, jer su GODIŠNJI troškovi za zarade zaposlenih, samo od stupanja gradonačelnika Stijepovića na funkciju, danas veći za skoro pet miliona eura!

3.) Još je smješnije govoriti o „DPS-ovom ozelenjavanju“ Podgorice, jer je riječ o kontinuitetu politike nemilosrdnog betoniranja i uništavanja prostora, zbog čega je Podgorica, na listi „svih najzelenijih“ glavnih gradova u Evropi, od ukupno 42. grada na sramotnom 31. mjestu (kao glavni grad sa najmanje zelenila, u bivšoj Jugoslaviji)!

4.) Takođe je tačna teza DPS-a da se u „razvoj vodovodne mreže uložilo preko 10 miliona eura“. Da ih dopunim: od 2000. godine je uloženo preko 38 miliona eura, ali se tim projektom i ogromnim novcem građana rukovodilo toliko neozbiljno, da su godišnji gubici vode - sa tadašnjih 24% porasli na skandaloznih 48%. Dakle, uprkos trošenju ogromnih sredstava, svake godine prosipamo skoro 8 miliona eura vode!

5.) Istina je da je Budžet za narednu godinu veći od onog, rekordno niskog budžeta iz 2014. godine. Ali je takođe činjenica da se – budžet svake godine puni isključivo podizanjem nameta, poreza i taksi, a da je zbog neodgovorne ekonomske politike i rasipničkog odnosa, današnji budžet DUPLO MANJI od onog iz 2009. godine;

6.) Naprasna je slučajnost, kako to tvrdi DPS, što se za tri godine mandata realizovalo tačno 0 (slovima: nula) kapitalnih projekata, a što se „pripremni radovi“ svih njih – najavljuju početkom naredne godine, svega nekoliko mjeseci pred nove lokalne izbore;

7.)Zbog toga je neozbiljno komentarisati DPS-ovu priču oko Kolektora. Dok u Podgorici funkcioniše postrojenje iz 1977. godine (PPOV), maksimalnog kapaciteta svega 55 hiljada stanovnika iako ih u Podgorici živi preko 260 hiljada, vlast nas opet zamajava predizbornim obećanjima. Prvo su poklonili kompaniji UNIPROM 417.804 m2 gradskog zemljišta na Ćemovskom polju (vrijednog preko 30 miliona eura), a zatim su sa istim UNIPROM-om napravili kriminalnu razmjenu, ne bi li na poklonjenom zemljištu gradili Kolektor. Takvo vrijeđanje inteligencije, građani Podgorice im neće oprostiti;

8.) Ukoliko je Nacrt Budžeta za 2018. godinu odraz „odgovorne fiskalne politike“, zbog čega lokalna uprava SVAKI kapitalni projekat finansira iz kredita koji neko mora vraćati (Jugozapadna zaobilaznica, Crpna stanica „Mareza 1“, PPOV itd.), dok istovremeno duplira lokalne komunalne takse, redefiniše porez na nepokretnost i najavljuje uvođenje dva nova nameta: komunalne takse i komunalnog doprinosa?

9.) Ukoliko je finansijsko poslovanje Glavnog grada zaista „transparentno“, kako papagajski ponavlja DPS, zbog čega makar nama – kao odbornicima, zaduženim za rukovođenje imovinom grada – ne dozvolite uvid u analitičke kartice potrošača, kako bi vidjeli – na koji način trošite preko 70 miliona eura godišnje?

10.) Zar zaista mislite da postoji i teorijska šansa, vrijedna javnog pomena, da uprkos minusu od preko 8 hiljada glasova – koliko Vam nedostaje po tvrdnjama samog predsjednika DPS-a, sačuvate i još jednom nelegitimno uzurpirate vlast u Glavnom gradu? Kvalifikujte se za ozbiljnu diskusiju. Nije sramota podići bijelu zastavicu, jer ste svima davno dosadili“, ukazao je Rakčević.“

On je kazao da bi, pored učestalih zamjena teza i prizemnih izmišljotina, anonimni funkcioneri DPS-a koji se "kriju iza saopštenja, mogli odgovoriti na ovih 10 pitanja i pokazati elementarnu ozbiljnost u svom radu".

"Međutim, i podgoričkoj djeci je jasno da DPS funkcioniše po principu zatvorene i netransparentne organizacije, za koju bi svako upuštanje u ozbiljnu diskusiju značilo i priznavanje poraza na svim poljima rada, a koja zbog toga uporno izbjegava da odgovori na jasna i nedvosmislena pitanja. Ali, mučni period njihove vladavine se bliži kraju, pa će građani Podgorice konačno dobiti upravu koja voli svoj grad i koja ne krčmi gradsku imovinu, a koja će konačno pokrenuti procese sistemskog i ozbiljnog razvoja", zaključio je Rakčević.

Bonus video: